Η γιόγκα και το τάι-τσι ωφελούν τα άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα μειώνοντας τους πόνους τους και βελτιώνοντας την ψυχική τους διάθεση.
Περίπου ένας στους πέντε ενήλικες έχει κάποια μορφή αρθρίτιδας (οι πιο πολλοί πριν τα 65 τους). Δεν υπάρχει θεραπεία για την πάθηση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα αν ο ασθενής δεν παραμένει σωματικά δραστήριος. Η πλειονότητα των ασθενών δεν τηρούν αυτή τη συμβουλή και παραμένουν αδρανείς, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους.
Στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, όλο και περισσότεροι άνθρωποι με αρθρίτιδα καταφεύγουν στη γιόγκα και στο τάι-τσι για λόγους υγείας.
Γιόγκα και αρθρίτιδα
Σε μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής των ΗΠΑ, ερευνητές με επικεφαλής την δρ Σούζαν Μπάρτλετ των πανεπιστημίων Τζον Χόπκινς και ΜακΓκιλ, πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κλινική δοκιμή σχετικά με τη γιόγκα και την αρθρίτιδα. Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Journal of Rheumatology.
Συμμετείχαν 75 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία ομάδα έκανε γιόγκα δύο φορές την εβδομάδα για δύο μήνες ενώ η άλλη όχι. Η κατάσταση των ασθενών αξιολογήθηκε στην αρχή και στο τέλος της μελέτης. Όσοι είχαν κάνει γιόγκα, ανέφεραν μείωση της τάξης του 20% στους πόνους και περισσότερη όρεξη για εργασίες στο σπίτι. Η ταχύτητα βαδίσματος αυξήθηκε ενώ οι βελτιώσεις ήταν αισθητές 9 μήνες αργότερα.
Οι ερευνητές βεβαιώνουν ότι η γιόγκα είναι ασφαλής για όσους έχουν αρθρίτιδα, ιδίως αν κανείς ξεκινά με ήπιες ασκήσεις, χωρίς να ζορίζει το σώμα του. Επίσης ανέφεραν ότι οι ασθενείς πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους, παράλληλα με την άσκηση.
Τάι-τσι και οστεοαρθρίτιδα
Μετα-ανάλυση με επικεφαλής τη δρ Νταρλίν Ριντ του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου της βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, αξιολόγησε 24 μελέτες που αφορούσαν συνολικά 1.584 άτομα ηλικίας 50-75 ετών σχετικά με το τάι-τσι και τις επιπτώσεις του στη φυσική κατάσταση. Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine.
Η μέση διάρκεια των προγραμμάτων τάι-τσι που εξετάσθηκαν, ήταν τρεις μήνες, με 2-3 συνεδρίες την εβδομάδα διάρκειας μίας περίπου ώρας. Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τάι-τσι οδηγεί σε σωματική βελτίωση, μερικές φορές σημαντική. Όσοι κάνουν τάι-τσι, μπορούν να περπατήσουν πιο γρήγορα, να σκύψουν καλύτερα και νιώθουν λιγότερους πόνους εξαιτίας της οστεοαρθρίτιδας.
Επίσης το τάι-τσι βοηθά ορισμένους ασθενείς με παθήσεις των πνευμόνων, της καρδιάς, ακόμη και με καρκίνο του μαστού.
Οι ερευνητές είπαν ότι το τάι-τσι όχι μόνο πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο από όσους έχουν οστεοαρθρίτιδα αλλά στο μέλλον θα μπορούσε να συνταογραφείται από τους ορθοπεδικούς, όπως η φυσικοθεραπεία.