Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Θα αυξηθούν οι τιμές των ΓΕΔΙΦΑ

gedifaΚατατέθηκε εκ μέρους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αίτηση ακύρωσης /αναστολής της πρόσφατης ΚΥΑ που επιτρέπει την είσοδο μη φαρμακοποιών στις εταιρείες φαρμακείων. Συγχρόνως. ο ΠΦΣ υποστήριξε ότι με την απελευθέρωση του εμπορίου για τα ΜΗΣΥΦΑ θα υπάρξει επιβάρυνση των πολιτών λόγω αυξήσεων των τιμών.

Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του άρθρου που αφορά τα ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα) και σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας, αναγνωρίζονται οι κίνδυνοι από την αλόγιστη χρήση την ώρα που η Πολιτεία προχωρά στην πλήρη απελευθέρωση τους.

“Πριν όμως θα πρέπει να πατάξει τα φαινόμενα ανακοστολογήσεων προς τα πάνω, προκειμένου αργότερα να φανούν μειωμένες οι τιμές”, ανέφερε ο κ. Λουράντος. Και πρόσθεσε: “Τα πρώτα κρούσματα αναθεώρησης των τιμών προς υψηλότερα επίπεδα ήδη φαίνονται στην αγορά. Παρουσιάζεται δηλαδή το φαινόμενο να εκλείπουν από την αγορά προϊόντα και στην θέση τους να εμφανίζονται νέα με διαφορετικές συσκευασίες ή με κάποιο διαφορετικό συστατικό και με αυξημένες τιμές από κατά 30-163%”.

Επίσης ο ΠΦΣ τονίζει ότι τα ΓΕΔΙΦΑ , έχουν σοβαρές αντενδείξεις και άρα η άκριτη χρήση τους έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές παρενέργειες. Και φέρνει τα παρακάτω παραδείγματα:

  • Η εφεδρίνη, που χρησιμοποιείται ευρέως ως ρινικό αποσυμφορητικό (χορηγείται ως ΜΥΣΥΦΑ), αντενδείκνυται ή χρειάζεται ειδικές προφυλάξεις σε συγχορήγηση με φάρμακα του καρδιαγγειακού συστήματος
  • Το μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες ιβουπροφένη (χορηγείται ως ΜΥΣΥΦΑ) αντενδείκνυται σε συγχορήγηση με αντιθρομβωτικά και αντιϋπερτασικά φάρμακα
  • Η παρακεταμόληέχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του λήπτη (π.χ. ηπατοτοξικότητα), αν λαμβάνεται χωρίς φαρμακευτική συμβουλή. Ενοχοποιείται από τον Π.Ο.Υ. ως η πρώτη αιτία ηπατοτοξικότητας στη Δύση. Παρόλα αυτά, χορηγείται ως ΜΥΣΥΦΑ.
  • Ανάλογα, σοβαρές αντενδείξεις και παρενέργειες έχουν δραστικές ουσίες που περιέχονται σε ΜΥΣΥΦΑ (ορλιστάτη, ρανιτιδίνη, λοπεραμίδη, βισακοδύλη, ακυκλοβίρη κ.λπ.).

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα του FDA στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New York Times, το 2006 προκλήθηκαν 450 θάνατοι από οξεία ηπατική ανεπάρκεια, λόγω κακής χρήσης παρακεταμόλης και 790 από γαστρεντερική αιμορραγία εξαιτίας λήψης ιβουπροφένης.

Ο κ. Λουράντος υπενθύμισε την ανακοίνωση του ΕΟΦ για την διακίνηση επικίνδυνου προϊόντος με την ονομασία GcMAF λέγοντας: «Το GcMAF ισχυρίζεται ότι θεραπεύει ασθένειες όπως το AIDS, διαφόρους τύπους καρκίνου, σκλήρυνση κατά πλάκας, οστεοπόρωση, αυτισμό, ερυθηματώδη λύκο, κ.α.».

Η διακίνησή του GcMAF γίνεται κυρίως μέσω διαδικτύου, από διάφορες ιστοσελίδες με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και μέσω διαφόρων «κλινικών» στην Ευρώπη και σε τρίτες χώρες. Η υπόθεση διερευνάται από τις βρετανικές αρχές, και ο ΕΟΦ βρίσκεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Δείτε επίσης