Α. Ξανθός: Διαγραφή χρεών των ανασφάλιστων προς τα νοσοκομεία

Σε νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή βεβαιωμένων προηγούμενων χρεών ανασφάλιστων σε νοσοκομεία ύψους 28 εκατ. ευρώ, προχωράει το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

«Είναι μία παρέμβαση που μείωσε πολύ τις υγειονομικές ανισότητες που είχαν δημιουργηθεί στη χώρα μας εξαιτίας αυτής της αποασφάλισης του πληθυσμού και της μη δυνατότητας πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας», δήλωσε ο κ. Ξανθός.

Επιπλέον ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι είχαν καταγραφεί οφειλές στα νοσοκομεία πολλαπλάσιου ύψους, οι οποίες με εντολή του υπουργείου Υγείας πάγωσαν και δεν προχώρησαν για να βεβαιωθούν την τελευταία διετία.

Το ύψους του συγκεκριμένου ποσού μπορεί να είναι και πάνω από 150 εκατ. ευρώ, είπε ο κ. Ξανθός, υπογραμμίζοντας ότι με αυτές τις παρεμβάσεις του, το υπουργείο στοχεύει στην κοινωνική ανακούφιση.

Ο πλήρης διάλογος του κ. Ξανθού με τον δημοσιογράφο του ραδιοφωνικού σταθμού έχει ως εξής:

ΣΧΙΝΑΣ: Το πρόσφατο παρελθόν, εννοώ το παρελθόν των Υπουργών που προηγήθηκαν της δικής σας θητείας, άφησε σε ότι αφορά το θέμα των ανασφάλιστων το εξής, τους άφησε χρέη. Δηλαδή, προς την εφορία και μάλιστα, δηλαδή το νοσοκομείο τα έστελνε στην εφορία εφόσον δεν πληρώνονταν, έτσι;

ΞΑΝΘΟΣ: Με προλάβατε κύριε Σχινά.

ΣΧΙΝΑΣ: Τι θα γίνει με αυτήν την ιστορία; Πολύς κόσμος λέει θα αντιμετωπίσουμε τώρα προβλήματα με την εφορία, κατασχέσεις, τι θα γίνει;

Κος ΞΑΝΘΟΣ: Λοιπόν, προσέξτε. Ακούστε. Στο παρελθόν λοιπόν υπήρξαν περιπτώσεις όπου επειδή ακριβώς ήταν επείγον ο χαρακτήρας του νοσήματος, υπήρχε νοσηλεία από το δημόσιο σύστημα υγείας, όμως με την υποχρέωση του ανασφάλιστου να υπογράψει δήλωση αποδοχής χρέους και να μεταφερθεί αυτό το χρέος στη ΔΟΥ. Σήμερα λοιπόν έχουν συσσωρευτεί 28 εκατομμύρια ευρώ χρέη ανασφάλιστων.

ΣΧΙΝΑΣ: Τα οποία οφείλουν ανασφάλιστοι που νοσηλεύτηκαν.

ΞΑΝΘΟΣ: Τα οποία οφείλουν ανασφάλιστοι πολίτες, ακριβώς. Εμείς τώρα προετοιμάζουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών μία ρύθμιση όπου αυτό το χρέος θα διαγραφεί. Αυτό θα είναι  στην ουσία μία πράξη που θα κλείσει αυτήν την εκκρεμότητα από το παρελθόν και επίσης να πω ότι είχαν καταγραφεί οφειλές στα νοσοκομεία πολλαπλάσιου ύψους, τις οποίες εμείς παγώσαμε και δεν δώσαμε.

ΣΧΙΝΑΣ: Πολύ μεγαλύτερες των 28 εκατομμυρίων.

ΞΑΝΘΟΣ: Πολύ μεγαλύτερες.

ΣΧΙΝΑΣ: Δεν φτάσανε στην εφορία ποτέ αυτές όμως. Παγώσανε.

ΞΑΝΘΟΣ: Οι οποίες δεν φτάσανε. Ακριβώς. Με εντολή δική μας δεν προχώρησαν να βεβαιωθούν την τελευταία διετία.

ΣΧΙΝΑΣ: Έχετε εικόνα τάξης περίπου;

ΞΑΝΘΟΣ: Μπορεί να είναι και πάνω από 150 εκατομμύρια.  Είναι πολύ μεγάλο ποσό. Αυτό λοιπόν είναι μια τεράστια ανακούφιση.

ΣΧΙΝΑΣ: Άρα, 178 εκατομμύρια στην ουσία διαγράφονται από υποχρεώσεις ανασφάλιστων προς το σύστημα υγείας.

ΞΑΝΘΟΣ: Η παρέμβαση που θα κάνουμε η νομοθετική, θα αφορά τα βεβαιωμένα χρέη.

ΣΧΙΝΑΣ: Τα βεβαιωμένα.

ΞΑΝΘΟΣ: Τα άλλα κατά κάποιο τρόπο δεν βεβαιώθηκαν.

ΣΧΙΝΑΣ: Έμειναν εκεί που γεννήθηκαν.

ΞΑΝΘΟΣ: Ακριβώς. Νομίζω λοιπόν ότι αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση κοινωνικής ανακούφισης. Είναι μία παρέμβαση που μείωσε πολύ τις υγειονομικές ανισότητες που είχαν δημιουργηθεί στη χώρα μας εξαιτίας αυτής της αποασφάλισης του πληθυσμού και της μη δυνατότητας πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Άρα λοιπόν, με αυτήν την παρέμβασή μας νομίζω ότι ικανοποιούμε ένα αίτημα καθολικότητας και ισότητας, το οποίο είναι νομίζω και στο αξιακό έτσι σύστημα της αριστεράς και όχι μόνο, αυτό δεν αφορά μόνο τις υπηρεσίες υγείας, αλλά συνολικά τις υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει ένα οργανωμένο κοινωνικό κράτος. Αυτή λοιπόν ήταν η πρώτη και κομβική δέσμευση. Η δεύτερη δέσμευσή μας.

ΣΧΙΝΑΣ: Άρα, έχει ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη κάλυψη χωρίς καμία επιβάρυνση και με διαγραφή και των επιβαρύνσεων που είχανε καταχωρηθεί στο παρελθόν.

ΞΑΝΘΟΣ: Ακριβώς.

ΣΧΙΝΑΣ: Όχι μας δώσατε και μία είδηση που νομίζω ότι είναι σημαντική. Ετοιμάζετε νομοθετική ρύθμιση λοιπόν, με την οποία διαγράφονται χρέη περίπου 28 εκατομμυρίων ευρώ μας είπατε, ενώ έχουν μείνει άλλα 150 κλειδωμένα, παγωμένα, ουσιαστικά ως μη υπάρχοντα στο χώρο των νοσοκομείων ή των άλλων συστημάτων υγείας.

Δείτε επίσης