Πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις ηλικιωμένες γυναίκες

Μια ηλικιωμένη που κάνει 4.400 βήματα καθημερινά έχει μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με μια συνομήλική της που δεν ξεπερνά τα 2.700 βήματα την μέρα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Ο κίνδυνος συνεχίζει να μειώνεται μέχρι περίπου τα 7.500 βήματα ημερησίως, αρκετά λιγότερα από τα 10.000 βήματα που είναι συνήθως ο ημερήσιος εκ των προτέρων προγραμματισμένος στόχος πολλών ατόμων που φορούν συσκευές παρακολούθησης της φυσικής τους κατάστασης (wearable fitness trackers).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο I-Min Lee της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστώνης, ανέλυσαν στοιχεία από 16.741 γυναίκες μέσης ηλικίας 72 ετών.

Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να φορέσουν για μία εβδομάδα μια συσκευή καταγραφής των βημάτων τους. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν ιατρικά για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων πέθαναν 504 από αυτές.

Διαπιστώθηκε ότι όσες έκαναν τα λιγότερα βήματα μέσα ή έξω από το σπίτι τους, κατά μέσο όρο 2.700 την ημέρα, είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Όσες έκαναν 4.400 βήματα την ημέρα (ισοδυναμούν με περίπου 3,2 χιλιόμετρα) είχαν 41% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τις προηγούμενες λιγότερο κινητικές γυναίκες. Ο κίνδυνος σταμάτησε να μειώνεται μετά τα 7.500 βήματα περίπου.

Ενώ φορούσαν επιταχυνσιόμετρα, οι γυναίκες ξόδεψαν το 51% του χρόνου τους χωρίς να κάνουν καθόλου βήματα, ενώ ένα άλλο 46% του χρόνου τους κινούνταν με ρυθμό που δεν ξεπερνούσε τα 39 βήματα ανά λεπτό. Οι γυναίκες πέρασαν μόνο στο 3% του χρόνου τους κινούμενες με ρυθμό πάνω από 39 βήματα το λεπτό, μια ταχύτητα που υποδηλώνει σκόπιμη προσπάθεια.

Πάντως, η ταχύτητα του βαδίσματος δεν φάνηκε σ’ αυτή τη μελέτη να επηρεάζει τον κίνδυνο θανάτου – σε αντίθεση με άλλες μελέτες. Οι ερευνητές είπαν ότι ο αριθμός των βημάτων είναι σημαντικότερος για τη μακροζωία μιας γυναίκας από ό,τι το πόσο γρήγορα περπατά.

«Αυτη είναι καλή είδηση για τις ηλικιωμένες που δυσκολεύονται να περπατήσουν με πιο γρήγορο ρυθμό. Σε κάθε περίπτωση, το αργό περπάτημα είναι καλύτερο από το τίποτε. Ακόμη και με λίγο χρόνο περπατήματος, ο κίνδυνος θανάτου θα μειωθεί σημαντικά» δήλωσε ο Keith Diaz του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

«Ξεκάθαρα ακόμη κι ένας μέτριος αριθμός βημάτων σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα μεταξύ των ηλικιωμένων γυναικών. Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα ενθαρρύνουν όσες θεωρούν δύσκολο να φθάσουν τα 10.000 βήματα τη μέρα» είπε η Lee.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος αριθμός βημάτων του πληθυσμού μέσα στην ημέρα είναι γύρω στα 5.000 βήματα. Ο στόχος των 10.000 βημάτων (περίπου 8 χιλιόμετρα περπάτημα) είναι ασαφές πώς προέκυψε.

Δείτε επίσης