Τα γεύματα ή τα τσιμπολογήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας οδηγούν σε προβλήματα μνήμης, έδειξε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eLife.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, όταν το στομάχι δουλεύει τη νύχτα, την ώρα που ο οργανισμός θα έπρεπε κανονικά να κοιμάται, προκαλούνται αλλαγές στον ιππόκαμπο, τη δομή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη.
Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με ποντίκια και βρήκαν πως όσα ζώα λάμβαναν το φαγητό τους την ώρα που κανονικά θα έπρεπε να κοιμούνται δυσκολεύονταν να θυμηθούν το ελαφρύ ηλεκτροσόκ που είχαν δεχθεί νωρίτερα. Από τη μελέτη φάνηκε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στη μνήμη.
Η πρωτεΐνη CREB
Κανονικά, τα ποντίκια τρώνε το φαγητό τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν είναι ξύπνια. Οι ειδικοί χώρισαν τα πειραματόζωα σε δύο ομάδες: η μία ομάδα έτρωγε κανονικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ η δεύτερη ομάδα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Όλα τα ποντίκια κάποια στιγμή τοποθετήθηκαν σε νέο περιβάλλον και δέχθηκαν ένα ελαφρύ ηλεκτροσόκ. Την επομένη, όταν τοποθετήθηκαν και πάλι στο περιβάλλον όπου είχαν δεχθεί το ηλεκτροσόκ, διαπιστώθηκε ότι τα ζώα που είχαν τραφεί φυσιολογικά (νύχτα) παρουσίαζαν αντιδράσεις φόβου, γεγονός που δείχνει ότι θυμόνταν την εμπειρία του ηλεκτροσόκ. Τα ποντίκια που είχαν τραφεί στη διάρκεια της ημέρας δεν εμφάνιζαν κάποια αντίδραση.
Οι ειδικοί είπαν ότι αυτό πιθανότατα συνέβη επειδή τα ποντίκια που έτρωγαν σε λάθος ώρα εμφάνιζαν μειωμένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται CREB και θεωρείται ότι ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι και τη μνήμη.
«Τα γεύματα που λαμβάνονται σε λάθος ώρα μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνια προβλήματα εκμάθησης και μνήμης» είπαν οι ερευνητές. «Οι άνθρωποι που δουλεύουν τη νύχτα πρέπει να ξέρουν ότι το φαγητό τη νύχτα μπορεί να “μπερδέψει” κάποιες λειτουργίες του εγκεφάλου».
Να σημειωθεί ότι η κατανάλωση τροφής αργά τη νύχτα συνδέεται με αύξηση στο “ζάχαρο” του αίματος, και ενδεχομένως μέσω αυτού του μηχανισμού να προκαλείται αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτης τύπου 2.