Ο χρόνος των παιδιών σε μια οθόνη συνδέεται με παράγοντες διαβήτη

Αυξημένους παράγοντες διαβήτη τύπου 2 έχουν τα παιδιά που περνούν 3 ώρες,  ή περισσότερες, την ημέρα μπροστά σε οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Disease in Childhood.

Προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει συσχέτιση καθιστικής ζωής που συνεπάγεται η χρήση των έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ωστόσο αφορούσαν ενήλικες και όχι παιδιά.

Οι ερευνητές του St George’s University of London, με επικεφαλής τη δρα Κλερ Ναϊτινγκέιλ, ανέλυσαν στοιχεία για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα σχεδόν 4.500 παιδιών, ηλικίας 9-10 ετών από 220 δημοτικά σχολεία, μεταξύ των ετών 2004 και 2007.

Παράγοντες διαβήτη

Από τα παιδιά που έλαβαν μέρος στη μελέτη, το 18% -περίπου ένα στα πέντε- ανέφεραν ότι περνούσαν τρεις ώρες , η περισσότερο, σε οθόνες κάθε μέρα. Τα αγόρια ήταν πιθανότερο (22%) από ό,τι τα κορίτσια (14%) να περνάνε άνω των τριών ωρών κάθε μέρα μπροστά σε μια ηλεκτρονική οθόνη.

Τα παιδιά που κάθονταν μπροστά στις οθόνες τρεις ώρες, ή περισσότερο, την ημέρα, είχαν μεγαλύτερα επίπεδα σωματικού λίπους (κατά 3,3%), ινσουλίνης στο αίμα μετά από νηστεία (κατά 10,7%), αντίστασης στην ινσουλίνη (κατά 10,5%) και της ορμόνης λεπτίνης (κατά 9,2%). Όλα αυτά είναι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Να σημειωθεί είναι ότι τα δεδομένα συλλέχθηκαν πριν η χρήση των smartphones και tablets έγινε ευρέως διαδεδομένη στα παιδιά. Έτσι εικάζεται ότι ο χρόνος που τα παιδιά περνούν πάνω σε μια οθόνη καθημερινά έχει πλέον αυξηθεί.

Οι ερευνητές συστήνουν να μειωθεί ο χρόνος χρήσης των διαφόρων οθονών, ώστε να μειωθούν οι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές στις ΗΠΑ συνιστούν καθόλου χρόνο της οθόνης για βρέφη κάτω των 18 μηνών, 1 ώρα για παιδιά ηλικίας 2-5 (τηλεόραση ή άλλες οθόνες), και στη συνέχεια, τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να αξιολογούνται κατά περίπτωση από τους γονείς τους.

Η ενθάρρυνση της σωματικής άσκησης αντί του καθιστικού τρόπου ζωής και η υγιής ισορροπημένη διατροφή είναι επίσης αναγκαία. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τα παιδιά και τους νέους συνιστούν τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα. Αυτή θα μπορούσε να είναι ποδηλασία, δραστηριότητες στην παιδική χαρά ή πιο έντονη δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο και το τένις. Η άσκηση για ισχυρότερους μυς και οστά συνιστάται τρεις ημέρες την εβδομάδα, όπως push-ups και άλματα.

Δείτε επίσης