Ο καφές προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού

Ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 3-5 φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Cancer.

woman5555_drinking_coffeeΗ μελέτη αφορούσε 42.009 γυναίκες, οι οποίες κατά την περίοδο 1991-1992 και σε ηλικία 30-49 ετών είχαν δηλώσει συμμετοχή σε μεγάλη σουηδική μελέτη. Ως το 2012 οι 1.395 από αυτές είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.

Η ανάλυση των διατροφικών συνηθειών έδειξε πως οι γυναίκες που έπιναν 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 13% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού, ενώ όσες έπιναν 5 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ είχαν 19% μικρότερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσες έπιναν λιγότερους από 2 καφέδες την ημέρα.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τον μηχανισμό πίσω από τη σχέση καφέ – καρκίνου, αλλά η επικρατούσα άποψη είναι ότι ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες προστατεύουν τα μαστικά κύτταρα από τις βλάβες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση της νόσου.

Να σημειωθεί ότι ο καφές φαίνεται πως προστατεύει και από άλλους καρκίνους όπως είναι το μελάνωμα και του παχέος εντέρου.

Δείτε επίσης