Πιο υγιής η γήρανση του εγκεφάλου με λίγες πρωτεΐνες

Είναι γνωστό ότι τα πειραματόζωα που ακολουθούν μια διατροφή με λίγες θερμίδες ζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη υγεία. Υπάρχουν στοιχεία ότι το ίδιο συμβαίνει και όταν αντί να περιορίζονται οι θερμίδες περιορίζονται οι πρωτεΐνες.

Τώρα μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Reports έδειξε ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και ψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορεί να είναι το κλειδί για τη μακροζωία και την υγιή γήρανση του εγκεφάλου.

Η έρευνα από το Charles Perkins Center του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ βρήκε βελτιώσεις στη γενική υγεία και την υγεία του εγκεφάλου στα ποντίκια που τρέφονταν με μια δίαιτα χαμηλών πρωτεϊνών και υψηλών υδατανθράκων, χωρίς περιορισμό στις θερμίδες.

«Δεν υπάρχουν σήμερα αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες για την άνοια -μπορούμε να επιβραδύνουμε αυτές τις ασθένειες, αλλά δεν μπορούμε να τις σταματήσουμε- γι’  αυτό είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι αρχίζουμε να εντοπίζουμε δίαιτες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο γερνάει ο εγκέφαλος», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Devin Wahl.

Η έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι οι απεριόριστες δίαιτες χαμηλών πρωτεϊνών και υψηλών υδατανθράκων έχουν παρόμοια προστατευτικά οφέλη για τον εγκέφαλο, όπως ο περιορισμός των θερμίδων, ο οποίος είναι γνωστός για τα οφέλη στην μακροζωία.

«Έχουμε κοντά 100 χρόνια ποιοτικής έρευνας που ξέρουμε τα οφέλη του περιορισμού των θερμίδων ως την πιο ισχυρή διατροφή για τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και την καθυστέρηση νευροεκφυλιστικών νόσων στα τρωκτικά» δήλωσε ο Wahl.

Ο καθηγητής David Le Couteur, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι πολλοί πολιτισμοί, μεταξύ των οποίων οι κάτοικοι της Οκινάουα στην Ιαπωνία και σε πολλά μέρη της Μεσογείου, ακολουθούν αυτό το μείγμα διατροφής. Η παραδοσιακή διατροφή της Okinawa είναι περίπου 9% πρωτεΐνη, άπαχο ψάρι, σόγια και φυτά, με πολύ λίγο βόειο κρέας. Μια από τις κύριες πηγές υδατανθράκων είναι η γλυκοπατάτα.

Για την τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές τάισαν ποντίκια με σύνθετους αμυλούχους υδατάνθρακες και καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο τυρί και το γάλα. Για να αξιολογήσουν τα οφέλη του εγκεφάλου από τη διατροφή, επικεντρώθηκαν στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μάθηση και τη μνήμη. Ο ιππόκαμπος είναι συνήθως το πρώτο μέρος του εγκεφάλου που υποβαθμίζεται σε νευροεκφυλιστικές νόσους όπως το Αλτσχάιμερ.

Η δίαιτα χαμηλών πρωτεϊνών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες φάνηκε να προάγει την υγεία του ιππόκαμπου σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό από τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων, είπε ο Couteur.

Η εκμάθηση και η μνήμη αξιολογήθηκαν μέσω μιας σειράς δοκιμών, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν μέτριες βελτιώσεις σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια τόσο σε νεαρή όσο και σε προχωρημένη ηλικία.

Αυτή η έρευνα έπεται μια άλλης του 2015 στο Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ που έδειξε ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και υψηλής περιεκτικότητες σε υδατάνθρακες θα μπορούσαν να είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις δίαιτες χαμηλών θερμίδων στην προώθηση της μακροζωίας στα ποντίκια.

Το γιατί μια διατροφή με λίγες πρωτεΐνες κάνει καλό στην υγεία δεν είναι απολύτως σαφές σήμερα. Ωστόσο πιστεύεται ότι επιδρά σε ένα ένζυμο που ονομάζεται TOR και μπορεί ένα ένα από τα μυστικά της μακροζωίας. Μια δίαιτα με περιορισμένη πρωτεΐνη, χωρίς υποσιτισμό, φαίνεται πως έχει τα ίδια αποτελέσματα στον μεταβολισμό και τη διάρκεια ζωής των εργαστηριακών ποντικιών με τη δίαιτα που μειώνει δραστικά τις θερμίδες και αυτό έχει σχέση με ένζυμο TOR.

Δείτε επίσης