Το πένθος και η θλίψη κάνουν κακό στην υγεία γιατί αυξάνουν τη φλεγμονή

Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν πώς το πένθος και η θλίψη έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

H χηρεία -όταν ένα άτομο χάνει τον/την σύζυγό του- ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα ζευγάρια, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology παρέχει νέα στοιχεία σχετικά με το γιατί οι ραγισμένες καρδιές και η χηρεία αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή.

Ερευνητές με επικεφαλής τον ψυχονευροανοσολόγο Chris Fagundes από το Πανεπιστήμιο Rice εξέτασαν 99 ανθρώπους που έχασαν τον/την σύζυγό τους σχετικά πρόσφατα – πριν από τρεις μήνες.

Μια προηγούμενη μελέτη του Fagundes είχε δείξει ότι οι χήρες και οι χήροι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις και θάνατο. Τώρα η ερευνητική ομάδα ήθελε να εξετάσει διεξοδικότερα τους δείκτες φλεγμονής.

«Η έρευνα έχει δείξει ότι η φλεγμονή συμβάλλει σχεδόν σε κάθε ασθένεια σε μεγαλύτερη ηλικία», λέει ο Fagundes. «Γνωρίζουμε επίσης ότι η κατάθλιψη συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, και εκείνοι που χάνουν έναν σύζυγο είναι σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής κατάθλιψης, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρης θνησιμότητας».

Θλίψη και κίνδυνος

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές έλαβαν συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες, κατατάσσοντας το επίπεδο θλίψης τους.

Πήραν επίσης δείγματα αίματος για να εξετάσουν αν τα αυξημένα επίπεδα συμπτωμάτων κατάθλιψης λόγω πένθους αντιστοιχούν σε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έχασαν τον/την σύντροφό τους και είχαν σοβαρή θλίψη παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα διαφόρων προφλεγμονωδών πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες. Αυτές οι πρωτεΐνες σηματοδότησης – ειδικά οι κυτοκίνες IFN-γ, IL-6 και TNF-α – ήταν 17% σε υψηλότερα επίπεδα. Μάλιστα, αυτοί που ανήκαν στο ένα τρίτο με την υψηλότερη θλίψη εμφάνισαν κατά 53,4% αυξημένα επίπεδα φλεγμονής από ό, τι το ένα τρίτο με τα λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι οι φλεγμονώδεις δείκτες διαφέρουν στους χήρους και στις χήρες με βάση τη σοβαρότητα της θλίψης.

Δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι που βιώνουν το χειρότερο πένθος όταν χάνουν τους αγαπημένους τους δεν περνούν μόνο από συναισθηματικές δυσκολίες αλλά επηρεάζεται αισθητά η υγεία τους μέσω των βιολογικών δεικτών.

Πηγή: Grief, depressive symptoms, and inflammation in the spousally bereaved.

Δείτε επίσης