Νόσος Lyme: Ορισμένα αιθέρια έλαια σκοτώνουν το βακτήριο Borrelia burgdorferi

Έλαια από σκόρδο και άλλα βότανα και φαρμακευτικά φυτά δείχνουν έντονη δραστηριότητα κατά του βακτηρίου που προκαλεί τη νόσο Lyme (μπορρελίωση), του Borrelia burgdorferi. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antibiotics από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg.

Αυτά τα αιθέρια έλαια (εξάγονται από φυτά ή τα φρούτα τους και περιέχουν το κύριο άρωμα του φυτού) μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου Lyme που επιμένουν παρά την τυπική αντιβιοτική αγωγή.

Η μελέτη περιελάμβανε τεστ εργαστηρίου με 35 αιθέρια έλαια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 10 από αυτά, όπως τα έλαια από σκελίδες σκόρδου, μύρο, φύλλα θυμαριού, φλοιό κανέλας, βατόμουρα και σπόρους κύμινου, έδειξαν ισχυρή δράση ενάντια στις αδρανείς και αργά αναπτυσσόμενες μορφές του βακτηρίου της νόσου Lyme.

Τα αιθέρια έλαια ήταν καλύτερα στην εξόντωση των επίμονων μορφών των βακτηρίων από τα τυπικά αντιμικροβιακά φάρμακα κατά της ασθένειας Lyme, σύμφωνα με τον Ying Zhang, καθηγητή στο Τμήμα Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας.

Η επίμονη λοίμωξη από Lyme

Υπάρχουν περίπου 300.000 νέες περιπτώσεις ασθένειας Lyme κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τυπική θεραπεία με δοξυκυκλίνη ή ένα εναλλακτικό αντιβιοτικό για μερικές εβδομάδες συνήθως εκκαθαρίζει τη λοίμωξη και αντιμετωπίζει τα συμπτώματα. Ωστόσο, το 10-20% των ασθενών αναφέρουν επίμονα συμπτώματα όπως είναι η κόπωση και ο πόνος στις αρθρώσεις – συχνά ονομάζεται “επίμονη λοίμωξη από Lyme” ή “σύνδρομο ασθένειας Lyme μετά τη θεραπεία” που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια.

Η αιτία αυτού του συνδρόμου παρατεταμένης διάρκειας δεν είναι γνωστή. Αλλά είναι γνωστό ότι οι καλλιέργειες βακτηρίων της νόσου Lyme, του Borrelia burgdorferi, μπορούν να εισέλθουν σε μια λεγόμενη στατική φάση στην οποία πολλά από τα κύτταρα διαιρούνται αργά ή καθόλου. Τα βραδέως διαιρούμενα κύτταρα μπορούν να σχηματιστούν κάτω από συνθήκες πείνας ή στρες και είναι πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Μερικοί ερευνητές έχουν αναζητήσει φάρμακα που μπορούν να εξοντώσουν τα βακτήρια της νόσου Lyme με την ελπίδα ότι αυτές οι ενώσεις θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ατόμων με επίμονα συμπτώματα.

Ο Zhang και το εργαστήριό του βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των προσπαθειών. Το 2014, το εργαστήριό του εξέτασε τα φάρμακα που είχαν εγκριθεί από τον αμερικανικό FDA (Food and Drug Administration) για δράση ενάντια στην επιβίωση των βακτηρίων της νόσου Lyme και διαπίστωσε ότι πολλά υποψήφια φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της δαπτομυκίνης που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του MRSA (Μethicillin Resistant Staphylococcus aureus:  χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη), είχαν καλύτερη δραστικότητα από τα σημερινά αντιμικροβιακά φάρμακα κατά της ασθένειας. Το 2015, αναφέρθηκε ότι ένας συνδυασμός τριών αντιβιοτικών – δοξυκυκλίνη, κεφοπεραζόνη και δαπτομυκίνη – σκότωσε τα επίμονα βακτήρια Lyme σε εργαστηριακές εξετάσεις. Σε μια μελέτη του 2017 διαπιστώθηκε ότι τα αιθέρια έλαια από ρίγανη, φλοιό κανέλας, γαρύφαλλο, citronella και wintergreen σκότωσαν τα βακτήρια ακόμα περισσότερο από τη δαπτομυκίνη, τον πρωταθλητή μεταξύ των δοκιμαζόμενων φαρμάκων.

Στη νέα μελέτη, ο Zhang και η ομάδα του επέκτειναν τον έλεγχο για να συμπεριλάβουν άλλα 35 αιθέρια έλαια και βρήκαν ότι 10 από αυτά έδειξαν σημαντική δραστηριότητα θανάτωσης σε καλλιέργειες βακτηρίων Lyme στατικής φάσης. Σε χαμηλή συγκέντρωση σκότωσαν με επιτυχία όλα τα στάσιμα βακτήρια Lyme στα πιάτα καλλιέργειας σε επτά ημέρες.

Σε αυτό το στάδιο ορισμένα αιθέρια έλαια φαίνονται πολύ ελπιδοφόρα ως υποψήφια θεραπεία για την επίμονη λοίμωξη από νόσο Lyme και ο Zhang ελπίζει ότι στο εγγύς μέλλον θα συνεχίσει τις έρευνες στα ζώα.

Δείτε επίσης