Τι είναι το μεσοθηλίωμα

Το μεσοθηλίωμα είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου του πνεύμονα ο οποίος οφείλεται συχνά στην αμιάντωση.

Συχνά ξεκινάει από τα κύτταρα τα οποία καλύπτουν την εσωτερική επιφάνεια του θώρακα (είναι μια μεμβράνη η οποία ονομάζεται υπεζωκότας. Λιγότερο συχνά ξεκινά από την κοιλιά (η αντίστοιχη μεμβράνη ονομάζεται περιτόναιο).

Το μεσοθηλίωμα μπορεί να αναπτυχθεί 20 με 40 χρόνια μετά την έκθεση σε ίνες αμιάντου και μπορεί να παρουσιαστεί, ακόμα κι αν η έκθεση δε διήρκεσε παρά ένα ή δύο χρόνια ή και ακόμα λιγότερο. Πάντως, αρκετά άτομα με μεσοθηλίωμα δεν έχουν ιστορικό έκθεσης σε αμίαντο.

Τα σημεία και συμπτώματα είναι πόνος στο θώρακα, δύσπνοια και απώλεια βάρους.

Στα μισά περίπου από τα άτομα με μεσοθηλίωμα η νόσος εξαπλώνεται προκαλώντας μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος.

Σε άλλες περιπτώσεις οι όγκοι περιορίζονται στο θώρακα. Η συσσώρευση υγρού ανάμεσα στα δύο πέταλα του υπεζωκότα (υπεζωκοτική συλλογή) συμβάλλει συχνά στη δυσκολία της αναπνοής και στο θωρακικό πόνο.

Στο 25% των περιπτώσεων το μεσοθηλίωμα είναι εντοπισμένο σε μια περιοχή του υπεζωκότα και δεν παρουσιάζει τάση επέκτασης (καλόηθες μεσοθηλίωμα). Στο 75% των περιπτώσεων όμως, ο όγκος αναπτύσσεται διάχυτα, καταλαμβάνοντας μεγάλη επιφάνεια του υπεζωκότα και έχει τάση επέκτασης σε παρακείμενες περιοχές όπως το περικάρδιο, το μεσοθωράκιο ή το αντίθετο ημιθωράκιο. Αυτός ο τύπος έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως κακόηθες μεσοθηλίωμα.

Η πιθανότητα ανάρρωσης εξαρτάται από το μέγεθος και την περιοχή του καρκίνου, αν και πόσο έχει εξαπλωθεί (αν έχει κάνει μετάσταση) και πώς αντιδρά στη θεραπεία.

Το μεσοθηλίωμα αντιμετωπίζεται συνήθως με χειρουργική αφαίρεση του όγκου, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή κάποιο συνδυασμό των θεραπειών αυτών.

Δείτε επίσης