Υποχωρούν οι λοιμώξεις από τον ιό Ζίκα – 40 υποψήφια εμβόλια

Διαρκώς χαμηλότερος αριθμός λοιμώξεων με τον ιό Ζίκα καταγράφεται στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ωστόσο, όλες αυτές οι χώρες πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση κατά του ιού, τονίζουν οι ειδικοί του Οργανισμού. Επίσης αναφέρουν πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε συγκεκριμένα θέματα, όπως στο αν μπορεί να υπάρξει φυσική ανοσία στον ιό από προηγούμενη έκθεση.

Η εξάπλωση των λοιμώξεων από τον ιό Ζίκα προκάλεσε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρο τον κόσμο τα δύο προηγούμενα χρόνια, και οι επιστήμονες περίμεναν ένα δεύτερο επιδημικό κύμα τουλάχιστον στη Βραζιλία, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Η «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» αναμένεται να αρθεί τον Νοέμβριο, αλλά θα παραμείνουν σε ισχύ οι συμβουλές για τις έγκυες γυναίκες και τους ταξιδιώτες.

Ωστόσο, η όλη κατάσταση ώθησε κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες να αρχίσουν τις έρευνες για τη δημιουργία εμβολίου, και σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΠΟΥ υπάρχουν περίπου 40 υποψήφια εμβόλια από τα οποία «πέντε εισέρχονται ή πρόκειται να εισέλθουν στη φάση 1 των κλινικών μελετών αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια πριν πάρουν άδεια», δήλωσε η δρ. Bernadette Murgue από τον ΠΟΥ.

Αυτά τα πέντε πειραματικά εμβόλια παρασκευάζονται από τις εταιρείες Gene One Life Science Inc/Inovio Pharmaceuticals Inc, τη Moderna Therapeutics και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Δείτε επίσης