Οι ξηροί καρποί βελτιώνουν τη γονιμότητα στους άνδρες

Η κατανάλωση ξηρών καρπών ενισχύει αριθμητικά και ποιοτικά το ανδρικό σπέρμα, σύμφωνα με μια ισπανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Βαρκελώνη.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τον ωφέλιμο ρόλο της συστηματικής κατανάλωσης ξηρών καρπών στην ποιότητα του σπέρματος», ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης Albert Salas-Huetos από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili της Ισπανίας.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει τις τελευταίες δεκαετίες μια γενική μείωση της ποσότητας και της ποιότητας των σπερματοζωαρίων στους άνδρες, στις βιομηχανικές χώρες, που αποδίδεται στη ρύπανση του περιβάλλοντος, στο κάπνισμα -ιδιαιτέρως των γυναικών γιατί επηρεάζει το αρσενικό έμβρυο- και στην ανθυγιεινή διατροφή. Οι αλλαγές αυτές έχουν συμβάλει στην αύξηση της υπογονιμότητας των ζευγαριών.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 119 άνδρες, ηλικίας 18-35 ετών, τους οποίους είχαν χωρίσει σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε 60 γραμμάρια καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια στο πλαίσιο της συνηθισμένης δυτικού τύπου διατροφής ενώ η δεύτερη ομάδα δεν έτρωγε ξηρούς καρπούς.

Μετά από 14 εβδομάδες, οι άνδρες που κατανάλωναν τους ξηρούς καρπούς είχαν σημαντικές βελτιώσεις κατά 14% στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, κατά 4% στη ζωτικότητά τους, κατά 6% στην κινητικότητά τους και κατά 1% στη μορφολογία τους. Αυτοί οι παράμετροι σχετίζονται με την ανδρική γονιμότητα. Επιπλέον, οι άνδρες αυτοί είχαν σημαντική μείωση στα επίπεδα θρυμματισμού του DNA του σπέρματος, μια παράμετρος που σχετίζεται άμεσα με την υπογονιμότητα στον άνδρα.

Αν και τα στοιχεία είναι σημαντικά, ο Salas-Huetos υπογράμμισε ότι τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν υγιή και φαινομενικά γόνιμοι άνδρες ακολουθώντας μια δίαιτα δυτικού τύπου. Προειδοποίησε λοιπόν ότι τα αποτελέσματα δεν μπορούν να επεκταθούν στο γενικό πληθυσμό.

Πρέπει οι άνδρες που ελπίζουν να κάνουν παιδί, είτε με φυσικό τρόπο είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση, να προσθέσουν ξηρούς καρπούς στην καθημερινή διατροφή τους; “Δεν μπορούμε ακόμη να το πούμε σίγουρα”, είπε ο Salas-Huetos, “βασισμένοι αποκλειστικά στα αποτελέσματα αυτής της μελέτης. Ωστόσο, στη βιβλιογραφία συσσωρεύονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή παίζει ρόλο”.

Τα αποτελέσματα είναι σε συμφωνία με την παρατηρούμενη βελτίωση στο σπέρμα και σε άλλες μελέτες που έχουν εξετάσει τον ρόλο ορισμένων θρεπτικών στοιχείων όπως είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και το φολικό οξύ. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε μερικά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Δείτε επίσης