Του Μιχάλη Βοργιά, MD FACS, Διευθυντή Χειρουργικής στο Maditerraneo Hospital
Κάψιμο στο στήθος ή ψηλά στο στομάχι; Ξινά υγρά που ανεβαίνουν από το στομάχι προς τα πάνω ή τάση για εμετό;
Όταν αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζονται μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα ή μεγάλη κατανάλωση ποτού, τότε είναι συνήθως… συνηθισμένα. Όταν όμως συνεχίζονται για δύο ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα, τότε η Γαστροoισοφαγική Παλινδρόμηση έχει κάνει την εμφάνισή της.
ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τι είναι όμως η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση;
Προκαλείται όταν δεν λειτουργεί κανονικά ο σφιγκτήρας που βρίσκεται στο κατώτερο σημείο του οισοφάγου και φυσιολογικά επιτρέπει τη δίοδο της τροφής ή υγρών μόνο από τον οισοφάγο προς το στομάχι. Ο σπασμός και η ίνωση του οισοφάγου, έλκουν το στόμαχο προς το θώρακα. Τα δε συμπτώματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται στην παλινδρόμηση γαστρικού υγρού το οποίο είναι όξινο και το οποίο προκαλεί έγκαυμα του οισοφάγου (οισοφαγίτιδα).
Εκτός από κάψιμο στο στήθος, τα ξινά υγρά ή άλλα συμπτώματα παλινδρόμησης, όσοι πάσχουν από Γαστροoισοφαγική Παλινδρόμηση μπορεί επίσης να έχουν:
- Πόνο πίσω από το στήθος που δεν οφείλεται σε καρδιακή πάθηση, η οποία πρέπει πάντοτε να αποκλείεται άμεσα από καρδιολόγο.
- Εμετό με ή χωρίς αίμα.
- Δυσκολία στη δίοδο της τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι.
- Αίσθημα πνιγμού που διακόπτει τον ύπνο.
- Απώλεια βάρους.
- Βραχνάδα.
- Κρίσεις με έντονο ξηρό βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Επειδή η Γαστροoισοφαγική Παλινδρόμηση είναι μια χρόνια πάθηση που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει να τρώει:
- Ξινά (ξινούς χυμούς, ξινά φρούτα, ξύδι) τα οποία μπορεί να αντικαθιστά με χυμούς μικρότερης οξύτητας (ροδάκινο, βερίκοκο).
- Λιπαρά (αφαιρούμε το ορατό λίπος από το κρέας).
- Βαριές κόκκινες σάλτσες, λιγότερα μπαχαρικά, κρεμμύδια και σκόρδα.
- Πίτες με φύλλα.
- Παχιές σούπες, ειδικά το βράδυ.
- Γλυκά με σιρόπι.
- Σοκολάτες. Μέντα και όσα την περιέχουν. (και Δυόσμος που ανήκει στην ίδια οικογένεια)
- Αλκοόλ ή μεγάλες ποσότητες ποτών με λιγότερο αλκοόλ (όπως κρασί και μπύρα)
Επίσης, ο ασθενής που πάσχει από Γαστροεισοφαγική Παλινδρόμηση πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω:
- Να κάνει τρία μικρότερα γεύματα την ημέρα, όχι ένα μεγάλο.
- Να μην κάνει κοιλιακούς ή άλλες ασκήσεις που ζορίζουν την κοιλιά
- Να μην φορά στενά παντελόνια και σφιχτές ζώνες ή λαστέξ
- Να μην κοιμάται για τουλάχιστον δύο ώρες μετά το φαγητό.
- Να κόψει το κάπνισμα που συμβάλλει με πολλούς τρόπους στην εκδήλωση συμπτωμάτων και είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας.
- Απαγορεύεται η λήψη ασπιρίνης, ponstan, αντιρευματικών και αντιφλεγμονωφών φαρμάκων. Σε περίπτωση που υπάρχει η απόλυτη ανάγκη για τη λήψη τους, λαμβάνονται πάντα με οδηγίες και υπό την επίβλεψη γιατρού.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Συχνά η διάγνωση της Γαστροoισοφαγικής Παλινδρόμησης στηρίζεται μόνο στα συμπτώματα και η θεραπεία ξεκινά χωρίς καμία πρόσθετη εξέταση.
Όταν όμως ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο η συνηθέστερη εξέταση που γίνεται είναι η ενδοσκόπηση. Σε αυτή την εξέταση, ένας πολύ λεπτός και εύκαμπτος σωλήνας κατεβαίνει από το στόμα στον οισοφάγο και στη συνέχεια στο στομάχι και το δωδεκαδάχτυλο του εξεταζόμενου. Ο γιατρός παρατηρεί τυχόν βλάβες που υπάρχουν στον οισοφάγο ή το στομάχι.
Η ενδοσκόπηση διαρκεί συνήθως 5 λεπτά. Στους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με χάπια, γίνονται και άλλες εξετάσεις όπως, μέτρηση της οξύτητας του γαστρικού υγρού (phμετρία στομάχου) και μελέτη της κινητικότητας του οισοφάγου(μανομετρία).
Η θεραπεία γίνεται με φάρμακα που ελαττώνουν την παραγωγή οξέος από το στομάχι. Σπάνια, για κάποιες πολύ σοβαρές ή ανθεκτικές στη φαρμακευτική θεραπεία περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται και ενδοσκοπικές παρεμβατικές μέθοδοι ή χειρουργικές επεμβάσεις.
Μιχάλης Βοργιάς – MD FACS
Γενικός Χειρουργός, Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στο «Mediterraneo Hospital»
http://www.vorias.gr/