Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, οι επιστήμονες βρήκα νέα στοιχεία για τη σύνδεση μεταξύ της μόλυνσης με το τοξόπλασμα (Toxoplasma gondii) που ζει σε γάτες και τη σχιζοφρένεια. Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity.
Το T. gondii είναι ένα παράσιτο που κατοικεί στον εγκέφαλο και υπολογίζεται ότι φιλοξενείται από τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δεν δημιουργεί συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους που μολύνθηκαν αλλά οι οξείες περιπτώσεις τοξοπλάσμωσης μπορεί να είναι επικίνδυνες.
Οι υγιείς ενήλικες πιστεύεται γενικά ότι δεν κινδυνεύουν από τις λοιμώξεις του T. gondii, αλλά τα παιδιά ή τα άτομα με ανοσοποιητικό σύστημα σε καταστολή μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη, καθώς επίσης θολή όραση ή φλεγμονή του εγκεφάλου. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να είναι προσεκτικές, καθώς το παράσιτο μπορεί να προκαλέσει εμβρυϊκές ανωμαλίες ή αποβολή.
Εκτός από τους γνωστούς κινδύνους, άλλοι κίνδυνοι που συνδέονται με το παράσιτο παραμένουν σε μεγάλο βαθμό υποθετικοί – παρόλο που ένα τεράστιο ερευνητικό έργο υποδηλώνει ότι υπάρχει κάτι παράξενο.
Η αιτιώδης συνάφεια παραμένει εξαιρετικά αμφισβητήσιμη, αλλά το παράσιτο που συνήθως μεταφέρεται από γάτες -καθώς εμφανίζεται στα κόπρανά τους – έχει συνδεθεί με ένα τεράστιο πλήθος αλλαγών συμπεριφοράς.
Σχεδόν όλα τα θερμόαιμα ζώα είναι ικανά να μολυνθούν και όταν το T. gondii μπαίνει μέσα τους, συμβαίνουν ασυνήθιστα πράγματα. Τα τρωκτικά χάνουν τις αναστολές τους, γίνονται πιο διερευνητικά και χάνουν την αποστροφή τους στις οσμές των γατών.
Επικίνδυνη συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπους, όπου έχουν τεκμηριωθεί σύνδεσμοι μεταξύ των λοιμώξεων του T. gondii, από ατυχήματα αυτοκινήτου μέχρι ακραία επιχειρηματική δραστηριότητα. Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι το παράσιτο θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά αυτοκτονίας. Επίσης πολυάριθμες μελέτες έχουν καταλήξει σε συσχετισμό με καταστάσεις που περιλαμβάνουν μια σειρά νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας, του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Πολλοί επιστήμονες λένε ότι δεν μπορούμε ακόμα να δείξουμε ότι το παράσιτο της γάτας παράγει αυτές τις ψυχολογικές αλλαγές αλλά ενώ η συζήτηση συνεχίζεται, περισσότερες ενδείξεις προκαλούν ανησυχητικές συμπτώσεις.
Τώρα, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης στη Δανία, ανέλυσε στοιχεία για πάνω από 80.000 άτομα που συμμετείχαν στη Danish Blood Donor Study.
Για να επιβεβαιωθούν οι σχέσεις μεταξύ ψυχικών διαταραχών και λοιμώξεων με το T. gondii και ένα άλλο κοινό παθογόνο, τον κυτταρομεγαλοϊό (CMV: herpes virus cytomegalovirus), οι ερευνητές εντόπισαν 2.591 άτομα στη Danish Blood Donor Study που είχαν καταχωρηθεί με ψυχιατρικές παθήσεις και ανέλυσαν τα δείγματα αίματος για να αναζητήσουν αντισώματα ενδεικτικά των δύο λοιμώξεων. Όσον αφορά το Τ. Gondii, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, τα εργαστήρια αποκάλυψαν ότι τα άτομα με τη λοίμωξη είχαν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες (λόγος πιθανότητας 1,47) να διαγνωσθούν με διαταραχές σχιζοφρένειας σε σύγκριση με εκείνους χωρίς λοίμωξη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το τοξόπλασμα αυξάνει τα ποσοστά της σχιζοφρένειας και η μόλυνση μπορεί να είναι αιτία της σχιζοφρένειας. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν ισχυρίζονται ότι έχουν οριστική απόδειξη της αιτιώδους συνάφειας.
Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο τοξοπλάσμωσης μαγειρεύετε πάντα τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες, πλένετε σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά, φοράτε γάντια όταν κάνετε κηπουρικές εργασίες και προσέχετε ιδιαίτερα τα απορρίμματα των γατών.