Οι γυναίκες κοιμούνται μισή ώρα περισσότερο από τους άνδρες

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances και εξέτασε τις συνήθειες των ανθρώπων σχετικά με τον ύπνο σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες κοιμούνται περίπου μισή ώρα περισσότερο από τους άνδρες, καθώς πέφτουν στο κρεβάτι νωρίτερα και ξυπνάνε αργότερα, κάτι που είναι πιο συχνό στις ηλικίες 30-60 ετών.

Η έρευνα συνδύασε στοιχεία από μια εφαρμογή «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου που ονομάζεται Entrain και στατιστικά στοιχεία.

Επιστήμονες με επικεφαλής τον μαθηματικό Ντάνιελ Φόρτζερ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν συνέλεξαν δειγματοληπτικά στοιχεία από 5.000 ανθρώπους σε 100 χώρες.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η ώρα που οι άνθρωποι πέφτουν να κοιμηθούν, καθορίζεται κυρίως από κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες, ενώ η ώρα που θα ξυπνήσουν, εξαρτάται κυρίως από το βιολογικό «ρολόι».

Η έρευνα βρήκε ότι:

  • Αυτοί που κοιμούνται λιγότερο είναι οι κάτοικοι της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης όπου ο μέσος όρος της διάρκειας του ύπνου είναι 7 ώρες και 24 λεπτά, ενώ περισσότερο κοιμούνται οι Ολλανδοί (8 ώρες και 12 λεπτά) και οι Αυστραλοί (8 ώρες και 10 λεπτά).
  • Οι μεσήλικες άνδρες κοιμούνται λιγότερο από όλους.
  • Οι γυναίκες κάτω των 25 ετών κοιμούνται περισσότερο από όλους.
  • Καθώς οι άνθρωποι γερνάνε, πηγαίνουν νωρίτερα για ύπνο και ξυπνάνε νωρίτερα.
  • Όσοι περνάνε μερικές ώρες της ημέρας στην ύπαιθρο, συνήθως πέφτουν πιο νωρίς για ύπνο και κοιμούνται περισσότερο, σε σχέση με όσους περνάνε περισσότερο χρόνο της μέρας υπό τεχνητό φως.
  • Οι συνήθειες του ύπνου συγκλίνουν καθώς γερνάμε: όσοι είναι άνω των 55 ετών, έχουν πιο όμοιες συνήθειες σε σχέση με όσους είναι κάτω των 30 ετών. Oi συνήθειες των γυναικών αλλάζουν λιγότερο από ό,τι των ανδρών.

Δείτε επίσης