Αντράκλα: Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει

Η αντράκλα ή γλιστρίδα είναι περισσότερο γνωστή ως ζιζάνιο αλλά είναι επίσης ένα εξαιρετικά θρεπτικό λαχανικό. Αυτό το ξινούτσικο φυτό έχει πολλά θρεπτικά στοιχεία συμπεριλαμβανομένων των ω-3 λιπαρών οξέων.

Η αντράκλα είναι ένα πράσινο, φυλλώδες λαχανικό που μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο. Είναι γνωστή επιστημονικά ως Portulaca oleracea.

Αυτό το χυμώδες φυτό περιέχει περίπου 93% νερό. Έχει κόκκινα στελέχη και μικρά, πράσινα φύλλα. Έχει μια ελαφρώς ξινή ή αλμυρή γεύση, παρόμοια με το σπανάκι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους όπως το σπανάκι και το μαρούλι, σε σαλάτες ή σάντουιτς. Αναπτύσσεται σε πολλά μέρη του κόσμου. Μπορεί να αναπτυχθεί σε κήπους και ρωγμές πεζοδρομίων, αλλά μπορεί επίσης να προσαρμοστεί σε σκληρότερες συνθήκες.

Τα 100 γραμμαρίων αντράκλας προσφέρουν τα παρακάτω θρεπτικά στοιχεία – τα ποσοστά δείχνουν την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σας για μια διατροφή 2.000 θερμίδων.

Βιταμίνη Α (από βήτα-καροτένιο): 26%.
Βιταμίνη C: 35%.
Μαγνήσιο: 17%.
Μαγγάνιο: 15%.
Κάλιο: 14%.
Σίδερος: 11%.
Ασβέστιο: 7%.

Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμινών Β1, Β2, Β3, φολικού οξέος, χαλκού και φωσφόρου.

Παίρνετε όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά με μόνο 16 θερμίδες. Αυτό καθιστά την αντράκλα ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη, συγκριτικά με τις θερμίδες που περιέχει.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά λίπη που το σώμα δεν μπορεί να παράγει. Ως εκ τούτου, πρέπει να τα παίρνουμε από τη διατροφή. Ενώ η γλιστρίδα είναι χαμηλή σε συνολικό λίπος, ένα σημαντικό μέρος του λίπους της περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Περιέχει συγκεκριμένα α-λινολενικό οξύ και ίχνη EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ). Το α-λινολενικό οξύ βρίσκεται σε πολλά φυτά ενώ το ΕΡΑ βρίσκεται κυρίως σε λιπαρά ψάρια.

Σε σύγκριση με άλλα χόρτα, η αντράκλα έχει αρκετό α-λινολενικό οξύ. Περιέχει 5-7 φορές περισσότερο από το σπανάκι  (1, 2). Τα 100 γραμμάρια χόρτου περιέχουν 300-400 mg α-λινολενικού οξέος και 1 mg EPA το οποίο είναι πιο ενεργό στο σώμα.

Αντιοξειδωτικά

Η αντράκλα είναι πλούσια σε διάφορα αντιοξειδωτικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις όπως:

  • Βιταμίνη C: Γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό απαραίτητο για τη διατήρηση του δέρματος, των μυών και των οστών.
  • Βιταμίνη Ε: Περιέχει μία μορφή βιταμίνης Ε που ονομάζεται άλφα-τοκοφερόλη. Μπορεί να προστατεύσει τις κυτταρικές μεμβράνες από βλάβες (23).
  • Βιταμίνη Α: Περιέχει β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που το σώμα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι πιο γνωστή για το ρόλο της στην υγεία των ματιών.
  • Γλουταθιόνη: Αυτό το σημαντικό αντιοξειδωτικό μπορεί να προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες.
  • Μελατονίνη: Περιέχει επίσης μελατονίνη, μια ορμόνη που μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε (4).
  • Bηταλαΐνες (betalains): Πρόκειται για αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL) από βλάβες  (567).

Μια μελέτη σε παχύσαρκους έφηβους ανέφερε ότι οι σπόροι αντράκλας μείωσαν τα επίπεδα LDL (“κακής”) χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων (8).

Έχει σημαντικά ιχνοστοιχεία

Η γλιστρίδα είναι μια καλή πηγή καλίου, ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή πρόσληψη καλίου έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Το φυτό είναι επίσης μια καλή πηγή μαγνησίου, μια απίστευτα σημαντική θρεπτική ουσία που εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 ενζυματικές αντιδράσεις στο σώμα. Το μαγνήσιο μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

Περιέχει επίσης κάποια ποσότητα ασβεστίου που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών. Ο φωσφόρος και ο σίδηρος βρίσκονται σε χαμηλότερες ποσότητες. Τα παλαιότερα, πιο ώριμα φυτά μπορεί να περιέχουν υψηλότερες ποσότητες μετάλλων από τα νεότερα (9).

Κάτι αρνητικό για τη γλιστρίδα είναι ότι περιέχει υψηλές ποσότητες οξαλικών αλάτων (10). Αυτό μπορεί να είναι ένα ζήτημα για τους ανθρώπους που τείνουν να αναπτύσσουν πέτρες στα νεφρά καθώς τα οξαλικά μπορούν να συμβάλλουν στο σχηματισμό τους (1112). Οι οξαλικές ενώσεις μπορεί να παρεμποδίζουν την απορρόφηση των μετάλλων όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο (1314).

Πηγή: healthline.com

Δείτε επίσης