Τι σχέση έχουν οι γόνιμες ημέρες με τις ερωτικές φαντασιώσεις των γυναικών

Η ερωτική επιθυμία και οι φαντασιώσεις των γυναικών μεταβάλλονται στη διάρκεια του μήνα σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2012 στο περιοδικό Archives of Sexual Behavior.

Η μελέτη βρήκε ότι οι σεξουαλικές φαντασιώσεις αυξάνονταν και οδηγούσαν σε μεγαλύτερη ερωτική διέγερση κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών – η κορύφωση των φαντασιώσεων την κατά την κορύφωση της γονιμότητας.

Στο παρελθόν, μια μελέτη που περιέλαβε ερωτηματολόγια για 182 γυναίκες και 125 ανδρών (Ellis & Symons, 1990), ανέφερε ότι οι άνδρες βιώνουν μια φαντασίωση τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ενώ οι γυναίκες δήλωσαν ότι είχαν μια την εβδομάδα. Οι Iwawaki and Wilson (1983) βρήκαν ακόμη μεγαλύτερη διαφορά σε ιαπωνικό δείγμα κολεγίων: οι άνδρες είχαν έξι φορές πιο συχνά φαντασιώσεις. Η παρούσα μελέτη βρήκε ότι οι φαντασιώσεις των γυναικών είναι πολύ πιο συχνές.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 27 ετεροφυλόφιλες γυναίκες -μέσης ηλικίας 21,5 ετών- οι οποίες δεν βρίσκονταν σε σχέση και δεν χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά, κυρίως φοιτήτριες, να κρατήσουν ένα ημερολόγιο των φαντασιώσεών τους για ένα ολόκληρο μήνα.

Οι συμμετέχουσες ανέφεραν κατά μέσο όρο 0,77 φαντασιώσεις ανά ημέρα. Τις ημέρες της ωορρηξίας όμως οι φαντασιώσεις αυξήθηκαν σε 1,3 ημερησίως. Οι γυναίκες ανέφεραν ότι αυτές οι φαντασιώσεις ήταν πιο διεγερτικές συγκριτικά με τις φαντασιώσεις κατά τη διάρκεια των μη γόνιμων ημερών. Η μελέτη πρέπει να θεωρηθεί πιο έγκυρη από προηγούμενες καθώς οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν καθημερινό ημερολόγιο.

Κατά την περίοδο της ωορρηξίας το ποσοστό παρουσίας ανδρών στις φαντασιώσεις των γυναικών έφτασε στο 96% δείχνοντας πως οι ορμόνες της γονιμότητας επηρεάζουν τα σεξουαλικά ενδιαφέροντα των γυναικών.

Η ωορρηξία καθορίζεται από ένα τεστ ούρων που μετράει την οιστραδιόλη. Οι γόνιμες μέρες μιας γυναίκας είναι αυτές κατά τις οποίες μπορεί να μείνει έγκυος. Τυπικά είναι συνήθως 3-5 μέρες χωρίς να αποκλείεται να είναι και παραπάνω (εξαρτάται από το πόσες μέρες παραμένουν ζωντανά τα σπερματοζωάρια και πάντα υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να συμβεί η εγκυμοσύνη σε άλλες μέρες). Αν είναι τέσσερις γόνιμες μέρες, είναι τρεις μέρες πριν την ωορρηξία και μία μέρα μετά. Όταν μια γυναίκα έχει σταθερό κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία θα συμβεί κοντά στην 14η ημέρα. Βάσει της ημερομηνίας αυτής προσδιορίζονται οι γόνιμες μέρες. Μερικές γυναίκες καταλαβαίνουν πότε έχουν ωορρηξία γιατί τα κολπικά υγρά είναι περισσότερα και μπορεί να αισθάνονται λίγο πόνο κοντά στις ωοθήκες. Η θερμοκρασία του σώματος πέφτει κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου.

Οι γυναίκες είναι γενικά πιο “ρευστές” στις φαντασιώσεις τους από τους άνδρες, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Samantha Dawson. Μια μελέτη του 2006 στην Ολλανδία διαπίστωσε ότι το 25% των ετεροφυλόφιλων γυναικών ανέφεραν ότι οι φαντασιώσεις τους περιελάμβαναν άλλες γυναίκες, ενώ μόνο το 10% των ετεροφυλόφιλων ανδρών συμπεριέλαβαν άλλους άνδρες.

Το περιεχόμενο των φαντασιών

Οι φαντασιώσεις περιλαμβάνουν οποιοδήποτε είδος πνευματικής εικόνας που έχει ερωτική έννοια για το άτομο. Σύμφωνα με τον Singer (1966) είναι σχεδόν καθολικές, και στα δύο φύλα. Οι φαντασιώσεις είναι ιδιωτικές, επιτρέποντας ευκαιρίες για μοναδικές και απεριόριστες εμπειρίες. Αυτές οι εμπειρίες είναι ενδεικτικές των επιθυμιών ενός ατόμου παρά πραγματικές συμπεριφορές ή ένα μέτρο διέγερσης και δεν περιορίζονται από τη διαθεσιμότητα των συντρόφων και το φάσμα των ερεθισμάτων (Ellis & Symons, 1990, Gagnon & Simon, 1973), που παρουσιάζονται στην πραγματική ζωή.

Οι Ellis και Symons (1990) βρήκαν ότι οι φαντασιώσεις των ανδρών τείνουν να είναι οπτικές ενώ των γυναικών να επικεντρώνονται σε συναισθηματικά και προσωπικά χαρακτηριστικά και στη ρομαντική σχέση περιέχοντας πιο λεπτό περιεχόμενο, όπως αισθήματα, διάθεση και περιβάλλον.

Οι Wilson και Lang (1981) βρήκαν ότι οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να φανταστούν έναν δεκτικό ή παθητικό ρόλο ενώ οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να φανταστούν την ύπαρξη υποκινητικού ή ενεργού ρόλου. Μια ακραία μορφή η αποδοχή παθητικού ρόλου στις γυναίκες ήταν οι φαντασιώσεις της υποβολής δύναμης ακόμα και καταναγκασμού. Οι Hariton και Singer (1974) προσέγγισαν πρώτοι αυτό το φαινόμενο σε 141 παντρεμένες γυναίκες. Πιο πρόσφατα, οι Bivona και Critelli (2009) διερευνήθηκαν  τη φύση των γυναικείων φαντασιώσεων αυτού του είδους σε 355 προπτυχιακές φοιτήτριες και διαπίστωσαν ότι το 62% είχαν βιώσει μια φαντασίωση βιασμού στη ζωή τους ενώ το 14% ανέφερε ότι βίωνε αυτή τη φαντασία σε τακτική βάση.

a) συχνότητα φαντασιώσεων, b) διέγερση μέσω φαντασίωσης κατά την διάρκεια 28 ημερών. Με τη μαύρη γραμμή απεικονίζεται η περίοδος των γόνιμων ημερών. Παρότι η συχνότητα είναι υψηλότερη στις γόνιμες μέρες πέφτει απότομα κατά τη διάρκειά τους. Η μεγαλύτερη συχνότητα είναι την πρώτη μέρα της γόνιμης περιόδου.

Φαίνεται ότι οι γυναίκες θέλουν να θεωρούν τους εαυτούς τους ως επιθυμητές και όχι ως ευάλωτες σε αυτές τις φαντασιώσεις. Φαντάζονται ότι είναι τόσο ελκυστικές και ακαταμάχητες για τους άνδρες αλλά συγχρόνως όχι εύκολες με αποτέλεσμα η βία να είναι απαραίτητη για να τις πείσει. Μεταξύ των φαντασιώσεων κυριαρχίας, οι άνδρες αναφέρουν πιο συχνά ότι  αναγκάζουν μια γυναίκα σε πράξη.

Να σημειωθεί ότι παρούσα μελέτη δεν έδειξε αυτό που περίμεναν οι ερευνητές, ότι κατά τη διάρκεια των ημερών γονιμότητας οι φαντασιώσεις θα ήταν πιο πολύ εστιασμένες στην ερωτική πράξη. Οι ερευνητές ζήτησαν από τις γυναίκες να κοιτάξουν εικόνες αρρενωπών και θηλυπρεπών ανδρών σε τρεις φάσεις του μηνιαίου τους κύκλου, αλλά δεν παρατήρησαν περισσότερο ενδιαφέρον για αρρενωπούς άνδρες ή γενικά για άνδρες κατά την περίοδο της ωορρηξίας.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το γυναικείο περπάτημα αλλάζει κατά τις γόνιμες μέρες και γίνεται πιο ελκυστικό.

Δείτε επίσης