Τα λίγα σπερματοζωάρια υποδηλώνουν προβλήματα υγείας

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είναι ένδειξη της γενικής υγείας του άνδρα και όχι μόνο της αναπαραγωγικής του ικανότητας, σύμφωνα με μια μελέτη που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στο Σικάγο.

Η μελέτη έγινε σε δείγμα 5.177 ανδρών – το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα-  από υπογόνιμα ζευγάρια της Ιταλίας και έδειξε ότι, ο μικρός αριθμός σπερματοζωαρίων σχετίζεται με μεταβολικές αλλαγές, καρδιαγγειακούς κινδύνους και χαμηλή οστική μάζα, σύμφωνα με Alberto Ferlin, επίκουρο καθηγητή Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μπρέτσια, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

«Στους υπογόνιμους άνδρες είναι πιθανόν να υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας ή παράγοντες κινδύνου που μπορούν να εξασθενήσουν την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής», ανέφερε ο Ferlin.

Χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων θεωρείται κάτω από 39 εκατομμύρια ανά εκσπερμάτιση.

Ο Ferlin και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι οι μισοί άνδρες που είχαν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο, από τους άνδρες με φυσιολογικό αριθμό σπερματοζωαρίων, να έχουν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, υπέρταση, υψηλή LDL χοληστερόλη και τριγλυκερίδια και χαμηλή HDL χοληστερόλη.

Επίσης, είχαν υψηλότερη συχνότητα μεταβολικού συνδρόμου που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα για διαβήτη, καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, είχαν αντίσταση στην ινσουλίνη, ένδειξη για μελλοντική εκδήλωση διαβήτη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν 12πλάσιο κίνδυνο για υπογοναδισμό ή χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Οι μισοί με χαμηλή τεστοστερόνη είχαν και οστεοπόρωση ή χαμηλή οστική μάζα.

Η μελέτη δείχνει ότι ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων σχετίζεται με κακή καρδιομεταβολική υγεία αλλά ο υπογοναδισμός κυριαρχεί επί του συσχετισμού. Και σημειώνει ότι η θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας δεν θα πρέπει να εστιάζει αποκλειστικά στην απόκτηση παιδιού αλλά στην επιδιόρθωση και των υποκείμενων προβλημάτων υγείας, όπως τα περιττά κιλά, η υπερχοληστερολαιμία ή η υπέρταση.

Δείτε επίσης