Πόσα χρόνια αντέχουν οι αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος

Οι ασθενείς ρωτούν τους γιατρούς πόσο διαρκούν οι αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος. Τώρα υπάρχουν ορισμένες απαντήσεις σύμφωνα με μια διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet.

Οκτώ στις 10 επεμβάσεις αντικατάστασης γονάτου και έξι στις 10 αντίστοιχες επεμβάσεις ισχίου, γνωστές και ως ολικές αρθροπλαστικές, αντέχουν έως 25 χρόνια, ενώ οι εννέα στις 10 διαρκούν τουλάχιστον για 15 χρόνια.

Οι εν λόγω επεμβάσεις είναι από τις συχνότερες στη χειρουργική και οι περισσότερες γίνονται σε ανθρώπους ηλικίας 60 έως 80 ετών. Καθώς ο πληθυσμός γερνάει, αναμένεται να γίνουν συχνότερες.

Να σημειωθεί πως όταν περάσει αρκετός χρόνος, όλες οι αντικαταστάσεις γόνατος αποτυγχάνουν και θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Η αναθεώρηση είναι δαπανηρή και οδηγεί σε χειρότερα αποτελέσματα από την πρώτη χειρουργική επέμβαση.

Όταν αποτυγχάνουν σχετικά γρήγορα, αυτό οφείλεται σε κάποια λοίμωξη, φθορά του υλικού ή σπάσιμο, οπότε απαιτείται νέα επέμβαση. Περίπου στο 10% των αντικαταστάσεων ισχίου, η νέα άρθρωση μπορεί να αισθάνεται ασταθής και χαλαρή. Αρκετοί ασθενείς καταλήγουν να χρειάζονται κι άλλη χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια της ζωής της άρθρωσης, γεγονός που μπορεί μόνο να επιδεινώσει το πρόβλημά τους.

Έως σήμερα υπήρχαν πολύ λίγα στοιχεία για το πόσο πετυχημένες είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις στο ισχίο και στο γόνατο, οι οποίες αντικαθιστούν τη δυσλειτουργική άρθρωση (συνήθως λόγω οστεροαρθρίτιδας) με μια τεχνητή άρθρωση.

Η νέα μελέτη, που ανέλυσε στοιχεία για περίπου 500.000 ανθρώπους σε έξι χώρες και σε βάθος 25ετίας, δείχνει ότι οι ολικές αρθροπλαστικές έχουν μεγαλύτερη αντοχή του αναμενόμενου.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον Τζόναθαν Έβανς, που έκαναν τη ανέφεραν ότι «αν ληφθεί υπ’ όψιν η βελτίωση στην τεχνολογία και στις τεχνικές κατά τα τελευταία 25 χρόνια, τότε αναμένεται πως οι αντικαταστάσεις ισχίου ή γόνατου που γίνονται σήμερα, πρόκειται να διαρκέσουν ακόμη περισσότερο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις επεμβάσεις που έχουν γίνει μέσα στην τελευταία 25ετία, οι ολικές αρθροπλαστικές ισχίου έχουν διαρκέσει:

  • το 89% για 15 χρόνια,
  • το 70% για 20 χρόνια και
  • το 58% για 25 χρόνια.

Οι ολικές αρθροπλαστικές γονάτου έχουν διαρκέσει:

  • το 93% για 15 χρόνια,
  • το 90% για 20 χρόνια και
  • το 82% για 25 χρόνια.

Οι μερικές αρθροπλαστικές γονάτου (αντικαθιστούν μόνο το προβληματικό τμήμα της άρθρωσης) έχουν αντέξει:

  • το 77% αντέξει για 15 χρόνια,
  • το 72% για 20 χρόνια και
  • το 70% για 25 χρόνια.

Οι αντικαταστάσεις ισχίου μπορούν να έχουν κάποιες επιπλοκές. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 14% των χειρουργικών επεμβάσεων ισχίου προκαλεί λοίμωξη. Η δημιουργία θρόμβου είναι μια άλλη παρενέργεια.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ εκτιμούν ότι 1 εκατομμύριο συνολικά αρθροπλαστικές γίνονται κάθε χρόνο, παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί στα 4 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Πηγή: How long does a hip replacement last? A systematic review and meta-analysis of case series and national registry reports with more than 15 years of follow-up.

 

Δείτε επίσης