Οι διαβητικοί έχουν διπλάσιο κίνδυνο για λιπαρό συκώτι

Oι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (λιπαρό συκώτι) και πρέπει να παρακολουθούνται στενά γι’ αυτό.

Πολλοί ασθενείς με δυνητικά θανατηφόρα κίρρωση του ήπατος και καρκίνο του ήπατος διαγιγνώσκονται σε αρκετά προχωρημένα στάδια της νόσου, σύμφωνα με μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine και υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

Η μη αλκοολική λιπώδης ηπατοπάθεια (NAFLD) επηρεάζει έως και το 25% των ανθρώπων στη Δύση και αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία ηπατικής νόσου. Συνδέεται στενά με την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2 και η άνοδός της οφείλεται στην ανθυγιεινή διατροφή και τον καθιστικού τρόπο ζωής. Οι ασθενείς συχνά δεν διαγιγνώσκονται. Δεν υπάρχουν φάρμακα, η αντιμετώπιση είναι η υγιεινή διατροφή και η άσκηση.

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, η NAFLD είναι μια καλοήθης κατάσταση, αλλά ένας στους έξι ανθρώπους θα αναπτύξει την επιθετική μορφή της ασθένειας, που ονομάζεται μη αλκοολική στεατοηπατοπάθεια (NASH), οδηγώντας σε ηπατική βλάβη και τελικά σε κίρρωση ή και ακόμη και καρκίνο του ήπατος.

Η ερευνητική ομάδα συνδύασε τα αρχεία υγειονομικής περίθαλψης 18 εκατομμυρίων Ευρωπαίων ενηλίκων από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία.

«Ο αριθμός των ασθενών με καταγεγραμμένες διαγνώσεις μη αλκοολικής λιπώδους ηπατοπάθειας ήταν πολύ μικρότερος από τον αναμενόμενο, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές περιπτώσεις είναι πραγματικά αδιάγνωστες στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Ακόμα και κατά το βραχύ χρονικό διάστημα της μελέτης, ορισμένοι ασθενείς ανέπτυξαν τα πιο προχωρημένα, απειλητικά για τη ζωή στάδια της νόσου, υποδηλώνοντας ότι διαγιγνώσκονται πολύ αργά. Το κοινό, οι γιατροί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να γνωρίζουν αυτή η σιωπηλή ασθένεια», τόνισε ο William Alazawi από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, περισσότεροι από 136.000 ασθενείς ταυτοποιήθηκαν με NAFLD/NASH και ήταν πιο πιθανό να έχουν διαβήτη τύπου 2, υπέρταση και παχυσαρκία.

Η ισχυρότερη συσχέτιση παρατηρήθηκε σε ασθενείς με NAFLD/NASH που είχαν διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2, καθώς ήταν περισσότερο από δύο φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν επιθετική ηπατική νόσο.

Εξετάζοντας συγκεκριμένους τύπους προχωρημένης ηπατοπάθεια, οι ασθενείς με NAFLD/NASH ήταν σχεδόν 5 φορές πιο πιθανό να διαγνωστούν με κίρρωση του ήπατος και είχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες διάγνωσης καρκίνου του ήπατος.

Δείτε επίσης