Η αφυδάτωση επηρεάζει αρνητικά την οδήγηση

Όταν το καλοκαίρι έχουμε προγραμματίσει μία διαδρομή εκατοντάδων χιλιομέτρων, πρέπει να προετοιμαστούμε ως οδηγοί για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες ενός πολύωρου ταξιδιού. Για παράδειγμα θα πρέπει να κάνουμε προηγουμένως ένα μικρό και όχι μεγάλο γεύμα. Μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Λιντς βρήκε ότι ο χρόνος αντίδρασης κατά την οδήγηση αυξάνεται όσο το φαγητό μειώνεται.

Τα μεγάλα γεύματα οδηγούν σε υπνηλία. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, μετά από ένα γεύμα έχει αποδειχθεί ότι η απόδοση του οδηγού μειώνεται κατά 10%. Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε λίγο πριν οδηγήσουμε είναι τα τηγανητά, τα πικάντικα και οι πολλές σάλτσες.

Επίσης, όταν έχουμε να κάνουμε πολύωρη διαδρομή καλό είναι να αποφεύγουμε μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων. Αυτό αναφέρουν οι επικεφαλής της ισπανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Seat στον τομέα υγείας.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Loughborough και του European Hydration Institute, οι οδηγοί που δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένοι κάνουν λάθη παρόμοια με εκείνους που έχουν στο αίμα τους επίπεδο αλκοόλ 0,8 γρ. ανά λίτρο. Είναι, δηλαδή, σαν να έχουν πιει τέσσερα ποτήρια κρασί.

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με τους γιατρούς, σε ζάλη, εμετό και στις πιο ακραίες περιπτώσεις, απώλεια συνείδησης. Ακόμα και μια ήπια αφυδάτωση της τάξεως 2-3% του βάρους του σώματος έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία κόπωσης και πτώση της νοητικής ικανότητας. Να σημειωθεί πως όχι μόνο η ζέστη αλλά και το αλκοόλ από μόνο του μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.

Φαίνεται πάντως ότι τα ενεργειακά ποτά κατά τη διάρκεια της οδήγησης βοηθούν σε μεγάλο βαθμό προκαλώντας αφύπνιση.

Δείτε επίσης