Ιατρική έρευνα: Παραλείψεις και αναξιόπιστα αποτελέσματα

Δύο έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLoS Biology εντοπίζουν σοβαρές παραλείψεις των μελετών στο χώρο της ιατρικής, της βιολογίας, της διατροφής και της ψυχολογίας, κάτι που δημιουργεί κρίση αξιοπιστίας και καθυστερεί την αναζήτηση νέων θεραπειών.

Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι σπαταλάται το 85% των ερευνητικών επενδύσεων στις βιοϊατρικές επιστήμες  γιατί δεν επιφέρει πραγματική πρόοδο στην επιστήμη.

Male Doctor Writing On Medical DocumentΗ πρώτη μελέτη εξέτασε ένα  δείγμα 441 βιοϊατρικών ερευνών που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 15 χρόνια και διαπίστωσε ότι μόλις μία από αυτές περιέλαβε τα πρωτόκολλα και τα στοιχεία που απαιτούνταν για την αξιολόγηση και την επανάληψη των πειραμάτων. Πρόκειται για σημαντική παράλειψη καθώς τα ευρήματα των ιατρικών και διατροφικών μελετών μπορούν να θεωρηθούν έγκυρα μόνο εφόσον επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες.

«Ελπίζουμε ότι η έρευνά μας θα ευαισθητοποιήσει τους ερευνητές, τους χρηματοδότες και τα επιστημονικά περιοδικά», γράφουν οι συντάκτες της μελέτης.

Στη δεύτερη μελέτη, Γερμανοί ερευνητές εξέτασαν εκατοντάδες μελέτες για τον καρκίνο και το εγκεφαλικό που αφορούσαν πειραματόζωα και διαπίστωσαν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν διευκρινίζεται ο αριθμός των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν.

Αναξιόπιστα αποτελέσματα

Το συνοδευτικό άρθρο που δημοσιεύεται στο PLoS Biology προειδοποιεί για κρίση αξιοπιστίας στην έρευνα που αφορά την ιατρική, τη βιολογία και την ψυχολογία λόγω αδυναμίας επιβεβαίωσης των ευρημάτων.

Ως παράδειγμα αναφέρει πρόσφατη μελέτη, η οποία χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό Science ως μια από τις 10 σημαντικότερες επιστημονικές εξελίξεις του 2015, η οποία έδειχνε ότι τα δύο τρίτα των δημοσιεύσεων για θέματα ψυχολογίας δεν είναι δυνατό να αναπαραχθούν από ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες.

Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature και εξέταζε 53 σημαντικές μελέτες για τη βιολογία του καρκίνου διαπίστωσε ότι μόνο οι 6 ήταν δυνατό να αναπαραχθούν.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Glenn Begley (πρώην Amgen) βρήκε  ότι μεταξύ 53 “κορυφαίων” μελετών ογκολογίας το διάστημα 2001-2011 μόνο το 11% ήταν δυνατό να αναπαραχθεί στα εργαστήρια της εταιρείας. Μια άλλη έρευνα, αυτή τη φορά από την εταιρεία Bayer Health μπόρεσε να αναπαράγει μόνο το 25% των ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων που εξέτασε.

Δείτε επίσης