ZOVIRAX – Οδηγίες χρήσης: Ενδείξεις και δοσολογία

Διαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά πριν από τη θεραπεία με το Ζοβιράξ. Εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες ή ανησυχίες, ή εάν απλώς δεν είστε σίγουροι για κάτι, ρωτήστε το γιατρό σας.

1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ

1.1 Ονομασία – Μορφή – Περιεκτικότητες
ZOVIRAX Δισκία 200 mg, 400 mg
Διασειρόμενο δισκία 800 mg
Πόσιμο εναιώρημα 400 mg / 5 ml

1.2 Σύνθεση
Δισκία
Δραστική ουσία: ΑΚΙΚΛΟΒΙΡΗ (ACYCLOVIR)
Εκδοχα: Λακτόζη μόνο για τα δισκία 200 mg)
Μικροκρυσταλλική Κυτταρίνη
Γλυκολικό Νατριούχο Αμυλο
Ποβιδόνη
Στεατικό Μαγνήσιο
Διασπειόμενα δισκία
Δραστική: Ακικλοβίρη
Εκδοχα: Μικροκρυσταλλική Κυτταρίνη
Πυριτικό άλας Αλουμινίου Μαγνησίου
Γλυκολικό Νατριούχο Αμυλο
Ποβιδόνη Κ30
Στεατικό Μαγνήσιο
Διοξείδιο του Τιτανίου CI 77891 E171
Υπρομελόζη
Πολυαιθυλενογλυκόλη
Πόσιμο εναιώρημα
Δραστική: Ακικλοβίρη
Εκδοχα: Διάλυμα Σορβιτόλης 70% (μη-κρυσταλλική)
Γλυκερίνη
Μεθυλο-παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ Ε-128
Προπυλο-παρα-αμινο-βενζοϊκό οξύ Ε216
Αρωμα Πορτοκάλι 52.57 ΟΤ
Νερό κεκαθαρμένο

1.3 Φαρμακοτεχνική μορφή
Δισκίο
Διασπειρόμενο δισκίο
Πόσιμο εναιώρημα

1.4 Περιεκτικότητα
Χάπια 200 mg και 400 mg.
Διασπειρόμενα χάπια 800 mg.
Πόσιμο εναιώρημα 400 mg /5 ml.

1.5 Περιγραφή – Συσκευασία
Χάπια 200 mg: χάπια λευκά, στρογγυλά αμφίκυρτα με GXCL3 τυπωμένο στη μία όψη, σε συσκευασία μπλίστερ, 25 δισκία ανά κουτί.

Χάπια 400 mg: δισκία λευκά αμφίκυρτα, σχήματος ασπίδας , με το GXCM1 τυπωμένο στη μια όψη, σε συσκευασία μπλίστερ, 70 δισκία ανά κουτί.

Διασπειρόμενα χάπια 800 mg: δισκία λευκά, αμφίκυρτα, επιμήκη, με επικάλυψη υμενίου, με λευκό πυρήνα και με “GX CG1” τυπωμένο στη μία όψη, σε συσκευασία μπλίστερ, 35 δισκία ανά κουτί.

Πόσιμο εναιώρημα 400 mg /5 ml: Λευκό, παχύρευστο εναιώρημα με γεύση και άρωμα πορτοκαλιού, σε συσκευασία γιάλινου φιαλιδίου χρώματος καραμελέ, περιεχόμενου όγκου 100 ml.

1.6 Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία
Aντιιικό φάρμακο με δράση κατά των ερπητοϊών (κατά του έρπη).

1.7 Υπεύθυνος κυκλοφορίας
GlaxoSmithKline α.ε.β.ε
Λεωφ. Κηφισίας
Χαλάνδρι 152 32-Αθήνα
Τηλ: 210 6882100

1.8 Παρασκευαστής
The Wellcome Foundation Ltd
Dartford, Kent, UK.
Εναλλακτικός Παρασκευαστής (για το Ζovirax Εναιώρημα υγρό πόσιμο 400 mg/5 ml) Glaxo Wellcome GMBH & Co, Germany

2. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΟΒΙΡΑΞ

2.1 Γενικές Πληροφορίες
Η ακικλοβίρη που είναι η δραστική ουσία του ZOVIRAX είναι ένας αντιιικός παράγοντας με δράση κατά του ιού του απλού έρπητα και του ιού ανεμοβλογιάς – ζωστήρα. Η τοξικότητα για τα κύτταρα του ανθρώπου είναι χαμηλή.

Μετά την είσοδό της στα μολυσμένα από τον ιό του έρπητα κύτταρα, η ακικλοβίρη μετατρέπεται στη δραστική μορφή της. Αυτή αναστέλλει τη δράση του ενζύμου πολυμεράση του DNA του ιού και ως εκ τούτου την αναπαραγωγή της αλυσίδας του ιικού DNA και επομένως τον πολλαπλασιασμό του, χωρίς να επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων στον άνθρωπο.

2.2 Ενδείξεις
Τα δισκία και τα εναιωρήματα ZOVIRAX ενδείκνυνται:
· Για τη θεραπεία των λοιμώξεων του απλού έρπητα του δέρματος και των βλεννογόνων, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοπαθούς και υποτροπιάζοντος έρπητα των γεννητικών οργάνων.
· Για την καταστολή (πρόληψη των υποτροπών) των συχνών και/ή βαρέων επεισοδίων υποτροπιάζοντα έρπητα των γεννητικών οργάνων ή υποτροπιαζουσών λοιμώξεων από απλό έρπητα σε άλλες θέσεις σε ανοσολογικά επαρκείς ασθενείς που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν ικανοποιητικά με διαλείπουσα (διακεκομμένη θεραπεία).
· Για τη θεραπεία των εντοπισμένων δερματικών οξειών λοιμώξεων από έρπητα ζωστήρα.
· Για την πρόληψη των λοιμώξεων από απλό έρπητα σε ασθενείς με ανοσολογική ανεπάρκεια.
· Ανεμοβλογιά: η χρήση ZOVIRAX δεν συνιστάται σε βάση ρουτίνας για την άνευ επιπλοκών ανεμοβλογιά φυσιολογικών παιδιών, για τη θεραπεία βρεφών (0-12 μηνών) και σε εγκύους (έφηβες και ενήλικες).

Ο γιατρός θα πρέπει να αξιολογήσει την ανάγκη χρήσης zovirax από του στόματος, εντός των πρώτων 24 ωρών από την εμφάνιση εξανθήματος, στις παρακάτω περιπτώσεις:

α. Υγιή άτομα άνω των 12 ετών τα οποία δεν βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης.
β. Παιδιά ηλικίας άνω των 12 μηνών με χρόνιες δερματικές ή πνευμονικές διαταραχές
καθώς και αυτών που ακολουθούν μακροχρόνια θεραπευτικά σχήματα με σαλικυλικά.
γ. Παιδιά ανασοκατασταλμένα που κάνουν θεραπεία με κορτικοστεροειδή μικρής διάρκειας ή κατά περιόδους ή υπό μορφή εκνεφώματος. Επιπλέον, σε αυτές τις περιπτώσεις όταν διαπιστώνεται επαφή με άτομα που έχουν προσβληθεί από ανεμοβλογιά συνιστάται, εάν είναι δυνατόν, η διακοπή της θεραπείας με κορτικοστεροειδή.
δ. Η χρήση ZOVIRAΧ για τη θεραπεία παιδιών που έχουν προσβληθεί από το συγγενικό τους περιβάλλον είναι υπό συζήτηση και θα πρέπει να αξιολογείται κατά περίπτωση.

2.3 Aντενδείξεις
Τα δισκία και το εναιώρημα αντενδείκνυνται σε ασθενείς που είναι υπερευαίσθητοι στην ακικλοβίρη, ή στη βαλακικλοβίρη, ή σε ένα από τα συστατικά έκδοχα των μορφών χορήγησης.

2.4 Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις κατά τη χρήση

2.4.1 Γενικά
Πριν πάρετε ZOVIRAX θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό που σας χορήγησε τη συνταγή εάν:
· είχατε κατά το παρελθόν ή έχετε προβλήματα με τα νεφρά ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας;
· είσαστε έγκυος ή υπάρχει περίπτωση να μείνετε έγκυος, ή θηλάζετε το παιδί σας;
· παίρνετε ή πρόκειται να πάρετε άλλα φάρμακα συμπεριλαμβανομένων και φαρμάκων που χορηγούνται χωρίς συνταγή;
· πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε άλλα άτομα;

Μεγάλη προσοχή συνιστάται σε ασθενείς με ελαττωματική νεφρική λειτουργία και ιδιαίτερα σε ασθενείς με κάθαρση κρεατινίνης λιγότερο από 10 ml/λεπτό.

Προσοχή απαιτείται ώστε ασθενείς που λαμβάνουν υψηλές δόσεις ZOVIRAX από το στόμα να διατηρούνται σε κατάσταση επαρκούς ενυδάτωσης.

2.4.2 Ηλικιωμένοι
Ηλικιωμένοι ασθενείς που παίρνουν μεγάλες δόσεις ZOVIRAX πρέπει να παίρνουν πολλά υγρά ώστε η ενυδάτωσή τους να είναι επαρκής. Η δόση πρέπει να μειώνεται σε ασθενείς με νεφρικά προβλήματα (βλέπε Δοσολογία).

2.4.3 Κύηση
Η εμπειρία σε ανθρώπους είναι περιορισμένη και έτσι η χρήση δισκίων ή εναιωρήματος ZOVIRAX κατά την εγκυμοσύνη πρέπει να εξετάζεται μόνο όταν το αναμενόμενο όφελος για την έγκυο αντισταθμίζει τον πιθανό κίνδυνο για το έμβρυο.

2.4.4 Γαλουχία
Μετά από χορήγηση από το στόμα δισκίων ZOVIRAX 200 mg βρέθηκαν σημαντικές ποσότητες ακικλοβίρης στο μητρικό γάλα. Για το λόγο αυτό να χρησιμοποιείται μόνον όταν το αναμενόμενο όφελος για τη μητέρα υπεραντισταθμίζει τον πιθανό κίνδυνο για το έμβρυο.

2.4.5 Παιδιά
Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια από τη χρήση του φαρμάκου σε βρέφη μικρότερα των 12 μηνών δεν έχουν τεκμηριωθεί.

2.4.6 Επίδραση στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανών
Η κλινική κατάσταση του ασθενή και το προφίλ των ανεπιθύμητων ενεργειών της ακικλοβίρης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν εξετάζεται η ικανότητα του ασθενή να οδηγεί ή να χειρίζεται μηχανές. Δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες για να ερευνήσουν τη δράση της ακικλοβίρης στην ικανότητα οδήγησης ή χειρισμού μηχανών. Επί πλέον μία επιβλαβής δράση σε τέτοιες δραστηριότητες δεν μπορεί να προβλεφθεί από την φαρμακολογία της δραστικής ουσίας.

2.4.7 Ιδιαίτερες προειδοποιήσεις για τα περιεχόμενα έκδοχα

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προειδοποιήσεις για τα έκδοχα.

2.5 Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Το ΖOVIRAX μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα και να προκληθούν παρενέργειες. Εάν παίρνετε φάρμακα που περιέχουν προβενεσίδη, σιμετιδίνη, ζιδοβουδίνη, ιντερφερόνη ή φάρμακα που επηρεάζουν τη νεφρική λειτουργία πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.

2.6 Δοσολογία και τρόπος χορήγησης

Οι δοσολογίες που δίνονται παρακάτω είναι ενδεικτικές. Η δόση που συνταγογραφεί ο γιατρός διαφέρει από τον ένα στον άλλο ασθενή και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος της λοίμωξης, το εάν δίνεται για πρόληψη ή για θεραπεία της νόσου, η ηλικία, η συχνότητα και η βαρύτητα της νόσου, η ανοσολογική κατάσταση, και η λήψη άλλων φαρμάκων. Ο γιατρός σας θα αποφασίσει το κατάλληλο δοσολογικό σχήμα για σας και είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας για την επιτυχία της θεραπείας. Εάν δεν είστε σίγουροι για το πότε και πόσα δισκία πρέπει να πάρετε, ρωτήστε το γιατρό σας ή το φαρμακοποιό. Να μη σταματάτε τη θεραπεία, εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Η χορήγηση πρέπει να αρχίζει όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά την έναρξη της λοίμωξης. Για τα υποτροπιάζοντα επεισόδια αυτό πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση κατά την πρόδρομη περίοδο ή όταν εμφανίζονται για πρώτη φορά βλάβες.

Δοσολογία σε Ενήλικες

Για τη θεραπεία των λοιμώξεων από απλό έρπητα πρέπει να παίρνετε 200 mg ακικλοβίρης πέντε φορές την ημέρα ανά διαστήματα περίπου τεσσάρων ωρών, παραλείποντας τη νυχτερινή δόση. Η θεραπεία πρέπει να συνεχίζεται για 5 ημέρες, αλλά σε βαριές αρχικές λοιμώξεις μπορεί να χρειαστεί να παραταθεί. Εάν έχετε βαριά ανοσολογική βλάβη, (π.χ. μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών) ή ελαττωματική απορρόφηση από το έντερο, η δόση μπορεί να διπλασιασθεί σε 400 mg ακικλοβίρης ή εναλλακτικά μπορεί να γίνει ενδοφλέβια χορήγηση.

Για την καταστολή των λοιμώξεων από απλό έρπητα σε ανοσολογικά επαρκείς ασθενείς, πρέπει να παίρνετε αρχικά 200 mg ακικλοβίρης τέσσερις φορές την ημέρα ανά διαστήματα 6 ωρών. Η θεραπεία διακόπτεται περιοδικά κάθε έξι έως δώδεκα μήνες και ο γιατρός σας αξιολογεί εκ νέου την αναγκαιότητα για τη συνέχιση της καταστολής.

Για την πρόληψη των λοιμώξεων από απλό έρπητα στον ασθενή με ανοσολογική βλάβη, δίνονται 200 mg με μεσοδιάστημα 6 ωρών.

Για τη θεραπεία λοιμώξεων από έρπητα ζωστήρα πρέπει να παίρνετε 800 mg ακικλοβίρης πέντε φορές την ημέρα κατά διαστήματα περίπου τεσσάρων ωρών παραλείποντας τη νυχτερινή δόση. Η θεραπεία πρέπει να συνεχίζεται επί 7 ημέρες. Εάν έχετε βαριά ανοσολογική βλάβη (π.χ. μετά από μεταμόσχευση μυελού οστών) ή μειωμένη απορρόφηση από το έντερο, μπορεί ο γιατρός να εξετάσει το ενδεχόμενο ενδοφλέβιας χορήγησης.

Δοσολογία σε Ανεμοβλογιά

800 mg 5 φορές την ημέρα για 7 ημέρες.
Παιδιά: 20 mg/kg βάρους σώματος, (όχι πάνω από 800mg) τέσσερις φορές την ημέρα, για 5 ημέρες ή κάτω των 2 ετών 200mg x 4 φορές την ημέρα, 2-5 ετών 400mg x 4 φορές την ημέρα, άνω των 6 ετών 800mg x 4 φορές την ημέρα. Η θεραπεία πρέπει να αρχίζει αμέσως μόλις εμφανισθούν τα συμπτώματα και πάντα εντός του πρώτου 24 ώρου.

Δοσολογία σε Παιδιά

Για τη θεραπεία λοιμώξεων απλoύ έρπητα και για προφύλαξη από τις λοιμώξεις του απλού έρπητα, παιδιά με ανοσολογική βλάβη ηλικίας άνω των δύο ετών πρέπει να παίρνουν τη δοσολογία των ενηλίκων και παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών πρέπει να παίρνουν εναιώρημα ZOVIRAX στη μισή δόση των ενηλίκων.

Όταν απαιτείται θεραπεία έρπητα ζωστήρα σε παιδιά με ανοσολογική βλάβη, πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο ενδοφλέβιας χορήγησης.

Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την καταστολή λοιμώξεων από απλό έρπητα ή για τη θεραπεία λοιμώξεων από έρπητα ζωστήρα σε ανοσολογικώς επαρκή παιδιά.

Δοσολογία σε Νεφρική Βλάβη

Εάν έχετε βαριά νεφρική βλάβη (κάθαρση κρεατινίνης μικρότερη από 10 ml/λεπτό), για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων από απλό έρπητα, η δόση αναπροσαρμόζεται σε 200 mg ακικλοβίρης δύο φορές την ημέρα περίπου κάθε 12 ώρες. Για τους ασθενείς σε αιμοδιύλιση χρειάζεται επιπρόσθετη δόση μετά τη διύλιση.

Η αντίστοιχη αναπροσαρμογή για τη θεραπεία των λοιμώξεων από έρπητα ζωστήρα είναι 800mg ακικλοβίρης δύο φορές την ημέρα ανά διαστήματα 12 ωρών εάν έχετε βαριά νεφρική βλάβη (κάθαρση κρεατινίνης μικρότερη από 10 ml/λεπτό), και 800 mg ακικλοβίρης τρείς φορές την ημέρα ανά διαστήματα έξι έως οκτώ ωρών εάν έχετε μέτρια νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης της τάξεως των 10 – 25 ml/λεπτό).

Δοσολογία σε Ηλικιωμένους

Πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στη μείωση της δόσης σε ηλικιωμένους ασθενείς. Ιδιαίτερα σε περίπτωση που έχετε ελαττωματική νεφρική λειτουργία, η δόση πρέπει να μειώνεται (βλέπε Δοσολογία σε Νεφρική Βλάβη).

Χορήγηση

Τα διασπειρόμενα δισκία μπορούν να μασηθούν ή να διαλυθούν σε μικρό όγκο νερού (η στάθμη του νερού να είναι αρκετά πάνω από τον πυθμένα ώστε να καλύπτει το δισκίο). Το εναιώρημα μπορεί να αραιωθεί με ίσο όγκο σιροπιού Β.Ρ. ή με διάλυμα μη κρυσταλλικής σορβιτόλης 70% Β.Ρ.

2.7 Υπερδοσολογία – Αντιμετώπιση

Εάν πάρετε μια δόση μεγαλύτερη από αυτή που σας συνέστησε ο γιατρός, αυτό δεν θα σας προκαλέσει κάποια επιπλοκή, αλλά εφ΄όσον συμβεί πρέπει να το πείτε αμέσως στο γιατρό σας.

Ασθενείς έχουν λάβει δόσεις μέχρι 20 g φαρμάκου για μία φορά, συνήθως χωρίς τοξικά αποτελέσματα. Επαναλαμβανόμενη εκ λάθους υπερδοσολογία ΖOVIRAX για αρκετές ημέρες, έχει συσχετισθεί με γαστρεντερικές αντιδράσεις (όπως ναυτία και έμετο) και νευρολογικές αντιδράσεις (κεφαλαλγία και σύγχυση). Τηλ. Κέντρου Δηλητηριάσεων 210 7793777

2.8 Ανεπιθύμητες Ενέργειες (παρενέργειες)

Οι κατηγορίες συχνοτήτων σχετικά με τις παρενέργειες παρακάτω είναι κατά προσέγγιση. Για τις περισσότερες ενέργειες, δεν ήταν διαθέσιμα επαρκή στοιχεία για τον υπολογισμό της συχνότητας. Επί πλέον οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να ποικίλουν ως προς την συχνότητα ανάλογα με την ένδειξη.

Διαταραχές του αίματος και του λεμφικού συστήματος
Πολύ σπάνιες: Αναιμία, λευκοπενία, θρομβοκυτταροπενία

Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος
Σπάνιες: Αναφυλαξία

Ψυχιατρικές διαταραχές και διαταραχές του νευρικού συστήματος
Συχνές: Κεφαλαλγία, ζάλη
Πολύ σπάνιες: Ανησυχία, σύγχυση, τρόμος, αταξία, δυσαρθρία, ψευδαισθήσεις, ψυχωσικά συμπτώματα, σπασμοί υπνηλία, εγκεφαλοπάθεια, κώμα. Οι ανωτέρω ενέργειες είναι αναστρέψιμες και συνήθως αναφέρονται σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια όπου η δόση ήταν ανώτερη από την συνιστώμενη, ή με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες.

Αναπνευστικές, θωρακικές και μεσοθωρακικές διαταραχές
Σπάνιες: Δύσπνοια

Γαστρεντερικές διαταραχές
Συχνές: Ναυτία, έμετος, διάρροια, κοιλιακοί πόνοι

Ηπατοχολικές διαταραχές
Σπάνιες: Αναστρέψιμες αυξήσεις της χολερυθρίνης και των ηπατικών ενζύμων. Πολύ σπάνιες: Ηπατίτιδα, ίκτερος.

Διαταραχές του δέρματος και του υποδόριου ιστού
Συχνές: Φαγούρα, εξανθήματα (συμπεριλαμβανομένης της φωτοευαισθησίας)
Όχι συχνές: Κνίδωση. επιταχυνόμενη τριχόπτωση. Η επιταχυνόμενη τριχόπτωση έχει συσχετισθεί με μία μεγάλη ποικιλία ασθενιών και φαρμάκων, η συσχέτιση αυτού του γεγονότος με θεραπεία ακικλοβίρης είναι αβέβαιη. Σπάνιες: Αγγειοοίδημα

Διαταραχές των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος
Σπάνιες: Αυξήσεις της ουρίας και της κρεατινίνης του αίματος
Πολύ σπάνιες: Οξεία νεφρική ανεπάρκεια, νεφρικός πόνος
Ο νεφρικός πόνος μπορεί να σχετίζεται με νεφρική ανεπάρκεια.

Γενικές διαταραχές και καταστάσεις της οδού χορήγησης
Συχνές: Κόπωση, πυρετός.

2.9 Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής σε περίπτωση που παραλείψει να
πάρει κάποια δόση

Εάν παραλείψετε μια δόση, μην ανησυχήσετε. Απλώς πάρτε την αμέσως μόλις το θυμηθείτε και μετά συνεχίστε όπως πριν. Εάν έχετε δυσκολία στο να θυμόσαστε να παίρνετε τα δισκία τον καθορισμένο χρόνο, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε ένα ρολόι χειρός ή τσέπης με ξυπνητήρι για να σας το υπενθυμίζει.

2.10 Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής για την ημερομηνία λήξεως του φαρμάκου

Το προϊόν πρέπει να χρησιμοποιείται πριν από την ημερομηνία λήξης του που είναι τυπωμένη με ανάγλυφους χαρακτήρες στο κουτί της εξωτερικής συσκευασίας.

2.11 Ιδιαίτερες προφυλάξεις για τη φύλαξη του φαρμάκου

Δισκία: Φυλάσσονται σε θερμοκρασία μικρότερη ή ίση των 30°C στην αρχική συσκευασία.
Εναιώρημα: Φυλάσσεται σε θερμοκρασία μικρότερη των 30°C. Το εναιώρημα μπορεί να αραιωθεί με ίσο όγκο σιροπιού Β.Ρ. ή με διάλυμα σορβιτόλης μη-κρυσταλλικής.

3. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ

· Το φάρμακο αυτό σας το έγραψε ο γιατρός σας μόνο για το συγκεκριμένο ιατρικό σας πρόβλημα. Δεν θα πρέπει να το δίνετε σε άλλα άτομα ή να το χρησιμοποιείτε για κάποια άλλη πάθηση, χωρίς προηγουμένως να έχετε συμβουλευθεί το γιατρό σας.
· Εάν κατά τη διάρκεια της θεραπείας εμφανισθεί κάποιο πρόβλημα με το φάρμακο, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας.
· Εάν έχετε οποιαδήποτε ερωτηματικά γύρω από τις πληροφορίες που αφορούν το φάρμακο που λαμβάνετε ή χρειάζεσθε καλύτερη ενημέρωση για το ιατρικό σας πρόβλημα μη διστάσετε να ζητήσετε τις πληροφορίες αυτές από το γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας.
· Για να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές το φάρμακο που σας χορηγήθηκε θα πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δόθηκαν.
· Για την ασφάλειά σας και την υγεία σας είναι απαραίτητο να διαβάσετε με προσοχή κάθε πληροφορία που αφορά το φάρμακο που σας χορηγήθηκε.
· Να μη διατηρείτε τα φάρμακα σε ερμάρια του λουτρού, διότι η ζέστη και η υγρασία μπορεί να αλλοιώσουν το φάρμακο και να το καταστήσουν επιβλαβές για την υγεία σας.
· Να μην κρατάτε φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον ή που ήδη έχουν λήξει.
· Για μεγαλύτερη ασφάλεια κρατάτε όλα τα φάρμακα σε ασφαλές μέρος μακριά από παιδιά.

Δείτε επίσης