Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος
H λουίζα είναι πολυετής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια Verbenacea. Στον αγγλοσαξωνικό κόσμο είναι γνωστή ως Lemon verbena ενώ η επιστημονική της ονομασία είναι Aloysia citrodora. Μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από Ισπανούς εξερευνητές το 17ο αιώνα από την Αργεντινή και την Χιλή.
Το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί στην κοσμετολογία και στην διατροφή σε σάλτσες μαρμελάδες, ποτά, αφεψήματα, παγωτά (μαροκινό τσάι) και σε κολόνιες.
Χρησιμοποιήθηκε ως φαρμακευτικό φυτό επί πολλούς αιώνες ως αντισπασμωδικό, αντιπυρετικό ηρεμιστικό, αντιμικροβιακό, αντιφλεγμονώδες και για την αποκατάσταση γαστερεντερικών διαταραχών.
Ιδιότητες
Η σύγχρονη έρευνα έχει εντοπίσει μια ποικιλία φυτοχημικών βιοδραστικών ουσιών. Οι κύριες φυτοχημικές ουσίες που εντοπίστηκαν στην λουίζα και είναι υπεύθυνες για τις θεραπευτικές της δράσεις είναι: γεράλη, γερανιάλη, λιμονένιο, νερόλη, γερανιόλη, τερπινεόλη, καρυοφυλλένιο, κουρκουμένιο, ισοβαλεριανικό οξύ, eupafolin, hispidulin, eupatorin, salvigenin, απιγενίνη, luteolin, γερανιόλη, φλαβονοειδή.
Παρά την εκτεταμένη χρήση της σε παραδοσιακά βοτανικά θεραπευτικά συστήματα ανά τους αιώνες υπάρχει έλλειμμα μεγάλων επιστημονικών ερευνών σε ανθρώπους. Ωστόσο έρευνες σε πειραματόζωα και σε μικρά δείγματα ασθενών, στους οποίους χορηγήθηκαν αυξημένες δόσεις λούίζας ανέδειξαν τα παρακάτω:
- Αύξηση της αντίστασης πειραματόζωων στο στρες
- Αποκατάσταση παραγόντων φλεγμονής σε πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση
- Βελτίωση μεταβολικών παραμέτρων σε πειραματόζωα
- Βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων σε πάσχοντες από αρθριτικές παθήσεις
- Βελτίωση της αντίστασης των ιστών σε βλαπτικές χημικές ουσίες σε πειραματόζωα
- Αύξηση της αντοχής των μυών σε συνθήκες χρόνιας καταπόνησης
- Τοξική δράση έναντι του Staphylococcus aureus
Παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις
Αντιδράσεις υπερευαισθησίας ενίοτε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις έχουν περιγραφεί.
Οι έρευνες είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς στο πεδίο των αλληλεπιδράσεων με άλλα λαμβανόμενα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής.
Λόγω έλλειψης σχετικών μελετών δε συνιστάται η χρήση του από εγκύους, θηλάζουσες και παιδιά.
Όπως στην περίπτωση όλων των βοτάνων όταν χρησιμοποιούνται για ιατρική χρήση, οι δοσολογίες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ υψηλότερες των δοσολογιών που χρησιμοποιούνται για διατροφική χρήση. Πρέπει να λαμβάνεται λοιπόν μέριμνα το βότανο να είναι ελεύθερο προσμίξεων και να υπάρχει η ενδεικνυόμενη ιατρική παρακολούθηση για τον καθορισμό της δοσολογίας και της διάρκειας της θεραπείας.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ