Ο θηλασμός συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο για πολλαπλή σκλήρυνση

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, οι γυναίκες με σημαντικό ιστορικό θηλασμού είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν πολλαπλή σκλήρυνση από τις γυναίκες που δεν έχουν θηλάσει ή θήλασαν για μικρό χρονικό διάστημα.

Ερευνητές του συστήματος υγείας Kaiser Permanente στην Καλιφόρνια, συνέκριναν 397 γυναίκες (μέσης ηλικίας 37 ετών) με πολλαπλή σκλήρυνση ή μια πρόδρομη κατάσταση της νόσου, το λεγόμενο κλινικά απομονωμένο σύνδρομο (ένα πρώτο κλινικό επεισόδιο που προκαλείται από καταστροφή της μυελίνης και διαρκεί τουλάχιστον 24 ώρες) με μια ομάδα 433 υγιών γυναικών ίδιας ηλικίας.

Οι συμμετέχουσες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για τα χαρακτηριστικά της εγκυμοσύνης τους, τη χρήση ορμονικής αντισύλληψης και άλλους σχετικούς παράγοντες.

Το 85% των υγιών γυναικών είχαν θηλάσει για 15 μήνες ή παραπάνω, συγκριτικά με το 44% των γυναικών με πολλαπλή σκλήρυνση.

53% μικρότερος κίνδυνος

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι μητέρες που είχαν θηλάσει ένα ή περισσότερα παιδιά για πάνω από 15 μήνες είχαν 53% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πολλαπλή σκλήρυνση ή κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο, από εκείνες που δεν είχαν θηλάσει από καθόλου έως τέσσερις μήνες.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η στατιστική συσχέτιση δεν σημαίνει αιτιώδη συνάφεια, αλλά ενθαρρύνουν τον θηλασμό ως μια καλή πρακτική. Δεδομένου ότι οι γυναίκες είναι διπλάσιες από τους άνδρες που αναπτύσσουν σκλήρυνση κατά πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση), είναι σημαντικό να κατανοηθούν ποιες είναι οι σχέσεις μεταξύ της πάθησης και των πτυχών της μητρότητας.

Οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν σημαντικά λιγότερες υποτροπές ή επιθέσεις, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του αποκλειστικού θηλασμού (όταν το παιδί λαμβάνει μόνο μητρικό γάλα). Πολλοί ειδικοί έχουν υποδείξει ότι τα επίπεδα των ορμονών του φύλου είναι υπεύθυνα για τη μεγαλύτερη συχνότητα της πάθησης στις γυναίκες, έτσι η παρούσα μελέτη εξέτασε την επίδραση του θηλασμού.

«Καμιά μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει ότι ο θηλασμός μπορεί να έχει παρατεταμένο όφελος στο γυναικείο ανοσοποιητικό σύστημα. Η μελέτη μας παρέχει ένα επιπλέον κομμάτι στο παζλ της πολλαπλής σκλήρυνσης τεκμηριώνοντας ότι οι γυναίκες που επιθυμούν να θηλάσουν θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη υποστήριξη. Διότι δεν κάνει καλό μόνο στο παιδί αλλά και την μητρική υγεία», ανέφερε η Annette Langer-Gould, επικεφαλής της μελέτης.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο παρατεταμένος θηλασμός καταστέλλει φλεγμονώδη κύτταρα που μπορεί να συντελούν στην εκδήλωση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το National Institute of Neurological Disorders and Stroke.

Δείτε επίσης