Δίαιτα: Άνδρες και γυναίκες ανταποκρίνονται διαφορετικά στη γρήγορη απώλεια βάρους

Ο δραστικός περιορισμός των θερμίδων έχει κάποιες διαφορετικές επιπτώσεις στους άνδρες και τις γυναίκες σύμφωνα με μελέτη Δανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes, Obesity and Metabolism.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής την Pia Christensen μελέτησε στοιχεία για 2.224 υπέρβαρα άτομα (1.504 γυναίκες και 720 άνδρες) με προδιαβήτη που είχαν κληθεί να ακολουθήσουν μια δίαιτα με λίγες θερμίδες για οκτώ εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν μόλις 810 θερμίδες την ημέρα. Οι άνδρες έχασαν περισσότερα κιλά από τις γυναίκες, με μια διαφορά που έφτανε το 16%. Συγκεκριμένα, οι άνδρες έχασαν κατά μέσο όρο 11,8 κιλά σε σύγκριση με 10,2 κιλά για τις γυναίκες. Οι ερευνητές είπαν ότι οι άνδρες θα μπορούσαν να χάσουν περισσότερα κιλά, αλλά ήταν λιγότερο πιθανό να παραμείνουν στη δίαιτα.

Επίσης, οι άνδρες είχαν μεγαλύτερες βελτιώσεις όσον αφορά το μεταβολικό σύνδρομο, τον διαβήτη, το σωματικό λίπος και τον καρδιακό παλμό. Πάντως, η βελτίωση ως προς την ευαισθησία απέναντι στην ινσουλίνη ήταν παρόμοια.

Οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερες μειώσεις στην “καλή” χοληστερόλη (HDL) -κάτι που δεν θεωρείται καλό- στην περίμετρο των ισχίων, στην άλιπη σωματική μάζα (που επίσης δεν είναι καλό) και στην πίεση παλμού.

«Παρά τη συνεκτίμηση των διαφορών ως προς την απώλεια βάρους, φαίνεται ότι οι άνδρες ωφελούνται περισσότερο από τις γυναίκες. Κατά πόσο οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων εμμένουν μακροπρόθεσμα και αν θα πρέπει να σχεδιάζουμε διαφορετικά τις όποιες παρεμβάσεις μας ως προς τη διαχείριση του βάρους ανάλογα με το φύλο, μένει να αποδειχθεί», είπε η Christensen.

Τελικά, η δραστική δίαιτα των οκτώ εβδομάδων στα άτομα με προδιαβήτη συντέλεσε σε 10% απώλεια του αρχικού σωματικού βάρους, κατά μέσο όρο, που ήταν αναγκαία για την επίτευξη μείζονος μεταβολικής βελτίωσης για την πρόληψη του διαβήτη.

Πηγή: Men and women respond differently to rapid weight loss: Metabolic outcomes of a multi‐centre intervention study after a low‐energy diet in 2500 overweight, individuals with pre‐diabetes (PREVIEW).

Δείτε επίσης