Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα και του μαστού

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίζει καρκίνο του πνεύμονα ή καρκίνο του μαστού, δείχνουν δύο νέες μελέτες.

Οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν είτε ή να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα όταν ασκούν σωματική δραστηριότητα, δείχνει μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

workout-5555at-home-hersweat«Είδαμε ότι καθώς αυξάνονται τα επίπεδα της σωματικής αύξησης, ο κίνδυνος του καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται” είπε η επικεφαλής της μελέτης Ange Wang, ερευνήτρια από την Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Εν τω μεταξύ, μια γαλλική μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν ακόμη και κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού με τη συμμετοχή σε έντονη σωματική άσκηση. Αλλά το πλεονέκτημα αυτό δεν επεκτείνεται σε όσες είχαν λάβει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Και οι δύο μελέτες παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, στο Σικάγο.

Τα οφέλη για τον καρκίνο του πνεύμονα

Η μελέτη του Στάνφορντ βασίστηκε σε δεδομένα από τη μελέτη Women’s Health Initiative, η οποία αφορά σχεδόν 162.000 γυναίκες  ηλικίας 50-79 ετών σε 40 νοσοκομεία των ΗΠΑ.  Από αυτές τις γυναίκες, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε περίπου 132.000 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση για να δουν αν τα επίπεδα άσκησης είχαν επίδραση στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα και θανάτου από αυτόν. Κατά τη διάρκεια των 12 ετών παρακολούθησης, περίπου 2.200 γυναίκες εκδήλωσαν καρκίνο του πνεύμονα και 1.400 γυναίκες πέθαναν από τη νόσο.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που ασκούνταν ήταν λιγότερο πιθανό είτε να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα ή να πεθάνουν από αυτόν. Οι γυναίκες που κάπνιζαν ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με τις καπνίστριες που έκαναν καθιστική ζωή. Σύμφωνα με τη Wang, η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι έντονη.

Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας ήταν πιο σημαντικά για τις γυναίκες που δεν ήταν παχύσαρκες αλλά όπως λέει η Wang “θα ήταν λανθασμένο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με υψηλότερο ΔΜΣ από 30 δεν θα έχουν όφελος από τη σωματική δραστηριότητα”.

Σημαντικό όφελος από την έντονη άσκηση

Στη γαλλική μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν 38 προηγούμενες μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ του 1987 και του 2014 και αφορούσαν 4.180.000 γυναίκες με περισσότερες από 116.000 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

Οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας παρουσίασαν μείωση κατά 11-20% σε καρκίνους του μαστού, σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας.

Συνολικά, η καθιστική γυναίκα που άρχισε να ασκείται 4-7 ώρες την εβδομάδα, κυρίως με έντονη σωματική δραστηριότητα φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού κατά 31%, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα Cecile Pizot, βιοστατιστικολόγο με το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Πρόληψης στη Λυών, Γαλλία.

“Αυτή η μείωση σημειώθηκε ανεξάρτητα από το είδος της σωματικής δραστηριότητας, την παχυσαρκία και την κατάσταση της εμμηνόπαυσης”, δήλωσε η Pizot. “Επίσης, ο κίνδυνος του καρκίνου του μαστού φαίνεται να μειώνεται με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, ενώ δεν παρατηρήσαμε όριο”, ανέφερε.

Ωστόσο, το όφελος αυτό ίσχυε μόνο για τις γυναίκες που δεν είχαν ποτέ λάβει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Δείτε επίσης