Τα βακτήρια του εντέρου σχετίζονται με ασθένειες των κινητικών νεύρων

Το μικροβίωμα έχει μέχρι σήμερα συνδεθεί με αλλεργίες, παχυσαρκία, φλεγμονές του εντέρου, Πάρκινσον, κατάθλιψη και αυτισμό ενώ παίζει ρόλο στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Νature βρήκε ότι τα βακτήρια του εντέρου παίζουν ρόλο στην εμφάνιση ασθενειών των κινητικών νεύρων.

Οι νόσοι των κινητικών νεύρων αναφέρονται σε μία ομάδα ασθενειών οι οποίες εμποδίζουν τα μηνύματα από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό να φτάσουν στους μύες. Επηρεάζουν την ικανότητα κίνησης, σίτισης ακόμα και αναπνοής. Η πιο συνήθης νόσος είναι η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, μια εκφυλιστική διαταραχή του νευρικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από σπαστικότητα, δεσμιδώσεις και προοδευτική μυϊκή αδυναμία. Το προσδόκιμο ζωής για τους πάσχοντες είναι 2-5 χρόνια μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ορισμένα είδη βακτηρίων επιδρούν στην ταχύτητα εξέλιξης τέτοιων ασθενειών. Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Γουάιζμαν στο Ισραήλ προτείνει ότι το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει τον εγκέφαλο στον αυτισμό και στη νοσο Πάρκινσον.

Μόνο το 43% των κυττάρων μας είναι ανθρώπινα το υπόλοιπο είναι το μικροβίωμα και περιλαμβάνει βακτήρια, ιούς, μύκητες και αρχαία.

Μελέτες σε ποντίκια που ήταν γενετικά προγραμματισμένα να εμφανίσουν αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση έδειξαν πως όταν έλαβαν αντιβιοτικά που καταστρέφουν τα βακτήρια του εντέρου, τα συμπτώματα έγιναν σοβαρότερα. Για παράδειγμα, το βακτήριο Akkermansia muciniphila νικοτιναμιδική διθειώδη μεναδιόνη (nicotinamide), που καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου.

«Αυτό δε σημαίνει ότι σταματήσαμε, θεραπεύσαμε ή αναστρέψαμε την ασθένεια», ανέφερε ο καθηγητής Εράν Ελινάβ.

Τα βακτήρια βρίσκονται στο έντερο αλλά εκκρίνουν μικρά μόρια τα οποία διεισδύουν στο αίμα και μέσω της κυκλοφορίας φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος.

Όπως και στα ζώα, οι έρευνες σε ανθρώπους με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση έδειξαν ότι υπάρχουν διαφορές στο μικροβίωμά τους σε σχέση με τους υγιείς στα επίπεδα της ουσίας nicortinamide στο αίμα.

Ο Ελινάβ ανέφερε ότι η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση είναι μια ανίατη και καταστροφική ασθένεια και το να γίνει κάτι για αυτήν συνιστά ένα σημαντικό βήμα.

Δείτε επίσης