Κ. Μπαργιώτας: Πρόχειρη η τροπολογία για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

«Πρόχειρη και στο γόνατο», χαρακτήρισε την τροπολογία για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο βουλευτής Λάρισας, Κ. Μπαργιώτας, στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση των υπηρεσιών της Ψυχικής Υγείας στην αρμόδια επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Η Κυβέρνηση δεν είναι αφελής, για να πιστεύει ότι μπορεί να συγκροτήσει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε μια χώρα που 40 χρόνια τώρα δεν μπορεί να το κάνει με μία τροπολογία εννέα σελίδων την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. Είναι αρκετά αφελής, όμως, να πιστεύει ότι με διορισμούς από το παράθυρο μπορεί να κάνει πολιτική, γιατί περί αυτού πρόκειται. Ανοίγει ουσιαστικά μια διαδικασία διορισμών με αποφάσεις των διοικητών των ΔΥΠΕ και με κριτήρια που εκ των υστέρων θα καθορίσει ο Υπουργός σε όλη τη χώρα χωρίς κανένα σχέδιο», τόνισε ο κ Μπαργιώτας. Σχολιάζοντας τους διορισμούς στο χώρο της Υγείας, ανέφερε ότι η τεκμηρίωση αποτελεί υποχρέωση στο Κοινοβούλιο.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο βουλευτής Λάρισας, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας έχουν ξεπεράσει το 1 δις και για τον λόγο αυτό ρωτά τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, αν θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση προς το Οργανισμό και από που θα αντληθούν οι πόροι.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπαργιώτας, παρά τις πληρωμές που έγιναν τους προηγούμενους μήνες από την πρόσθετη χρηματοδότηση που έλαβε ο ΕΟΠΥΥ το 2016 για «εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ ως καθολικού διαδόχου των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης», τα χρέη του Οργανισμού εξακολουθούν να είναι τεράστια.

Όπως δείχνουν στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, από τον Ιούλιο του 2016- που εκταμιεύτηκε μέρος της δόσης από την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης- μέχρι το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, δόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ 674 εκατ. ευρώ, από τα οποία στους ιδιώτες πληρώθηκαν 503 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία ενημέρωση εκ μέρους του Οργανισμού ήταν ότι προχωρά η διαδικασία πληρωμής όλων των παρόχων. Ταυτόχρονα, οριστικοποιήθηκε η πληρωμή 42 εκατ. ευρώ, προς τους συμβεβλημένους γιατρούς, η οποία αφορά την εξόφληση του υπολειπόμενου ποσού (10%) για ιατρικές επισκέψεις της περιόδου 2012-2015.

Δείτε επίσης