ΠΟΕΔΗΝ: Πολύ σοβαρά προβλήματα με τον κλιματισμό στα δημόσια νοσοκομεία

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ (Παννελήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) στο τριήμερο του καύσωνα υπήρξαν τραγελαφικές καταστάσεις με τον κλιματισμό στα Νοσοκομεία ενώ οι ασθενείς υπέφεραν από τη ζέστη.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι σε όλα τα Νοσοκομεία είναι ασυντήρητοι οι κεντρικοί κλιματισμοί. Δεν αποδίδουν επίσης λόγω παλαιότητας και χαμηλής ισχύος. ς.

Οι Διοικήσεις, χωρίς χρήματα, δεν μπορούν να διορθώσουν την κατάσταση. Τοποθέτησαν ανεμιστήρες που ανακύκλωναν τον ζεστό αέρα. Δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα να γίνει συντήρηση στο κεντρικό κλιματισμό και αγορά νέων κλιματιστικών.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τι έγινε στα διάφορα νοσοκομεία.

ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Εσπευσμένα τοποθέτησαν δύο φορητά «ψυγεία» κλιματιστικά στα επείγοντα. Βοήθησαν κάπως την κατάσταση. Έψαχναν οι τεχνικοί να βρουν σημείο να βγάλουν έξω από τα κτίρια τους αεραγωγούς.

Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Ασυντήρητος ο κεντρικός κλιματισμός. Δεν αποδίδει. Ψήθηκαν από τη ζέστη οι ασθενείς. Έψαχναν ανεμιστήρες. Τα φορητά κλιματιστικά «ψυγεία» δεν μπορούν να τοποθετηθούν στο χώρο αναμονής των ασθενών για Αξονική ή για εργαστηριακές εξετάσεις, επειδή τα σημεία είναι τυφλά και δεν μπορούν να βρουν έξοδο για τους αεραγωγούς.

ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: Ο κεντρικός κλιματισμός δεν αποδίδει ψήθηκε το Νοσοκομείο.  Στη μία χειρουργική αίθουσα δεν λειτουργεί το πρόσθετο κλιματιστικό μηχάνημα. Είναι χαλασμένο από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ: Πανάρχαιος ο κεντρικός κλιματισμός χωρίς απόδοση. Την Παρασκευή 30/6/2017 χάλασε ο κλιματισμός στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Γ.Ν. ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Μετά την τοποθέτηση 11 φορητών κλιματιστικών τύπου aircooler στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, έχει αμβλυνθεί η κατάσταση με την έλλειψη κλιματισμού εντός των ιατρείων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Θάλαμοι νοσηλείας οξέων περιστατικών χωρίς κλιματισμό.

ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ: Δεν έφτανε η ζέστη. Λόγω έλλειψης συντήρησης (στάζει η στέγη από παντού) κατέρρευσε ο σοφάς της οροφής της τραπεζαρίας ασθενών σε τμήμα οξέων περιστατικών.

Γ.Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Ο κεντρικός κλιματισμός ασυντήρητος. Με ανεμιστήρες προσπαθούσαν να δροσιστούν οι ασθενείς στις κλινικές.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Πλήρης διάλυση. Οι ασθενείς στις κλινικές προσπαθούν να δροσιστούν με ανεμιστήρες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΙΣΝΑΜΟΓΛΕΙΟ: Ανεμιστήρες και μόνο. Ανακύκλωση του ζεστού αέρα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΘΕΣ/ΚΗΣ: Παραμένουν τα 22 κλιματιστικά χαλασμένα. Κλινικές χωρίς κλιματισμό. Χωρίς κλιματισμό τα δωμάτια ασθενών στο χώρο μετάγγισης ασθενών με Μεσογειακή αναιμία. Χωρίς κλιματισμό η ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗΣ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ: Βρήκαν τα λίγα ευρώ. αγόρασαν τα ανταλλακτικά και επισκεύασαν τον κεντρικό κλιματισμό. Αν δεν είχαμε καταγγείλει το γεγονός θα ήταν ακόμη χαλασμένος.

Νέα Δημοκρατία: Εγκληματική αμέλεια η έλλειψη κλιματισμού στα νοσοκομεία

Ενώ η Ελλάδα βίωνε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, πολλά δημόσια νοσοκομεία βρέθηκαν απροετοίμαστα να αντιμετωπίσουν αυτές τις κλιματολογικές συνθήκες, επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι Τομεάρχες Υγείας της ΝΔ Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου.

Σύμφωνα με καταγγελίες, σε πολλά νοσοκομεία της επικράτειας ο κεντρικός κλιματισμός είναι είτε χαλασμένος εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης, είτε λειτουργεί αλλά δεν αποδίδει στις δυνατότητές του, επειδή και πάλι δεν έχει συντηρηθεί.

Για το λόγο αυτό, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν ισχύουν οι καταγγελίες αυτές και εάν πρόκειται άμεσα να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης της Νέας Δημοκρατίας:

«Οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες που βίωσε η Ελλάδα τις τελευταίες μέρες ήταν σχετικά ασυνήθιστες για τη δεδομένη χρονική περίοδο. Το γεγονός όμως ότι πολλά δημόσια νοσοκομεία βρέθηκαν να είναι απροετοίμαστα για να αντιμετωπίσουν τις δεδομένες κλιματολογικές συνθήκες αποτελεί πραγματική έκπληξη αλλά και «εγκληματική αμέλεια».
Σύμφωνα με καταγγελίες, σε πολλά νοσοκομεία της επικράτειας ο κεντρικός κλιματισμός είναι είτε χαλασμένος εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης είτε λειτουργεί αλλά δεν αποδίδει στις δυνατότητές του επειδή και πάλι δεν έχει συντηρηθεί. Συγκεκριμένα, κλιματιστικά είναι χαλασμένα ή υπολειτουργούν σε χώρους αναμονής ή κλινικές, ενώ υπάρχουν νοσοκομεία που όχι μόνο δεν διαθέτουν κεντρικό σύστημα κλιματισμού αλλά δεν διαθέτουν ούτε καν κλιματιστικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα θάλαμοι νοσηλείας, ιατρεία και χώροι αναμονής ασθενών να μην έχουν καθόλου κλιματισμό αφήνοντας επισκέπτες και νοσηλευόμενους στο έλεος του καύσωνα.

Για παράδειγμα και σύμφωνα με τις καταγγελίες, στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» τα κλιματιστικά είναι πανάρχαια, στάζουν νερά και υπολειτουργούν την ίδια στιγμή που φιλοξενούνται γυναίκες εκεί με έντονα προβλήματα υγείας και μωρά στη μονάδα νεογνών. Αντίστοιχα περιστατικά παρατηρούνται και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Προβλήματα όπως ο χαλασμένος κλιματισμός στο Νοσοκομείο Αμαλιάδος και συγκεκριμένα στην Παθολογική κλινική, το γεγονός ότι υπολειτουργεί ο κλιματισμός στη Μονάδα τεχνικού νεφρού, στο αιμοδυναμικό και τις δύο παθολογικές κλινικές του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, η χρήση ανεμιστήρων τη στιγμή που στις διοικητικές υπηρεσίες λειτουργεί κανονικά η ψύξη στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, η παντελής απουσία κλιματισμού στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα ή τα χαλασμένα κλιματιστικά του ΠΓΝΠ Ρίου είναι μόνο μερικές περιπτώσεις όπου περιστατικά απουσίας/ κακής απόδοσης κλιματισμού παρουσιάζονται.

Επίσης, η παραβατικότητα εντός των χώρων των νοσοκομείων επιβαρύνει το πρόβλημα. Για παράδειγμα πρόσφατα στο Γ.Ν. «Άγιος Ανδρέας» Πάτρας έγινε απόπειρα κλοπής κλιματιστικών από τους χώρους του νοσοκομείου.

Επειδή είναι αναγκαία η ύπαρξη κλιματισμού για την απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καύσωνα,
Επειδή οι πολίτες αξίζουν σωστή περίθαλψη,
Επειδή τέτοια περιστατικά κάνουν κακό ακόμη και στον τουρισμό της χώρας,
Επειδή δεν είναι αποδεκτή άλλη υποβάθμιση της υγείας,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο δεν έχει συντηρηθεί από το χειμώνα ο κεντρικός κλιματισμός των νοσοκομείων ή να γίνουν επισκευές/ προμήθειες όπου αυτά ήταν χαλασμένα;
2. Είχαν εξασφαλιστεί τα σχετικά κονδύλια προς τα νοσοκομεία ώστε να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες ενέργειες; Εάν ναι, για ποιο λόγο δεν αξιοποιήθηκαν;
3. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την αποκατάσταση του προβλήματος;

Δείτε επίσης