Duagen: Δοσολογία και οδηγίες χρήσης

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη 

Duagen 0,5 mg μαλακά καψάκια

Δραστική ουσία: Ντουταστερίδη 

Τι περιέχει το παρόν φύλλο οδηγιών:

  1. Τι είναι το Duagen και ποια είναι η χρήση του
  2. Τι πρέπει να γνωρίζετε προτού πάρετε το Duagen
  3. Πώς να πάρετε το Duagen
  4. Πιθανές παρενέργειες (ανεπιθύμητες ενέργειες)
  5. Πώς να φυλάσσεται το Duagen
  6. Περιεχόμενο της συσκευασίας και λοιπές πληροφορίες
  1. Τι είναι το Duagen και ποια είναι η χρήση του

Το Duagen χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ανδρών με διογκωμένο προστάτη (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη), δηλαδή με μια μη καρκινικής αιτιολογίας αύξηση του προστατικού αδένα, που προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται διυδροτεστοστερόνη.

Η δραστική ουσία είναι η ντουταστερίδη. Αυτή ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της 5-άλφα αναγωγάσης.

Καθώς διογκώνεται ο προστάτης, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα από το ουροποιητικό, όπως δυσκολία στην ούρηση και ανάγκη για συχνή επίσκεψη στην τουαλέτα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βραδύτερη και λιγότερο έντονη ροή ούρων. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπισθεί, υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί τελείως η ροή των ούρων (οξεία κατακράτηση ούρων). Αυτό απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Σε μερικές περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση ή την μείωση του μεγέθους του αδένα του προστάτη. Το Duagen μειώνει την παραγωγή της διυδροτεστοστερόνης, βοηθώντας στη συρρίκνωση του προστάτη και ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο οξείας κατακράτησης ούρων και την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

Το Duagen μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ένα άλλο φάρμακο που ονομάζεται ταμσουλοσίνη (χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του διογκωμένου προστάτη).

  1. Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν πάρετε το Duagen

Μην πάρετε το Duagen

  • Σε περίπτωση αλλεργίας στη ντουταστερίδη, σε άλλους αναστολείς της 5-άλφα αναγωγάσης, στη σόγια, το αράπικο φυστίκι (peanut), ή σε οποιοδήποτε άλλο από τα συστατικά αυτού του φαρμάκου.
  • Σε περίπτωση σοβαρής ηπατικής νόσου.
  • Αν νομίζετε ότι κάποιο από τα παραπάνω ισχύει για εσάς, μην πάρετε αυτό το φάρμακο έως ότου το ελέγξετε με το γιατρό σας.

Αυτό το φάρμακο είναι μόνο για άνδρες. Δεν πρέπει να λαμβάνεται από γυναίκες, παιδιά ή εφήβους.

Προειδοποιήσεις και προφυλάξεις

Απευθυνθείτε στον γιατρό σας πριν πάρετε το Duagen.

  • Σε μερικές κλινικές μελέτες, ο αριθμός των ασθενών που παρουσίασαν καρδιακή ανεπάρκεια ήταν αυξημένος στους ασθενείς που λάμβαναν ντουταστερίδη και κάποιο άλλο φάρμακο που λέγεται άλφα-αποκλειστής, όπως η ταμσουλοσίνη, σε σχέση με τους ασθενείς που λάμβαναν μόνο ντουταστερίδη ή μόνο αλφα-αποκλειστή. Καρδιακή ανεπάρκεια σημαίνει ότι η καρδιά δεν κυκλοφορεί το αίμα τόσο καλά όσο θα έπρεπε.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός είναι ενήμερος για τυχόν ηπατικά σας προβλήματα. Εάν είχατε κάποια πάθηση που επηρεάζει το ήπαρ, μπορεί να χρειάζεστε ορισμένες επιπρόσθετες εξετάσεις κατά τη διάρκεια λήψης του Duagen.
  • Γυναίκες, παιδιά και έφηβοι δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με καψάκια που παρουσιάζουν διαρροή, επειδή η δραστική ουσία μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα. Πλύντε αμέσως την προσβληθείσα περιοχή με νερό και σαπούνι εάν υπάρξει οποιαδήποτε επαφή με το δέρμα.
  • Χρησιμοποιείστε προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η ντουταστερίδη έχει βρεθεί στο σπέρμα ανδρών που έπαιρναν Duagen. Εάν η σύντροφός σας είναι ή μπορεί να είναι έγκυος, θα πρέπει να αποφεύγετε την έκθεσή της στο σπέρμα σας, διότι η ντουταστερίδη μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική ανάπτυξη ενός άρρενος βρέφους. Έχει αποδειχθεί ότι το Duagen μειώνει την ποσότητα του σπέρματος, τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Επομένως, η ανδρική γονιμότητα μπορεί να μειωθεί.
  • Το Duagen μπορεί να επηρεάσει την αιμοτολογική εξέταση για PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο), το οποίο ορισμένες φορές χρησιμοποιείται για να ανιχνεύσει τον καρκίνο του προστάτη. Ο γιατρός σας πρέπει να είναι ενήμερος γι’ αυτή την επίδραση του Duagen και μπορεί να χρησιμοποιεί αυτή την εξέταση για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη ενώ παίρνετε Duagen. Εάν κάνετε αιματολογική εξέταση για PSA, ενημερώστε το γιατρό σας ότι παίρνετε Duagen. Το PSA πρέπει να ελέγχεται τακτικά σε άνδρες που παίρνουν Duagen.
  • Σε μια κλινική μελέτη ανδρών με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη παρατηρήθηκε ότι οι άνδρες που λάμβαναν Duagen παρουσίασαν μια σοβαρή μορφή καρκίνου του προστάτη πιο συχνά σε σχέση με άνδρες που δε λάμβαναν Duagen. Η επίδραση του Duagen σε αυτή τη σοβαρή μορφή καρκίνου του προστάτη δεν είναι σαφής.
  • Το Duagen μπορεί να προκαλέσει μεγέθυνση του μαστού και ευαισθησία. Αν αυτό γίνει ενοχλητικό ή αν παρατηρήσετε οζίδια στο στήθος ή εκκρίσεις από τη θηλή τότε ενημερώστε το γιατρό σας για τις αλλαγές αυτές γιατί μπορεί να αποτελούν ένδειξη κάποιας σοβαρής κατάστασης όπως είναι ο καρκίνος του μαστού.
  • Επικοινωνήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με το Duagen.

Άλλα φάρμακα και Duagen

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παίρνετε ή έχετε πάρει πρόσφατα, ή μπορεί να πάρετε άλλα φάρμακα.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το Duagen και να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών.

Αυτά τα φάρμακα είναι τα εξής:

  • βεραπαμίλη ή διλτιαζέμη (για υψηλή πίεση αίματος)
  • ριτοναβίρη ή ινδιναβίρη (για AIDS)
  • ιτρακοναζόλη ή κετοκοναζόλη (για μυκητιάσεις)
  • νεφαζοδόνη (αντικαταθλιπτικό)
  • άλφα – αποκλειστές (για συμπτώματα διογκωμένου προστάτη ή για υψηλή πίεση αίματος)

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα. Μπορεί να χρειάζεται μείωση της δόσης του Duagen που λαμβάνετε.

Λήψη του Duagen με τροφές και ποτά

Το Duagen μπορεί να ληφθεί με ή χωρίς φαγητό. 

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Οι γυναίκες που είναι (ή μπορεί να είναι) έγκυες, δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με καψάκιο που έχει διαρροή. Η ντουταστερίδη απορροφάται από το δέρμα και μπορεί να επηρεάσει την φυσιολογική ανάπτυξη ενός άρρενος βρέφους. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος κατά την διάρκεια των πρώτων 16 εβδομάδων της εγκυμοσύνης.

Χρησιμοποιείστε προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της επαφής. Η ντουταστερίδη έχει βρεθεί στο σπέρμα ανδρών που έπαιρναν Duagen. Εάν η σύντροφός σας είναι ή μπορεί να είναι έγκυος, πρέπει να αποφεύγετε να την εκθέσετε στο σπέρμα σας.

Έχει αποδειχθεί ότι το Duagen μειώνει την ποσότητα του σπέρματος, τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Επομένως, η ανδρική γονιμότητα μπορεί να μειωθεί.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν μια έγκυος γυναίκα έρθει σε επαφή με τη ντουταστερίδη.

Οδήγηση και χειρισμός μηχανών

Δεν είναι καθόλου πιθανό να επηρεάσει το Duagen την ικανότητά σας για οδήγηση ή χειρισμό μηχανών.

Το Duagen περιέχει λεκιθίνη από σόγια

Το φάρμακο αυτό περιέχει λεκιθίνη από σόγια η οποία πιθανόν να περιέχει λάδι σόγιας.Αν είστε αλλεργικοί στο αράπικο φυστίκι (peanut) ή στη σόγια, τότε μην χρησιμοποιείτε αυτό το φαρμακευτικό προιόν.

  1. Πώς να πάρετε το Duagen

Πάντοτε να παίρνετε το Duagen αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Αν δεν το παίρνετε τακτικά, τότε αυτό μπορεί να επηρεάσει την παρακολούθηση των επιπέδων του PSA. Εάν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Δοσολογία

  • Η συνιστώμενη δόση είναι ένα καψάκιο (0,5 mg) λαμβανόμενο μια φορά την ημέρα. Καταπιείτε το καψάκιο ολόκληρο μαζί με νερό. Να μη μασάτε, ούτε να σπάτε τα καψάκια. Η επαφή με το περιεχόμενο των καψακίων μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στόμα ή το λαιμό.
  • Το Duagen απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία. Ορισμένοι άνδρες παρατηρούν μια γρήγορη βελτίωση των συμπτωμάτων. Άλλοι ωστόσο μπορεί να χρειασθεί να πάρουν το Duagen για 6 μήνες ή περισσότερο, πριν αρχίσει να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Συνεχίστε να παίρνετε το Duagen για όσο διάστημα σας συμβούλευσε ο γιατρός σας.

Εάν πάρετε μεγαλύτερη δόση Duagen από την κανονική

Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας σε περίπτωση που πάρετε περισσότερα καψάκια Duagen.

Εάν ξεχάσετε να πάρετε το Duagen

Μην πάρετε διπλή δόση για να αναπληρώσετε τη δόση που ξεχάσατε. Απλά πάρτε την επόμενη δόση τη συνηθισμένη ώρα.

Μην σταματήσετε να παίρνετε το Duagen χωρίς ιατρική συμβουλή

Μη σταματήσετε να παίρνετε το Duagen χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορεί να χρειασθούν 6 μήνες ή περισσότερο για να παρατηρήσετε κάποιο αποτέλεσμα.

Εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση αυτού του προϊόντος ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

  1. Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και το το φάρμακο αυτό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους.

 Αλλεργική αντίδραση

Τα συμπτώματα των αλλεργικών αντιδράσεων μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • δερματικό εξάνθημα (το οποίο μπορεί να είναι κνησμώδες)
  • κνίδωση (σαν ουρτικάρια)
  • οίδημα στα βλέφαρα, το πρόσωπο, τα χείλη, τα χέρια ή τα πόδια
  • Επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας εάν παρουσιάσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα και διακόψτε τη χρήση του Duagen.

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες

Αυτές μπορεί να επηρεάσουν μέχρι 1 στους 10 άνδρες που παίρνουν Duagen:

  • αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης (ανικανότητα), αυτό μπορεί να συνεχιστεί και μετά τη διακοπή λήψης του Duagen.
  • μειωμένη σεξουαλική επιθυμία (λίμπιντο), αυτό μπορεί να συνεχιστεί και μετά τη διακοπή λήψης του Duagen.
  • δυσκολία εκσπερμάτισης, αυτό μπορεί να συνεχιστεί και μετά τη διακοπή λήψης του Duagen.
  • διόγκωση των μαστών ή ευαισθησία (γυναικομαστία).
  • ζάλη όταν λαμβάνεται με ταμσουλοσίνη.

Σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι σπάνιες παρενέργειες μπορούν να επηρεάσουν μέχρι 1 στους 100 άνδρες που παίρνουν Duagen:

  • καρδιακή ανεπάρκεια (η καρδιά γίνεται λιγότερο αποτελεσματική στο να στέλνει το αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως είναι δυσκολία στην αναπνοή, υπερβολική κόπωση και πρήξιμο στους αστραγάλους και τα πόδια).
  • απώλεια τριχών (συνήθως από το σώμα) ή ανάπτυξη τριχοφυίας.

Μη γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες

Η συχνότητα δεν μπορεί να εκτιμηθεί από τα διαθέσιμα δεδομένα:

  • καταθλιπτική διάθεση
  • πόνος και πρήξιμο των όρχεων 

Αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών

Εάν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, ενημερώστε το γιατρό, ή το φαρμακοποιό σας. Αυτό ισχύει και για κάθε πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται στο παρόν φύλλο οδηγιών χρήσης.

  1. Πώς να φυλάσσετε το Duagen

Το φάρμακο αυτό πρέπει να φυλάσσεται σε μέρη που δεν το βλέπουν και δεν το φθάνουν τα παιδιά.

Μη φυλάσσετε σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 30°C.

Να μη χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο μετά την ημερομηνία λήξης που αναφέρεται στο κουτί ή στο blister. Η ημερομηνία λήξης είναι η τελευταία ημέρα του μήνα που αναφέρεται.

Μην πετάτε φάρμακα στο νερό της αποχέτευσης ή στα οικιακά απορρίματα. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για το πώς να πετάξετε τα φάρμακα που δεν χρησιμοποιείτε πια. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

  1. Περιεχόμενο της συσκευασίας και λοιπές πληροφορίες

Τι περιέχει το Duagen 

Η δραστική ουσία είναι η ντουταστερίδη. Κάθε μαλακό καψάκιο περιέχει 0,5 mg ντουταστερίδης.

Τα άλλα συστατικά είναι:

  • εσωτερικό τoυ καψακίου: μόνο- και δι- γλυκερίδια του καπριλικού/καπρικού οξέος και βούτυλ-υδρόξυ-τολουένιο (Ε321)
  • περίβλημα του καψακίου: ζελατίνη, γλυκερόλη, διοξείδιο τιτανίου (Ε171), οξείδιο του σιδήρου κίτρινο (Ε172), τριγλυκερίδια μέτριων πλευρικών αλυσίδων, λεκιθίνη (πιθανόν να περιέχει λάδι σόγιας). 

Δείτε επίσης