Στατίνες: Προλαμβάνουν τη βακτηριαιμία που προκαλεί ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος

Οι στατίνες συνταγογραφούνται ευρέως για τη μείωση της χοληστερόλης ωστόσο έχουν πλειοτροπικές ενέργειες. Μειώνουν τη φλεγμονή και ενδεχομένως να μειώνουν και τον κίνδυνο για καρκίνο.

Τώρα μια μελέτη δείχνει ότι η χρήση στατινών έχει ως αποτέλεσμα την κατά 27% μείωση του κινδύνου προσβολής από τον Staphylococcus aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος) -ο οποίος είναι ο πιο επικίνδυνος από όλους τους σταφυλόκοκκους- στους μακροχρόνιους χρήστες των στατινών.

Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος είναι ένα βακτήριο που μπορεί να αποικίσει το δέρμα. Έχει την τάση να προκαλεί σοβαρή λοίμωξη η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν τα βακτήρια διασκορπιστούν στην κυκλοφορία του αίματος (βακτηραιμία).

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η χρήση στατίνης, ειδικά μεταξύ ηλικιωμένων ασθενών με προϋπάρχουσες χρόνιες, μπορεί να είναι προστατευτική έναντι αυτής της σοβαρής λοίμωξης στο αίμα.

Καθώς ο πληθυσμός του δυτικού κόσμου γερνάει, περισσότεροι άνθρωποι ζουν με χρόνιες παθήσεις και οποιαδήποτε πιθανή προληπτική επίδραση των στατινών μπορεί να έχει σημαντικές κλινικές επιπτώσεις.

Στατίνες και βακτηριαιμία από τον S. aureus

Για να διερευνήσουν εάν τα άτομα που λαμβάνουν στατίνες έχουν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από το S. aureus, ερευνητές από τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Aalborg και Aarhus στη Δανία και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Σεβίλλη της Ισπανίας ανέλυσαν αρχεία περίπου 30.000 ατόμων χρησιμοποιώντας ιατρικά μητρώα της Δανίας για μια περίοδο 12 ετών.

Εντοπίστηκαν 2.638 περιπτώσεις βακτηριαιμίας με αιτία τον Staphylococcus aureus. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τον κίνδυνο μόλυνσης λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια της χρήσης στατίνης σε ασθενείς που λάμβαναν το φάρμακο για διαφορετικές χρόνιες παθήσεις όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, περιφερική αρτηριακή νόσο , χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική νόσο και διαβήτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος βακτηριαιμίας μειώθηκε ανάλογα με τη δοσολογία της στατίνης. Η συσχέτιση ήταν πιο έντονη στους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο και διαβήτη. Οι παλιοί χρήστες στατινών παρουσίασαν μείωση κινδύνου κατά 27-30% ενώ οι νέοι χρήστες (πρώτη συνταγή εντός 90 ημερών) παρουσίασαν αύξηση 4% μείωση του κινδύνου.

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι στατίνες μπορεί να έχουν σημαντική θέση στην πρόληψη της λοίμωξης στο αίμα που προκαλεί ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, κάτι που έχει σημαντικές κλινικές συνέπειες και επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω “, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Jesper Smit, από το Τμήμα Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείυ του Aalborg.

Στο συνοδευτικό άρθρο της μελέτης αναφέρεται: “Το έργο των Smit et al αυξάνει τη συναρπαστική πιθανότητα ότι οι πλειοτροπικές επιδράσεις των στατινών μπορούν επίσης να έχουν σημαντικές αντιμικροβιακές επιδράσεις. Αυτή η πειστική μελέτη θα πρέπει να διεγείρει τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες που θα εξετάσουν αυτή την επίδραση των στατινών”.

Δείτε επίσης