Ανδρέας Ξανθός: Θα δημοσιοποιηθούν οι συναλλαγές μεταξύ γιατρών και εταιρειών

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε ότι το υπουργείο θα προβεί μέσα στο 2017 στη δημοσιοποίηση των οικονομικών συναλλαγών ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρείες και τους γιατρούς και κυρίως τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες.

Επίσης το υπουργείο Υγείας θα προβεί σε ελέγχους, σε βάθος 10ετίας,των νομοθετικών παρεμβάσεων, των διατάξεων τιμολόγησης, των υπουργικών αποφάσεων, το ρόλο των υπηρεσιακών παραγόντων, των πολιτικών προσώπων κ.λπ., έτσι ώστε «αν υπάρχουν ευθύνες, να αποδοθούν και να μην υπάρξουν υπόνοιες συγκάλυψης».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» και αναφερόμενος στο ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι θεωρεί το έλλειμμα σχεδιασμού ως τη μεγαλύτερη νόσο του.

Όπως ανέφερε ο υπουργός για το ΕΣΥ, «δεν σχεδιάστηκε με ορθολογικά κριτήρια, πληθυσμιακά, επιδημιολογικά και νοσολογικά δεδομένα, αλλά υπήρξαν υποδομές, εξοπλισμοί, παρεμβάσεις, στελέχωση που κάλυπτε πελατειακού τύπου λειτουργίες, τοπικιστικές ανάγκες, παραγοντισμούς και ψηφοθηρικές διαμεσολαβήσεις».

Όπως υπογράμμισε, δεδομένου των περιορισμένων πόρων, η καλύτερη διοικητική εποπτεία του συστήματος, είναι η έντιμη διαχείριση και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Δείτε επίσης