Άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα με διαβήτη τύπου 2 πρώιμου σταδίου έχουν πιο σοβαρές ανωμαλίες στη δομή και τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου σε σύγκριση με υγιή άτομα κανονικού βάρους.
Αυτό βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Diabetologia, το περιοδικό της European Association for the Study of Diabetes.
Η έρευνα διεξήχθη από Κορεάτες και Αμερικανούς ερευνητές: τον δρ Sunjung Yoon και τον δρ In Kyoon Lyoo (Ewha Brain Institute και Ewha Womens University της Νότια Κορέας), και τον Hanbyul Cho (Ινστιτούτο Εγκεφάλου, Πανεπιστήμιο της Γιούτα).
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο μιας σειράς προβλημάτων υγείας σε πολλά όργανα σε όλο το σώμα.
Οι επιπλοκές στον εγκέφαλο που προκαλούνται μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική δυσλειτουργία και να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας.
Ενώ ο ακριβής μηχανισμός που υποκρύπτει τον τρόπο με τον οποίο ο διαβήτης μεταβάλλει τον εγκέφαλο δεν είναι πλήρως κατανοητός, διάφορες μεταβολικές παρενέργειες, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο φτωχός έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα και η φλεγμονή, έχουν προταθεί πως παίζουν ρόλο.
Μια ομάδα 150 Κορεατών ηλικίας 30-60 ετών συμμετείχαν στη μελέτη. Τα 50 άτομα ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα με διαβήτη, άλλα 50 άτομα είχαν φυσιολογικό βάρος και διαβήτη και άλλα 50 άτομα είχαν φυσιολογικό βάρος χωρίς διαβήτη. Δεν συμμετείχαν στη μελέτη άτομα με χρόνιες διαβητικές επιπλοκές ή μείζονες ιατρικές, νευρολογικές ή ψυχιατρικές διαταραχές. Επίσης δεν συμμετείχαν άτομα με διαβήτη που είχαν διαγνωσθεί εντός των προηγούμενων 5 ετών και δεν είχαν λάβει σταθερή θεραπεία με ινσουλίνη.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου και σε τεστ μνήμης και χρόνου αντίδρασης.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η φαιά ουσία του εγκεφάλου ήταν σημαντικά λεπτότερη σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου στα άτομα με διαβήτη και φυσιολογικό βάρος. Περαιτέρω αραίωση παρατηρήθηκε στην ομάδα των υπέρβαρων ή παχύσαρκων διαβητικών με διαβήτη. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ο κροταφικός λοβός έχει ιδιαίτερη ευπάθεια στις επιδράσεις της υψηλής συγκέντρωσης της γλυκόζης στο αίμα στους υπέρβαρους ή παχύσαρκους διαβητικούς.
Τέλος, οι πάσχοντες από διαβήτη είχαν χειρότερες επιδόσεις απ’ ό,τι οι υγιείς εθελοντές στα τεστ μνήμης και στους χρόνους αντίδρασης.
Πάντως, η μελέτη δεν περιέλαβε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα χωρίς διαβήτη ώστε να αξιολογηθεί ο ρόλος του σωματικού βάρους ανεξάρτητα από τη γλυκόζη.