Suboxone: Πληροφορίες για το φάρμακο

Το Suboxone είναι φάρμακο που περιέχει δύο δραστικές ουσίες, τη βουπρενορφίνη και τη ναλοξόνη. Διατίθεται ως υπογλώσσια δισκία που περιέχουν 2 mg βουπρενορφίνης και 0,5 mg ναλοξόνης, 8 mg βουπρενορφίνης και 2 mg ναλαξόνης, ή 16 mg βουπρενορφίνης και 4 mg ναλαξόνης. Ο όρος «υπογλώσσιο» σημαίνει ότι το δισκίο τοποθετείται κάτω από τη γλώσσα όπου και διαλύεται.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Suboxone;

Το Suboxone χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της εξάρτησης από οπιοειδή (ναρκωτικά) φάρμακα, όπως ηρωίνη ή μορφίνη σε τοξικομανείς οι οποίοι έχουν συμφωνήσει να λάβουν θεραπεία για τον εθισμό τους. Το Suboxone χρησιμοποιείται σε ενήλικες και εφήβους ηλικίας άνω των 15 ετών, οι οποίοι λαμβάνουν επίσης ιατρική, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη.

Το φάρμακο χορηγείται μόνο με «ειδική» ιατρική συνταγή. Αυτό σημαίνει ότι, επειδή το φάρμακο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο κατάχρησης ή να προκαλέσει εθισμό, η χορήγησή του υπάγεται σε αυστηρότερους όρους από τους κανονικούς.

Πώς χρησιμοποιείται το Suboxone;

Το Suboxone πρέπει να χρησιμοποιείται υπό την επίβλεψη γιατρού με εμπειρία στην αντιμετώπιση του εθισμού σε οπιοειδή. Πριν από την έναρξη της θεραπείας με Suboxone συνιστάται να ελέγχεται το συκώτι του ασθενούς, καθώς και παρακολουθείται τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Συνιστάται να χορηγούνται μικρότερες δόσεις έναρξης σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια ηπατική ανεπάρκεια. Ο τρόπος χορήγησης του Suboxone εξαρτάται από την κατάσταση του ασθενούς: από τον τύπο της εξάρτησης, την κατάσταση στέρησης και από το εάν ο ασθενής λαμβάνει ήδη άλλη θεραπεία υποκατάστασης, για παράδειγμα μεθαδόνη, πριν από την έναρξη της θεραπείας με Suboxone.

Τα δισκία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταπίνονται αλλά πρέπει να τοποθετούνται κάτω από τη γλώσσα έως ότου διαλυθούν, διαδικασία που διαρκεί συνήθως πέντε έως δέκα λεπτά. Η συνιστώμενη δόση έναρξης είναι ένα με δύο δισκία Suboxone 2 mg/0,5 mg. Ο γιατρός μπορεί να αυξήσει τη δόση ανάλογα με την ανταπόκριση του ασθενούς, ωστόσο η ημερήσια δόση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 24 mg βουπρενορφίνης. Μόλις ο ασθενής σταθεροποιηθεί, η δόση συντήρησης μπορεί να μειώνεται σταδιακά και εντέλει η θεραπεία να διακοπεί.

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με Suboxone εξαρτάται από το αν ο ασθενής λαμβάνει επίσης ιατρική, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη.

Πώς δρα το Suboxone;

Το Suboxone περιέχει δύο δραστικές ουσίες, τη βουπρενορφίνη, η οποία είναι αγωνιστής των οπιοειδών (δρα σαν οπιοειδές φάρμακο), και τη ναλοξόνη, η οποία είναι ανταγωνιστής των οπιοειδών (αναστέλλει τις επιδράσεις των οπιοειδών).

Τα υπογλώσσια δισκία που περιέχουν μόνο βουπρενορφίνη διατίθενται στην ΕΕ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 για τη θεραπεία της εξάρτησης από οπιοειδή. Ωστόσο, τα δισκία που περιείχαν βουπρενορφίνη έγιναν αντικείμενο κατάχρησης από τοξικομανείς, οι οποίοι διέλυαν τα δισκία και έκαναν μόνοι τους ένεση με το διάλυμα που προέκυπτε. Η προσθήκη ναλοξόνης συμβάλλει στην αποτροπή της κατάχρησης του φαρμάκου. Αυτό συμβαίνει διότι η ναλoξόνη, με ενέσιμη χορήγηση, αναστέλλει τις επιδράσεις των οπιoειδών, προκαλώντας στον ασθενή οξέα συμπτώματα στέρησης.

Ποιες μελέτες εκπονήθηκαν για το Suboxone;

Μία κύρια μελέτη συνέκρινε το Suboxone με βουπρενορφίνη χορηγούμενη ως μονοθεραπεία ή με εικονικό φάρμακο (εικονική θεραπεία) σε 326 ασθενείς με εξάρτηση από ηρωίνη, για τέσσερις εβδομάδες, και μέτρησε το ποσοστό των ασθενών που δεν παρουσίασαν κανένα ίχνος οπιοειδών στα ούρα τους στο τέλος της μελέτης. Οι ασθενείς χρησιμοποίησαν επίσης ένα ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο για να καταγράψουν τις εκδηλώσεις σφοδρής επιθυμίας για λήψη της ουσίας και οι αλλαγές που καταγράφηκαν μετρήθηκαν με τη βαθμολογία του ερωτηματολογίου πριν και μετά το τέλος της μελέτης.

Ποιο είναι το όφελος του Suboxone σύμφωνα με τις μελέτες;

Το Suboxone αποδείχθηκε εξίσου αποτελεσματικό με τη βουπρενορφίνη, χορηγούμενη ως μονοθεραπεία και αποτελεσματικότερο από το εικονικό φάρμακο: Το 17,8 % των ασθενών που έλαβαν Suboxone έδωσαν αρνητικά δείγματα ούρων στο τέλος της μελέτης, σε σύγκριση με το 5,8 % των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η βαθμολογία σχετικά με τις εκδηλώσεις σφοδρής επιθυμίας για λήψη της ουσίας, η οποία κυμαινόταν μεταξύ 62,4 και 65,6 πριν από τη θεραπεία, μειώθηκε στο τέλος της θεραπείας σε 29,8 με το Suboxone και σε 55,1 με το εικονικό φάρμακο.

Ποιοι κίνδυνοι (παρενέργειες) συνδέονται με το Suboxone;

Οι συχνότερες παρενέργειες (εμφανίζονται σε περισσότερους από 1 στους 10 ασθενείς) είναι αϋπνία (δυσκολία στον ύπνο), δυσκοιλιότητα, ναυτία (αίσθημα αδιαθεσίας), εφίδρωση, πονοκέφαλος και σύνδρομο στέρησης. Ο πλήρης κατάλογος των ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν με το Suboxone περιλαμβάνεται στο φύλλο οδηγιών χρήσης.

Δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια (δυσκολία στην αναπνοή) ή σοβαρά ηπατικά προβλήματα. Επίσης δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν από οξεία αλκοολική τοξίκωση (υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ), τρομώδες παραλήρημα (μια κατάσταση που οφείλεται στη στέρηση από το αλκοόλ) ή σε συνδυασμό με φάρμακα που είναι γνωστά ως ανταγωνιστές των οπιοειδών, τα οποία χορηγούνται για τη θεραπεία της εξάρτησης από το αλκοόλ ή από οπιοειδή.

Για ποιους λόγους εγκρίθηκε το Suboxone;

Η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) κατέληξε ότι ο συνδυασμός ενός αναλόγου των οπιοειδών με έναν ανταγωνιστή των οπιοειδών συνιστά τεκμηριωμένη πρακτική η οποία περιορίζει την πιθανή κατάχρηση του φαρμάκου. Η επιτροπή έκρινε ότι τα οφέλη του Suboxone υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό και εισηγήθηκε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για το εν λόγω φάρμακο.

Ποια μέτρα λαμβάνονται για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του Suboxone;

Καταρτίστηκε σχέδιο διαχείρισης κινδύνου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Suboxone χρησιμοποιείται με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο. Βάσει του σχεδίου αυτού, στην περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος και στο φύλλο οδηγιών χρήσης του Suboxone συμπεριλήφθηκαν πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια, καθώς και με τις κατάλληλες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και από τους ασθενείς.

Λοιπές πληροφορίες για το Suboxone

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2006, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε άδεια κυκλοφορίας, η οποία ισχύει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το Suboxone.

Η πλήρης EPAR του Suboxone διατίθεται στον δικτυακό τόπο του Οργανισμού ema.europa.eu/Find medicine/Human medicines/European Public Assessment Reports. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία με το Suboxone, διαβάστε το φύλλο οδηγιών χρήσης (συμπεριλαμβάνεται επίσης στην EPAR) ή επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Τελευταία ενημέρωση της περίληψης: 10-2015.

Δείτε επίσης