Ο θάνατος ενός λευκού αιμοσφαιρίου (video)

Αυστραλοί ερευνητές κατάφεραν να καταγράψουν σε βίντεο τον τρόπο  που πεθαίνει ένα λευκό αιμοσφαίριο του αίματος.

Τα λευκά αιμοσφαίρια ανήκουν στο ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από τα μικρόβια που εισέρχονται στο σώμα.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications, αφορά μια κατηγορία λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται μονοπύρηνα ή μονοκύτταρα και ειδικεύονται στη λεγόμενη «φαγοκύττωση», δηλαδή “τρώνε” τους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα ή οτιδήποτε άλλο που το ανοσοποιητικό σύστημα θεωρεί εχθρό.

Μέχρι σήμερα, οι μικροβιολόγοι μπορούσαν να μελετήσουν μόνο τα αρχικά και τα τελικά στάδια του κυτταρικού θανάτου, μια διαδικασία που ονομάζεται απόπτωση και ενεργοποιείται αυτόματα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου La Trobe στη Μελβούρνη κατέγραψαν το φαινόμενο της απόπτωσης μέσω λήψης φωτογραφιών. Οι εικόνες αυτές ενώθηκαν και δημιούργησαν ένα βίντεο.

Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει ότι κατά την απόπτωση το κύτταρο πρώτα φουσκώνει, μετά εκρήγνυται και σκορπίζεται στο γύρω χώρο.

«Όταν το κύτταρο εκρήγνυται, δημιουργεί προεκβολές που μοιάζουν με κολιέ, οι οποίες μετά σπάνε σε μεμονωμένες χάντρες» λέει η Τζόρτζια Άτκιν-Σμιθ, επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα νεκρά κύτταρα περιέχουν χημικά μηνύματα που απευθύνονται σε άλλα λευκά αιμοσφαίρια.

«Τα κύτταρα γύρω από τα νεκρά αιμοσφαίρια μπορούν εύκολα να καταπιούν αυτά τα μικρά κομμάτια. Πιστεύουμε όμως ότι μέσα στις χάντρες υπάρχουν συγκεκριμένα μόρια που, αν καταναλωθούν από ένα ζωντανό κύτταρο, μπορούν να προειδοποιήσουν τα άλλα λευκά αιμοσφαίρια για το ότι υπάρχει κάποια παθογόνα ουσία μέσα στο σώμα».

Δείτε επίσης