Μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή, αντιμετωπίζουν 64% αυξημένη πιθανότητα να γίνουν αργότερα παχύσαρκα σε σχέση με τα αδέρφια τους τα οποία γεννήθηκαν με φυσιολογικό τρόπο.

kaisarikhΟι ερευνητές εκτίμησαν ότι η καισαρική προσθέτει κατά μέσο όρο 0,3 μονάδες στο ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) ενός ενηλίκου ανθρώπου. Ο κίνδυνος των αυξημένων κιλών εγκυμονεί καθ’ όλη την ενήλικη ζωή του ατόμου.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για 22.068 νεαρούς ενηλίκους (οι μητέρες όλων ήταν νοσοκόμες), συσχετίζοντας τον ΔΜΣ με τον τρόπο γέννησής τους. Σχεδόν 5.000 άτομα είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή.

Η μελέτη ωστόσο δεν αποδεικνύει ότι η καισαρική είναι η αιτία παχυσαρκίας. Μια θεωρία πάντως είναι ότι λόγω της καισαρικής τομής και καθώς το παιδί δεν διέρχεται από τον κόλπο της μητέρας, δεν εκτίθεται σε ορισμένους μικροοργανισμούς που θα αποικίσουν το έντερό του, με αποτέλεσμα ο μεταβολισμός να μη λειτουργεί εξίσου καλά με των παιδιών που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό.

«Χωρίς αμφιβολία, οι καισαρικές είναι μια αναγκαία και σωτήρια διαδικασία σε πολλές περιπτώσεις. Όμως, επίσης, έχουν ορισμένους γνωστούς κινδύνους, για την μητέρα και το μωρό. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι σε αυτά πρέπει να προστεθεί και ο κίνδυνος παχυσαρκίας», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Χόρχε Τσαβάρο, αναπληρωτής καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας.

Δεν αποδεικνύεται σχέση αιτίας – αποτελέσματος

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 συμπέρανε ότι η καισαρική τομή δεν αποτελεί, αυτή καθ’ αυτή, κίνδυνο για παχυσαρκία.

Οι γυναίκες που κάνουν καισαρική, είναι γενικά παχύτερες από το μέσο όρο και είναι πιθανότερο να έχουν εμφανίσει διαβήτη, προεκλαμψία ή υπέρταση. Μια απλή εξήγηση της συσχέτισης μπορεί να είναι ότι περισσότερες παχύσαρκες γυναίκες χρειάζονται καισαρική σε σχέση με τις αδύνατες. Έτσι το παιδί έχει μεγαλύτερη πιθανότητα για παχυσαρκία λόγω της μητέρας του και όχι λόγω της καισαρικής τομής. Επίσης, τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική είναι λιγότερο πιθανό να έχουν τραφεί με μητρικό γάλα, κάτι που έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο της παχυσαρκίας.

Να σημειωθεί ότι παγκοσμίως, παρατηρείται μια ανοδική τάση στον αριθμό των γυναικών που γεννάνε με καισαρική τομή, φθάνοντας σήμερα περίπου στο ένα τέταρτο των συνολικών τοκετών (στις ΗΠΑ είναι κοντά στο 30% ενώ στην Ελλάδα αγγίζει το 50%).

Αρχικά, η σύνδεση καισαρικής και παχυσαρκίας ξεκίνησε από μια μελέτη στη Βραζιλία οδηγώντας κάποιους επιστήμονες να υποστηρίξουν ότι η μη έκθεση σε βακτήρια κατά την διαδικασία της καισαρικής μπορεί να κάνει τα παιδιά παχύτερα. Ωστόσο η στατιστική συσχέτιση δεν σημαίνει και σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Να σημειωθεί ότι στη Βραζιλία το 52% του συνόλου των γεννήσεων γίνεται με καισαρική καθώς γυναίκες σ’ αυτή τη χώρα επιλέγουν τη διαδικασία πιστεύοντας πως έτσι θα προστατεύσουν της ερωτική τους ζωή.

Είναι γνωστό ότι η καισαρική τομή αυξάνει την πιθανότητα αλλεργιών στα μωρά αλλά και την πιθανότητα λοίμωξης της γυναίκας στην περιοχή της χειρουργικής τομής.

Δείτε επίσης