Μην πίνετε τα ροφήματα καυτά – Κίνδυνος για καρκίνο του οισοφάγου

Η κατανάλωση καυτών ροφημάτων μπορεί να προκαλεί καρκίνο στον οισοφάγο, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) που εδρεύει στη Λυόν της Γαλλίας και ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Παγκοσμίως, κάθε χρόνο πεθαίνουν 500.000 άνθρωποι από καρκίνο του οισοφάγου. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ασία, Αφρική και Νότιο Αμερική. Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος και τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης είναι μόλις 12-31%.

kauta rofhmata 6Αναλύοντας τα δεδομένα, η IARC κατέληξε στο συμπέρασμα πως όταν καταναλώνουμε καυτά ροφήματα, όπως είναι ο καφές και το τσάι, με θερμοκρασία πάνω από 65 βαθμούς Κελσίου, αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του οισοφάγου.

Σημειώνεται ότι έρευνες στη Βρετανία έχουν αναφέρει ότι οι αρκετοί άνθρωποι προτιμούν να πίνουν το τσάι τους σε θερμοκρασία 56-60 βαθμών Κελσίου.

Αιτία η υψηλή θερμοκρασία, όχι το ρόφημα

Τα ροφήματα αυτά δεν σχετίζεται με τον καρκίνο όταν καταναλώνονται σε φυσιολογική θερμοκρασία. Αντίθετα, ειδικά ο καφές μπορεί και να προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως είναι αυτός της μήτρας και του ήπατος.

H περίληψη των ευρημάτων δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Oncology.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα πολύ καυτά ροφήματα αποτελούν μια πιθανή αιτία οισοφαγικού καρκίνου και πως υπεύθυνες γι’ αυτό είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και όχι τα ροφήματα καθ’ εαυτά», ανέφερε ο Christopher Wild, διευθυντής της IARC.

Επιστήμονες του ΠΟΥ αξιολόγησαν περισσότερες από 1.000 μελέτες για την συσχέτιση του καρκίνου με τον καφέ και ένα δημοφιλές νοτιοαμερικανικό αφέψημα βοτάνων που ονομάζεται μάτε (mate) το οποίο συνήθως καταναλώνεται με μεταλλικό καλαμάκι όταν είναι σχεδόν ζεματιστό.

Και τα δύο ροφήματα είχαν ταξινομηθεί «ως πιθανώς καρκινογόνα» το 1991 επειδή είχαν κάποιες μελέτες συσχέτισαν τον καφέ και το μάτε με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως.

Σημειώνεται ότι η  κλίμακα επικινδυνότητας της IARC περιλαμβάνει τις παρακάτω πέντε ομάδες:

  1.  Ομάδα 1. Τα καρκινογόνα για τον άνθρωπο.
  2.  Ομάδα 2Α.Τα δυνητικά καρκινογόνα για τον άνθρωπο
  3.  Ομάδα 2Β. Τα πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο
  4.  Ομάδα 3. Τα μη δυνάμενα να ταξινομηθούν ως καρκινογόνα για τον άνθρωπο
  5.  Ομάδα 4. Τα δυνητικά μη καρκινογόνα για τον άνθρωπο.

Μετά το 1991 πραγματοποιήθηκαν πολύ μεγαλύτερες μελέτες, σε αριθμό συμμετεχόντων και διάρκεια, οι οποίες έδειξαν ότι ο καφές και το μάτε όχι μόνο δεν είναι καρκινογόνα, αλλά αντιθέτως, ειδικά ο καφές μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση.

Έτσι, το IARC αποφάσισε να μετακινήσει τον καφέ και το μάτε από την Ομάδα 2Β, στην οποία ταξινομούνται ουσίες που ενδέχεται να προκαλούν καρκίνο, στην Ομάδα 3 όπου ταξινομούνται οι ουσίες για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία επικινδυνότητας. Εξαιρέθηκαν όμως τα καυτά ροφήματα.

«Μελέτες στην Κίνα, το Ιράν, την Τουρκία και τη Νότιο Αμερική, όπου το τσάι ή το μάτε παραδοσιακά καταναλώνεται πολύ καυτό (γύρω στους 70 βαθμούς Κελσίου) έδειξαν ότι ο κίνδυνος οισοφαγικού καρκίνου αυξάνεται ανάλογα με την θερμοκρασία των ροφημάτων», ανακοίνωσε η IARC. «Γι’ αυτό τον λόγο, η κατανάλωση καυτών ροφημάτων, με θερμοκρασία άνω των 65 βαθμών Κελσίου, ταξινομείται ως “πιθανώς καρκινογόνα” για τον άνθρωπο».

Δείτε επίσης