Βοηθάει η άσκηση στην περίπτωση της ψωρίασης;

Η άσκηση μπορεί να είναι επωφελής στην περίπτωση της ψωρίασης επειδή ανακουφίζει από το άγχος και μειώνει τους κινδύνους των καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς  και άλλων συννοσηροτήτων που συνδέονται με την ασθένεια.

Επίσης εάν κάνετε άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, το δέρμα σας μπορεί να ωφεληθεί από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Ωστόσο δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα τεκμηριωμένες επιστημονικές αποδείξεις ότι η άσκηση μπορεί να προλάβει την εμφάνιση της ψωρίασης ή ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα. Υπάρχουν όμως ενδείξεις.

Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Archives of Dermatology το 2012 από ερευνητές του University of Pennsylvania Perelman School of Medicine έδειξαν ότι οι γυναίκες που ασκούνται τακτικά και έντονα, συμπεριλαμβανομένων των δρομέων και αυτών που κάνουν αερόμπικ, είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν ψωρίαση σε σχέση με τις λιγότερο ενεργές γυναίκες.

Τα στοιχεία προήλθαν από τη Nurses’ Health Study II. Η ανάλυση περιελάμβανε περίπου 87.000 γυναίκες χωρίς ψωρίαση οι οποίες ερευνήθηκαν για τις συνήθειες άσκησής τους σε τρία χρονικά σημεία κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας, όταν ήταν μεταξύ 27 και 44 ετών. Μετά από 14 χρόνια παρακολούθησης περίπου 1.000 γυναίκες διαγνώστηκαν με ψωρίαση. Οι γυναίκες που ανέφεραν την πιο έντονη σωματική άσκηση κάθε εβδομάδα ήταν 27% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν ψωρίαση από τις λιγότερο ενεργές γυναίκες. Όμως οι λιγότερο έντονες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, δεν συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο ψωρίασης.

Το εύρημα αυτό υποδεικνύει μια στατιστική συσχέτιση χωρίς να αποδεικνύει ότι η έντονη άσκηση προστατεύει πράγματι από την πάθηση διότι μπορεί απλά οι πιο δραστήριες γυναίκες να ήταν και οι πιο υγιείς. Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι η αυτή καθευατή η άσκηση προστατεύει ή η απώλεια βάρους που μπορεί να συνεπάγεται η άσκηση. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι η μείωση των περιττών κιλών βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου.

Πάντως, σχετικά με την ψωριασική αρθρίτιδα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 βρήκε ότι η άσκηση με αντιστάσεις  είναι αποτελεσματική στη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Δείτε επίσης