Πολλαπλή σκλήρυνση: Οι ασκήσεις αντίστασης κάνουν καλό στους ασθενείς

Αν και στο παρελθόν οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) συμβουλεύονταν να μην γυμνάζονται υπό τον φόβο έξαρσης της νόσου, πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η σωματική άσκηση ωφελεί τους ασθενείς βοηθώντας τους να ανακουφίσουν πολλά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των υπερβολικών προβλημάτων ελέγχου κόπωσης και ισορροπίας.

Επίσης οι μελέτες υποδεικνύουν ότι η άσκηση μπορεί να έχει ένα θετικό ρόλο τροποποίησης της πορείας της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι ένα σημαντικό ενισχυτικό ή μια συμπληρωματική θεραπεία για τα σχήματα συνήθους φροντίδας.

Τώρα, μια μελέτη από Δανούς ερευνητές δείχνει ότι οι ασκήσεις αντίστασης μπορούν να προστατεύσουν το νευρικό σύστημα και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Multiple Sclerosis Journal από ερευνητές του Aarhus University της Νότιας Δανίας.

Οι ασκήσεις αντίστασης είχαν μια σειρά από θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, πέραν αυτών που μπορούν να επιτευχθούν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την πολλαπλή σκλήρυνση.

“Εδώ και έξι χρόνια υποστηρίζουμε την άποψη ότι η σωματική άσκηση έχει θετικές στα συμπτώματα της νόσου αλλά και πέραν αυτών, ενώ η παρούσα μελέτη παρέχει τις πρώτες ενδείξεις ότι μπορεί να προστατεύσει το νευρικό σύστημα από την πολλαπλή σκλήρυνση”, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ulrik Dalgas από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Aarhus University.

Ο ίδιος πρόσθεσε: “Εξάλλου, εδώ και 15 χρόνια είναι γνωστό ότι η γυμναστική δεν κάνει κακό στα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά αντίθετα τους βοηθά στο να βαδίζουν καλύτερα, να αισθάνονται λιγότερη κόπωση και να έχουν περισσότερη μυϊκή δύναμη και αερόβια ικανότητα».

Ενισχύεται η επίδραση των φαρμάκων

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες έθεσαν υπό παρακολούθηση 35 άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση για 6 μήνες. Οι 18 από αυτούς έκαναν ασκήσεις αντίστασης δύο φορές την εβδομάδα και συγκρίθηκαν με τους υπόλοιπους 17 που δεν ασκούνταν.

Πριν την έναρξη της μελέτης και στο τέλος της, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε εγκεφαλικές απεικονίσεις και οι ερευνητές παρατήρησαν μια τάση μικρότερης εγκεφαλικής συρρίκνωσης στα άτομα που έκαναν ασκήσεις αντίστασης.

“Μεταξύ των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας, ο εγκέφαλος συρρικνώνεται αισθητά ταχύτερα από το κανονικό», δήλωσε ο Dalgas. “Τα φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την εξέλιξη, αλλά είδαμε μια τάση ότι η άσκηση περαιτέρω ελαχιστοποιεί τη συρρίκνωση του εγκεφάλου σε ασθενείς που ήδη λαμβάνουν φάρμακα. Επιπλέον, είδαμε ότι αρκετές μικρότερες περιοχές του εγκεφάλου άρχιζαν να αυξάνονται ως απάντηση στην άσκηση”.

Οι επιστήμονες προς το παρόν δεν ξέρουν γιατί το συγκεκριμένο είδος γυμναστικής έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση. Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι ωφελούνται όλοι οι ασθενείς. Από την άλλη πλευρά, η μελέτη δείχνει ότι η συστηματική σωματική άσκηση μπορεί να έχει ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας από ό, τι έχει μέχρι σήμερα έχει υποτεθεί.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν μια μεγαλύτερη μελέτη προκειμένου να αποσαφηνίσουν τα ζητήματα με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της θεραπείας της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Τονίζουν πάντως ότι ο στόχος δεν είναι η άσκηση να υποκαταστήσει τα φάρμακα.

Ο Dalgas ανέφερε ότι οι πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση δεν θα πρέπει να εμπλακούν σε οποιαδήποτε μορφή άσκησης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού τους. Και στην περίπτωση που αυτό θεωρηθεί επιτρεπτό, δεν θα πρέπει να γυμνάζονται χωρίς την επίβλεψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Δείτε επίσης