Ομάδα ερευνητών κατάφερε να θεραπεύσει μια σοβαρής μορφής αμνησία σε ποντίκια, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για αντιμετώπιση των προβλημάτων μνήμης και στους ανθρώπους.
Αν η μέθοδος που εφαρμόστηκε στα ζώα επιβεβαιωθεί ότι είναι αποτελεσματική στους ανθρώπους, θα δώσει ελπίδες στα άτομα που υποφέρουν από απώλεια μνήμης, είτε λόγω εγκεφαλικού τραυματισμού, είτε λόγω της νόσου Αλτσχάιομερ ή άλλης νευροεκφυλιστικής διαταραχής.
Η αμνησία και η επαναφορά της
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, ερευνητές του ιαπωνικού Ινστιτούτου Επιστημών του Εγκεφάλου RIKEN και του Τμήματος Βιολογίας του ΜΙΤ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Σουσούμου Τονεγκάβα, προκάλεσαν με ήπιο ηλεκτροσόκ μια ανάμνηση φόβου σε ποντίκια σε ένα συγκεκριμένο χώρο.
Όταν τα ζώα επέστρεφαν στον ίδιο χώρο, ακόμη και χωρίς επανάληψη του ηλεκτροσόκ, “πάγωναν” από τον φόβο τους λόγω της ανάμνησης.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες χορήγησαν στα ποντίκια μια χημική ουσία που μπλόκαρε τον σχηματισμό αναμνήσεων στους νευρώνες, ώστε τα πειραματόζωα να μην θυμούνται το ηλεκτροσόκ και να μην φοβούνται πια τον χώρο στον οποίο αυτό είχε συμβεί. Τους προκάλεσαν δηλαδή αμνησία.
Σε επόμενη φάση της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αβλαβή ιό για να εισάγουν στα εγκεφαλικά κύτταρα γονίδια τα οποία παράγουν μια φωτοευαίσθητη πρωτεΐνη, που κάνει τα κύτταρα να ενεργοποιούνται υπό την επίδραση του φωτός.
Μ’ αυτό τον τρόπο, ο φόβος επανήλθε, – δηλαδή η αμνησία έπαψε να υπάρχει. Μέσω της φωτοθεραπείας ενεργοποιήθηκαν οι αντίστοιχοι νευρώνες που είχαν “αποθηκεύσει” ως μνήμη το ηλεκτροσόκ.
Όπως λένε οι ερευνητές, σε μερικές τουλάχιστον περιπτώσεις αμνησίας, οι αναμνήσεις μπορεί να μην έχουν διαγραφεί οριστικά, απλώς ο εγκέφαλος αδυνατεί να τις ανακαλέσει. Η νέα τεχνική βοηθάει τον εγκέφαλο να κάνει ανάκληση της ανάμνησης.