Καφές και τσάι κάνουν καλό στο συκώτι

Η συστηματική κατανάλωση καφέ και αφεψημάτων βοτάνων μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιας ηπατοπάθειας, αναφέρουν Ολλανδοί επιστήμονες στο περιοδικό Journal of Hepatology.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση καφέ και τσαγιού βοτάνων προστατεύει από τη ίνωση του ήπατος, δηλαδή μιας ουλής του ήπατος που προκύπτει από χρόνια φλεγμονή. Επειδή αυτά τα ποτά είναι δημοφιλή, ευρέως διαθέσιμα και φθηνά, θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα πρόληψης της προχωρημένης ηπατικής νόσου.

Οι χρόνιες ηπατικές ασθένειες κατατάσσονται ως η 12η αιτία θανάτου παγκοσμίως και πολλές από αυτές τις διαταραχές συνδέονται με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Αντίθετα, ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην αντιστροφή της ηπατικής νόσου. Η θνησιμότητα που σχετίζεται με το ήπαρ είναι στενά συνδεδεμένη με την ανάπτυξη κίρρωσης, την τελική συνέπεια της προοδευτικής ίνωσης.

“Τις τελευταίες δεκαετίες, υιοθετούμε ολοένα πιο ανθυγιεινές συνήθειες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η δυτικού τύπου διατροφή, που περιέχει πολλή ζάχαρη, πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και λίγα θρεπτικά συστατικά”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Λουίζ Άλφερινκ, από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας & Ηπατολογίας του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Erasmus, στο Ρότερνταμ.

“Η δυτική διατροφή είναι συνήθως πλούσια σε ανθυγιεινά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων τροφών που δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά αλλά τεχνητά σάκχαρα, γεγονός που οδήγησε σε επιδημία παχυσαρκίας και σε μια ταχεία αύξηση του επιπολασμού της μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος (NAFLD), η οποία οφείλεται σε εκτεταμένη συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Εξετάζοντας προσβάσιμες και φθηνές στρατηγικές για τον τρόπο ζωής που έχουν δυνητικά οφέλη για την υγεία, η κατανάλωση καφέ και τσαγιού είναι μια βιώσιμη προσέγγιση για την εξεύρεση τρόπων ώστε να σταματήσουν οι ταχείες αυξήσεις της ηπατικής νόσου στις αναπτυγμένες χώρες”.

Βοηθούν και μικρές ποσότητες καφέ

Για να διερευνήσουν αν ο καφές και τα αφεψήματα βοτάνων μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ηπατικής νόσου, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 2.424 συμπατριώτες τους, ηλικίας άνω των 45 ετών.

Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εκτενή φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής δεδομένων ανθρωπομετρίας, δειγματοληψία αίματος, ηπατολογική απεικόνιση με υπερηχογράφημα στην κοιλιά και εξέταση που μετρά την δυσκαμψία του ήπατος. Επιπλέον, ολοκλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο περιλαμβάνονταν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση καφέ, τσαγιού και άλλων βοτάνων.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την κατανάλωση καφέ: καμία κατανάλωση, μέτρια κατανάλωση (0-3 φλιτζάνια την ημέρα) και συχνή κατανάλωση (περισσότερο από 3 φλιτζάνια την ημέρα). Η κατανάλωση τσαγιού ταξινομήθηκε σε πράσινο ή μαύρο τσάι και περαιτέρω σε καμία (0) ή οποιαδήποτε (> 0) κατανάλωση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνή κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες υψηλών τιμών δυσκαμψίας στο ήπαρ δηλαδή λιγότεροι ουλές ήπατος, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής. Όταν εξέτασαν το σύνολο των τιμών δυσκαμψίας στο ήπαρ, διαπίστωσαν ότι τόσο ο συχνός καφές όσο και η κατανάλωση τσαγιού βοτάνων, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, συσχετίστηκαν με χαμηλότερες τιμές.

Τέλος, αν και δεν βρέθηκε καμία άμεση συσχέτιση μεταξύ του καφέ ή του τσαγιού και της παρουσίας συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ, η επίδραση του καφέ στη μείωση της δυσκαμψίας του ήπατος ήταν σημαντική τόσο γι’ αυτούς που είχαν λίπος στο συκώτι όσο και γι’ αυτούς που δεν είχαν.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο συχνός καφές και τα αφεψήματα βοτάνων έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην πρόληψη της ουλής του ήπατος ακόμη και πριν εμφανισθεί ηπατική νόσος.

Δείτε επίσης