Χάστε βάρος χρησιμοποιώντας ποδήλατο για να πάτε στη δουλειά σας

Πρέπει να χάσετε κάποια κιλά αλλά κάνετε καθιστική ζωή; Μπορείτε να χάσετε μια σεβαστή ποσότητα λίπους χρησιμοποιώντας ποδήλατο για να πάτε στη δουλειά σας. Είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και η άσκηση στο γυμναστήριο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ερευνητές του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Obesity.

“Αυτά είναι καλά νέα για πολλούς υπέρβαρους ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να μην έχουν το χρόνο ή την τάση να συμμετάσχουν σε ένα γυμναστήριο. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι είναι δυνατό να συνδυαστούν οι μεταφορές προς και από την εργασία με αποτελεσματική σωματική άσκηση”, είπε ο καθηγητής Bente Stallknecht, επικεφαλής της μελέτης.

Στην εξάμηνη μελέτη συμμετείχαν 130 υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα ηλικίας 20-45 ετών με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 25-35. Ένα κριτήριο για τη συμμετοχή στη μελέτη ήταν ότι ήταν σωματικά αδρανείς.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Η μια ομάδα έπρεπε να οδηγεί ποδήλατο προς και από την εργασία. Δύο άλλες ομάδες έπρεπε να κάνουν σωματική άσκηση πέντε φορές την εβδομάδα, η μία σε υψηλή ένταση και η άλλη σε μέτρια ένταση. Η τελευταία ομάδα λειτούργησε ως ομάδα ελέγχου χωρίς να αλλάξει κάτι στις συνήθειές της.

Οι ομάδες που ασκήθηκαν είτε με το ποδήλατο είτε στο γυμναστήριο έκαιγαν την ίδια ποσότητα θερμίδων την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων τους. Μόνο η ένταση και η μορφή της σωματικής άσκησης διέφεραν.

Σε όλη τη διάρκεια της μελέτης – χρησιμοποιήθηκαν μετρητές καρδιακών παλμών, μεταξύ άλλων – οι ερευνητές επαλήθευσαν ότι οι συμμετέχοντες ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις της άσκησης που τους ζητήθηκε να κάνουν.

Μετά από έξι μήνες, όλες οι ομάδες, εκτός από την ομάδα ελέγχου, είχαν λιγότερο λίπος στο σώμα τους. Ο λιπώδης ιστός είχε μειωθεί κατά 4,5 κιλά (σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου) στην ομάδα που έκανε άσκηση υψηλής έντασης στο γυμναστήριο και κατά 2,6 κιλά στην ομάδα έκανε άσκηση μέτριας έντασης στο γυμναστήριο. Στην ομάδα που έκανε ποδήλατο για να πάει στη δουλειά χάθηκαν 4,2 κιλά λίπος, κατά μέσο όρο, από τους συμμετέχοντες.

Το συμπέρασμα είναι ότι η χρήση ποδηλάτου από και προς την εργασία είναι εξίσου αποτελεσματική ως μέσο για τη μείωση του λίπους, ως τρόπος άσκησης στον ελεύθερο χρόνο”, είπε Jonas Salling Quist από το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης που συμμετείχε στη μελέτη.

Η διάρκεια της άσκησης ήταν έξι μήνες και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ασκηθούν πέντε φορές την εβδομάδα. Η δαπάνη θερμίδων ήταν ίδια και στις τρεις ομάδες. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα ποδηλασίας ταξίδευαν κατά μέσο όρο 14 χιλιόμετρα την ημέρα. Η ομάδα υψηλής έντασης ασκούνταν 35 λεπτά την ημέρα και η ομάδα μέτριας έντασης ασκούνταν 55 λεπτά την ημέρα. Ως άσκηση υψηλής έντασης ορίστηκε όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν το 70% της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου, ενώ η άσκηση μέτριας έντασης όταν κατανάλωναν το 50%.

Πηγή: Effects of active commuting and leisure-time exercise on fat loss in women and men with overweight and obesity: A randomized controlled trial.

Δείτε επίσης