5 πιθανές αιτίες που νιώθετε επίμονη κόπωση

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Η χρόνια κόπωση χαρακτηρίζεται από επίμονη, υποτροπιάζουσα κόπωση που δεν αποκαθίσταται με απλά μέτρα ξεκούρασης και συχνά οδηγεί τους πάσχοντες στον ειδικό παθολόγο.

Παρά το γεγονός ότι μόνο η σωστή ιατρική εξέταση μπορεί να αναδείξει τα ακριβή αίτια της χρόνιας κόπωσης με δεδομένο ότι οι υποκείμενες αιτίες είναι πολυάριθμες και μη συνήθεις σε πολλές περιπτώσεις, πέντε συνήθεις αιτίες είναι:

Aναιμία

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι απαραίτητα για την μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς, μέσω του αίματος. Στην αναιμία υπάρχει πτώση της μάζας των ερυθρών αιμοσφαιρίων που κυκλοφορούν στο αίμα με αποτέλεσμα την ελάττωση της συγκέντρωσης της αιμοσφαιρίνης του αίματος, την πτώση του αιματοκρίτη και την διατάραξη της ιστικής παροχής του οξυγόνου. Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: κόπωση, πρόβλημα αναπνοής, ταχυπαλμία και μια χλωμή απόχρωση στην επιδερμίδα.

Mειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς

Στον υποθυρεοειδισμό το σώμα παράγει λίγη θυροξίνη. Όταν υπολειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας, ο μεταβολισμός διαταράσσεται, οι καύσεις επιβραδύνονται με αποτέλεσμα την εμφάνιση κούρασης σε μόνιμη βάση. Ο υποθυρεοειδισμός είναι πιο συχνός σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ειδικά στις γυναίκες.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Στο ιδιοπαθές σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν υπάρχει συγκεκριμένο υποκείμενο ψυχιατρικό, οργανικό νόσημα ή παράγοντας που το προκαλεί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών υπάρχει ανώμαλη έκφραση πολλαπλών γονιδίων που αφορούν την λειτουργία των μιτοχονδρίων, αυξημένη απόπτωση ουδετερόφιλων, ανοσολογικές διαταραχές, νευροβιολογικές ανωμαλίες, φαινόμενα που πιθανώς πυροδοτούνται από ιούς όπως ο ιός της λοιμώδους μονοπυρήνωσης και λοιμώδεις παράγοντες. Η κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έχει κομβικό ρόλο στην πυροδότηση του συνδρόμου.

Ψυχολογικοί παράγοντες

Το άγχος συνδέεται με μείωση του επιπέδου των ενδορφινών του οργανισμού ενώ η κατάθλιψη με διαταραχή των επιπέδων σεροτονίνης. Οι παθοφυσιολογικές αυτές επιπτώσεις διαταράσσουν την απρόσκοπτη διάθεση της τριφωσφορικής αδενοσίνης που αποτελεί το ενεργειακό νόμισμα του κυττάρου.

Eμμηνόπαυση

Κατά την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες σταματούν απότομα να παράγουν ωάρια οιστρογόνα και προγεστερόνη. Η απότομη παύση της λειτουργίας των ωοθηκών, εκθέτει τον οργανισμό σε νέα βιολογικά δεδομένα. Η προσαρμογή δεν είναι εύκολη σε πολλές περιπτώσεις, ο οργανισμός κινητοποιεί ενεργειακά αποθέματα και η κόπωση είναι συχνό σύμπτωμα.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
http://iatreioamoschovaki.gr
Τηλ. 2102122198 – 24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr

Δείτε επίσης