Περπάτημα 2,5-5 ώρες την εβδομάδα συνδέεται με 20% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το περπάτημα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά την υγεία του κοινού.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το τακτικό βάδισμα, ακόμα και αν δεν πληρεί τα ελάχιστα συνιστώμενα επίπεδα, συνδέεται με χαμηλότερη θνησιμότητα σε σύγκριση με τη σωματική αδράνεια.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία συστήνουν στους ενήλικες να ασκούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης σωματικής άσκησης ανά εβδομάδα. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι μόνο οι μισοί από τους ενήλικες στις ΗΠΑ ακολουθούν αυτή την οδηγία. Οι ηλικιωμένοι είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να πληρούν τις ελάχιστες συστάσεις.

Το περπάτημα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος σωματικής δραστηριότητας και έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαβήτη, καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Ενώ αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, σχετικά λίγες έχουν εξετάσει το περπάτημα ειδικά.

Μικρότερος κίνδυνος για αναπνευστικές ασθένειες, καρδιά και καρκίνο

Για να μάθουν περισσότερα, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από σχεδόν 140.000 άτομα τα οποία συμμετείχαν στην Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort.

Ένα μικρό ποσοστό (6-7%) στη μελέτη δεν ανέφερε μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα κατά την έναρξη της μελέτης. Μεταξύ των υπολοίπων, περίπου το 95% ανέφερε το περπάτημα και σχεδόν οι μισοί από αυτούς είπαν ότι ήταν η μόνη μορφή σωματικής δραστηριότητάς τους.

Αφού έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, της παχυσαρκίας και των χρόνιων παθήσεων, οι ερευνητές βρήκαν ότι το περπάτημα για λιγότερο από 2 ώρες την εβδομάδα συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με τη σωματική αδράνεια.

Το περπάτημα 2,5-5 ώρες την εβδομάδα συνδέθηκε με 20% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Στους συμμετέχοντες που μόνο περπατούσαν, αυτοί που το έκαναν για περισσότερο από 6 ώρες την εβδομάδα είχαν χαμηλότερη θνησιμότητα αναπνευστικών ασθενειών κατά 35% σε σχέση με αυτούς που περπατούσαν λίγο. Το περπάτημα σχετίστηκε επίσης με περίπου 20% μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και με περίπου 9% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

“Το περπάτημα έχει περιγραφεί ως η τέλεια άσκηση επειδή είναι απλό, δωρεάν, βολικό, δεν απαιτεί κανένα ειδικό εξοπλισμό ή εκπαίδευση και μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία”, δήλωσε η Δρ. Alpa Patel, επικεφαλής της μελέτης. “Με τον σχεδόν διπλασιασμό των ενηλίκων ηλικίας άνω των 65 ετών που αναμένεται μέχρι το 2030, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να περπατούν για την υγεία τους και τη μακροζωία”.

Δείτε επίσης