Κιρσοκήλη και στυτική δυσλειτουργία – συμπτώματα και αίτια

Οι άντρες αντιμετωπίζουν σε αυξανόμενο ποσοστό πολλά προβλήματα με την στύση τους αλλά και με ανατομικά θέματα, τα οποία προκύπτουν στον καθένα για διαφορετικούς λόγους.

Το κατεξοχήν πρόβλημα, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την σεξουαλική υγεία, είναι η λεγόμενη στυτική δυσλειτουργία. Η ανικανότητα δηλαδή να κρατήσει ένας άντρας την στύση για τον επιθυμητό χρόνο.

743b991371kirsostytik9453621f1d.w600.h340.z1Αίτια της ανεπάρκειας

Για να πραγματοποιηθεί μία στύση χρειάζεται συμμετοχή και συνεργασία πολλών παραγόντων, όπως νεύρα, ορμόνες, εγκέφαλος. Οι ευρέως αποδεκτές αιτίες είναι:

  1. Νόσοι όπως ο διαβήτης, η αρτηριακή πίεση, διάφορες καρδιοπάθειες, νευρολογικές παθήσεις κ.α.
  2. Φάρμακα για την καρδιά, υπνωτικά ή αντικαταθλιπτικά
  3. Το κάπνισμα και το αλκοόλ
  4. Τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης από κάποιο τυχαίο γεγονός
  5. Στρες ή θυμός

Από την στιγμή που θα επισκεφθείτε τον γιατρό σας, οι εξετάσεις που θα γίνουν, θα είναι η νευρολογική εξέταση, η ορθική εξέταση, η εξέταση της κυκλοφορίας του αίματος.

Από την άλλη μπορεί να παρουσιαστούν ανεπάρκειες στο φλεβικό δίκτυο, οι οποίες εμποδίζουν την κανονική επιστροφή της ροής του αίματος. Έτσι το αίμα παραμένει στάσιμο στους όρχεις και προοικονομεί την εμφάνιση κιρσοκήλης.

Συμπτώματα

Η κιρσοκήλη μπορεί να μην εμφανίσει καθόλου συμπτώματα, δηλαδή μπορεί να υφίσταται σε έναν άνδρα, αλλά να μην το γνωρίζει ο ίδιος. Κάποιες συνθήκες, όπως η όρθια θέση του ανδρός, οι δυσοίωνες καιρικές συνθήκες ή η έντονη σωματική άσκηση, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα περισσότερο εμφανή.

Εμφανίζεται συνήθως σε έναν από τους δύο όρχεις και επηρεάζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό την παραγωγή του σπέρματος. Έτσι, άμεση συνέπεια είναι και η εμφάνιση της στειρότητας.

Διάγνωση

Το υπερηχογράφημα της περιοχής, είναι η συνηθέστερη εξέταση, η οποία μπορεί να αναδείξει την πάθηση.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αυτοεξέταση των όρχεων είναι πολύ σημαντική και προλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση της νόσου.

Ευχαριστούμε το andrologikopeiraia.gr και τον Δρ. Πέτρο Δρέττα για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης