Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η υγιεινή διατροφή μειώνει 30% τον κίνδυνο

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αmerican College of Rheumatology, στο Σαν Φρανσίσκο. Το αποτέλεσμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσο ή έχουν εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα.

ygieinh diatrofh 5H ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια με βασικά συμπτώματα τον πόνο, την ακαμψία και το πρήξιμο στις αρθρώσεις. Η νόσος είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρές βλάβες και δυσμορφία στις αρθρώσεις. Προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 30 ετών αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε πολύ μικρές ηλικίες.

Υγιεινή διατροφή

Τα στοιχεία της πρώτης μελέτης παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής ιατρικής Μπινγκ Λου, από το Brigham and Women’s Hospital και το Harvard Medical School στη Βοστόνη. Αφορούσαν 93.859 Αμερικανίδες, 25-42 ετών, οι οποίες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για την διατροφή τους ανά τετραετία, το διάστημα 1991-2011. Τα στοιχεία προέρχονται από την περίφημη Nurses’ Health Study II. Κατά τη διάρκεια της μελέτης σχεδόν 350 γυναίκες εκδήλωσαν ρευματοειδή αρθρίτιδα και η παρακολούθηση έδειξε ότι η υγιεινή διατροφή συντελούσε στην πρόληψη της ασθένειας.

Οι γυναίκες που ακολουθούσαν την τυπική αμερικανική διατροφή (τηγανητά, γαλακτοκομικά υψηλών λιπαρών, κατεργασμένο κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα δημητριακά  και γλυκά) ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, συγκριτικά με τις γυναίκες που έτρωγαν πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, κοτόπουλο ή άλλα πουλερικά και ψάρια. Η μείωση του κινδύνου λόγω υγιεινής διατροφής υπολογίστηκε στο 30-33%.

Στη δεύτερη μελέτη, η οποία έγινε από την ίδια ερευνητική ομάδα, αναλύθηκαν περαιτέρω τα παραπάνω στοιχεία και βγήκε το συμπέρασμα ότι οι ισχύουσες διατροφικές συστάσεις μπορούν πράγματι να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες έχουν στόχο να βοηθήσουν το κοινό να κάνει καλύτερες διατροφικές επιλογές και να είναι σωματικά δραστήριο για να μειωθεί ο κίνδυνος των χρόνιων παθήσεων.

Ο Λου  δήλωσε ότι μέχρι τώρα, υπήρχαν ενδείξεις ότι η διατροφή παίζει ρόλο στην εμφάνιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά υπήρχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα.  Οι προηγούμενες μελέτες που είχαν γίνει με βάση τις διάφορες θρεπτικές ουσίες δεν είχαν αρκετή ισχύ ώστε να εντοπίσουν τις επιδράσεις από τα ξεχωριστά θρεπτικά συστατικά αλλά το σύνολο της υγιεινής διατροφής έχει εμφανή επίδραση.

Δείτε επίσης