Την εξάλειψη των τρανς λιπαρών από τη διατροφή αποφάσισε η FDA

Σειρά μέτρων με στόχο την εξάλειψη των τρανς λιπαρών οξέων από τα τρόφιμα ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σε ορίζοντα τριετίας.

C67F93AC62555D78603BΑπό το 2006 οι εταιρείες τροφίμων είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στη συσκευασία ενός τροφίμου την ποσότητα που περιέχουν σε τρανς λιπαρά κι αυτό έχει συντελέσει σε μείωση της κατανάλωσής τους. Η αναγραφή όμως είναι υποχρεωτική μόνο όταν το τρόφιμο περιέχει πάνω από 0,5 γραμμάρια τρανς λιπαρών.

Μολονότι η κατανάλωση τους μειώθηκε κατά σχεδόν 78% από το 2003 μέχρι το 2012, η FDA δεν έπαψε να ανησυχεί για τις επιπτώσεις τους στην υγεία των καταναλωτών.

«Τα μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια είναιη η βασική πηγή προέλευσης των τρανς λιπαρών οξέων στη βιομηχανία τροφίμων, τα οποία δεν θεωρούνται γενικώς ασφαλή ώστε να χρησιμοποιούνται στην ανθρώπινη διατροφή. Η συγκεκριμένη απόφαση καταδεικνύει τη δέσμευση που έχει αναλάβει η FDA να προστατεύει την υγεία της καρδιάς όλων των Αμερικανών» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η FDA είχε ζητήσει την απαγόρευση των τρανς λιπαρών οξέων από το 2013 ζητώντας παράλληλα από τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του θέματος.

Δείτε επίσης