Δύο ανακοινώσεις που έγιναν από το Τμήμα Υπέρτασης της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, αναδεικνύουν την αξία του ουρικού οξέος και της περιμέτρου της μέσης ως προγνωστικών παραγόντων της στεφανιαίας νόσου.
Ερευνητές με υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας Κωνσταντίνο Τσιούφη και υπό την επίβλεψη του διευθυντή της κλινικής Δημήτρη Τούσουλη επιβεβαιώνουν ότι το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να προβλέψει την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.
Βάσει στοιχείων που παρουσίασε ο καρδιολόγος Δημήτριος Κωνσταντινίδης, η περιφέρεια μέσης αποτελεί ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς με υπέρταση. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν την ανάγκη αντιμετώπισης του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ασθενείς με υπέρταση και την ανάγκη μείωσης του σωματικού βάρους τους.
Το ουρικό οξύ
Στη δεύτερη ανακοίνωση ο καρδιολόγος Κυριάκος Δημητριάδης παρουσίασε δεδομένα για την αρνητική προγνωστική σημασία του ουρικού οξέος στην εκδήλωση στεφανιαίας νόσου τονίζοντας το σημαντικό ρόλο της δίαιτας στην καταπολέμηση του μεταβολικού συνδρόμου και της στεφανιαίας νόσου.
Όταν σε εξετάσεις αίματος βρεθεί ότι οι τιμές του ουρικού οξέος ξεπερνούν τα 7 mg/dL στους άντρες και τα 6 mg/dL στις γυναίκες (υπερουριχαιµία) είναι πιθανό να δημιουργηθούν άλατα που εναποτίθενται με τη μορφή κρυστάλλων στους ιστούς και προκαλούν ουρική αρθρίτιδα (προσβάλλει κυρίως τα κάτω άκρα και ιδιαίτερα το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού και το γόνατο).
Το αυξημένο ουρικό οξύ αποτελεί όμως και σημαντικό παράγοντα κινδύνου για το καρδιαγγειακό σύστημα. Η υπερουριχαιµία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ακόμα και κατά 40%. Όσοι έχουν παρουσιάσει επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας έχουν 25% αυξηµένο κίνδυνο για καρδιαγγειακό θάνατο.
Η υπερουριχαιμία είναι κοινή σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν θεωρούνταν παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το ουρικό οξύ μπορεί να διεγείρει το οξειδωτικό στρες, την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, τη φλεγμονή και την αγγειοσυστολή. Το παράδοξο είναι ότι το ουρικό οξύ έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Τέλος, σε μια άλλη ενδιαφέρουσα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την η Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, διαπιστώθηκε ότι η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET-CT) μπορεί να ανιχνεύσει καρωτιδικές πλάκες υψηλού κινδύνου για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα δεδομένα αυτά μπορεί να έχουν κλινική εφαρμογή αναδεικνύοντας την ομάδα εκείνη των ασθενών που αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από επιθετική φαρμακευτική ή και επεμβατική αντιμετώπιση για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.